Diyarbakır’da yerleşik tarihe ışık tutan kazılar devam edecek

Diyarbakır’da yerleşik tarihe ışık tutan kazılar devam edecek
Dünya ve Diyarbakır tarihine ışık tutacak eserlerin ortaya çıkarıldığı Amida Höyük’teki kazı çalışmalarının bir bölümü tamamlandı.

TİGRİS HABER -  Corona virüs salgını nedeniyle zor şartlarda yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan eserlerin MÖ 6100 yılından başlayan çeşitli dönemlere ait taşınır kültür varlıkları olduğu açıklandı. Eserler, Diyarbakır'ın yerleşik tarihinin belirlenmesine ışık tutuyor.

Kazı çalışmalarının gerçekleştirildiği Sur içi ilçesindeki Amida Höyük’te ortaya çıkarılan eserlerin, Hurri-Mitanniler, Urartular, Asurlular, Medler, Persler, Büyük Tigran Krallığı, Romalılar, Sasaniler, Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler, Safeviler Eyyubiler Mervaniler, Selçuklular, Osmanlı ve Artukluların da aralarında bulunduğu medeniyetlere ait olduğu öğrenildi.

Taşınabilir kültür varlıkları

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, 2018'de başlayan kazı çalışmalarının bu dönem 1 Temmuz 2020'de başladığını, salgın nedeniyle zorlu geçtiğini ancak çok güzel verilerin ortaya çıktığını söyledi. Kazılarda 1800 yıllık olduğu değerlendirilen su kanalları ve kalorifer sistemi ile yaklaşık 1700 yıllık mezar odalarının gün yüzüne çıkarıldığını ifade eden Yıldız, bunların dışında taşınır kültür varlıklarının da bulunduğunu bildirdi.

Kazılarda ortaya çıkarılsan eserlerin tarihleri ile ilgili bilgi veren Yıldız, Artuklu hükümdarı Nasırüddin Mahmud’un 1200-1220 yıllarında Artuklu sarayı da dahil olmak üzere Diyarbakır'da birçok eser inşa ettiğini, geçen yıl ve bu yılki kazı çalışmalarında, üzerinde Nasırüddin Mahmud'un arması olan çift başlı kartalın yer aldığı sikkeler bulduklarını söyledi.

amida-tigris.jpg

Osmanlı ve Cumhuriyet mühürleri

Yıldız, şöyle konuştu; "Geçen yıl Nasırüddin Mahmud'un Diyarbakır'da bastırdığı bir sikke örneğini bulmuştuk. Bu yıl ise 3 sikke daha çıkardık. Bu sikkelerin Amid'de bastırılması, Artukluların Amid'e verdiği önemi gösteriyor. Sikkelerden Hasankeyf ve Amid Artuklularının Eyyübilere bağlı olduğunu da anlıyoruz çünkü Eyyübi hükümdarı Melik Adil Ebubekir'in ismi de aynı sikkelerde geçiyor. Onun dışında bu yıl İslami döneme ait birçok sikke de bulundu. Kazıda çıkarılan Akkoyunlu ve Eyyübi dönemine ait sikkeler de dikkat çekici. Bu yıl biri Osmanlı, diğeri Cumhuriyet dönemine ait iki mühür bulundu. Ahmed ve Muhammed ismindeki kişilere ait bu mühürlerden biri 1920, diğeri 1927 yılına ait."

Kazılar, Diyarbakır'a değer katacak

Buluntular arasında sikkeler ve mühürlerin dışında hem taş hem de seramiklerin olduğunu bildiren Prof. Dr. İrfan Yıldız, her çağa ait seramiklerin bulunduğuna işaret ederek, bu dönemki kazı ile ilgili şu bilgileri verdi; "Kazıda MÖ 6100 yılından başlayıp günümüze kadar seramik buluntusu devam ediyor. Bu dönem Geç Neolitik döneminden başlayıp Erken Kalkolitik, Tunç Çağı, Demir Çağı ve daha sonraki Bizans, Roma ve İslami döneme ait seramikler bulundu. Artuklu dönemine ait iki figürlü parça çıkarıldı. Artuklu figürlü seramikleri ilk kez bu sezondaki kazıda ortaya çıkarıldı. Bunlar dikkat çekici seramiklerdi. Sarayın duvarlarının süslendiği çini parçalar ve taş süsleme buluntularına da rastladık. Aynı zamanda Osmanlı dönemlerine ait lüle parçaları da görülmeye devam ediyor. Burada yapılan kazılar Diyarbakır'ın turizm değerine değer katacaktır."

Amida Höyük'te her dönem kesintisiz yaşam

Amida Höyük'ün Diyarbakır'ın kalbi konumunda olduğunu dile getiren Yıldız, höyüğün kentin turizmi açısından önemli bir yere sahip olduğunu, çıkan buluntuların Diyarbakır merkezdeki yerleşik tarihi değiştirmeye devam edeceğini belirten Yıldız, şunları kaydetti: "Kazılarda ortaya çıkan sikkeler ve seramikler, Amida Höyük'te yaşanan dönemleri tarihlendirmemiz açısından önem arz ediyor, Diyarbakır'ın tarihine ışık tutuyor. Buluntulardan anlıyoruz ki, Amida Höyük'te her dönem kesintisiz yaşam devam etmiştir. Amida Höyük, 8 bin yıldır kesintisiz olarak yaşamın devam ettiği ender kentlerden biridir. Aynı zamanda hem Artuklu hem Akkoyunlu hem de Eyyübi hükümdarlarına ait Amid'de kesilen sikkelerden bunların burayı bir nevi başkent olarak kullandığının da göstergesidir."

Eserler Arkeoloji müzesine teslim edildi

Kazılarda ortaya çıkarılan eserleri envanterlik, etütlük ve amorf malzeme olarak ayırdıklarını söyleyen Yıldız, bilimsel çalışmaları ve temizlik çalışmaları tamamlanan envanter ve etütlük malzemeleri Diyarbakır Arkeoloji Müzesi Müdürlüğüne teslim ettiklerini, amorf malzemeler üzerinde ise bilimsel çalışmaların sürdüğünü dile getirdi. Yıldız, Amida Höyük'teki kazının Diyarbakır için çok önemli olduğunu belirterek, ilerleyen süreçte çok önemli verilerin ortaya çıkarılacağını, kazıya verilen desteğin çok daha fazla artırılması gerektiğini sözlerine ekledi. (AA)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.