Diyarbakır’daki ihalelerin yüzde 20’si pazarlık usulü ile yapıldı

Diyarbakır’daki ihalelerin yüzde 20’si pazarlık usulü ile yapıldı
HDP, Diyarbakır’da kayyum izleme raporunu açıkladı. Raporda, kayyumların pazarlık usulü yaptıkları ihalelerde büyük yolsuzluklar yaptıkları iddia edildi.

TİGRİS HABER - HDP, Diyarbakır’da kayyum izleme raporunu açıkladı. Raporda, kayyumların pazarlık usulü yaptıkları ihalelerde büyük yolsuzluklar yaptıkları iddia edildi. Görevden alınan Batman Belediye Başkanı Mehmet Demir, Diyarbakır’daki ihalelerin yüzde 20’sinin pazarlık usulü ile yapıldığını söyledi

Diyarbakır’da bir araya gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu, kayyum izleme raporunu açıkladı. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinde yapılan açıklamaya görevden alınan ve yerlerine kayyum atanan Belediye başkanları ile STÖ temsilcileri katıldı.

Tarihin en büyük yolsuzluğu var

Rapor öncesi konuşan HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Yunus Parim, kayyum politikalarının her geçen gün derinleştiğine dikkati çekti. Parin şunları söyledi, "2016'dan bu yana yolsuzluklar arttı. İnsanlık tarihindeki en büyük soygunla karşı karşıyayız. Günlük yaşamını kolaylaştırmak için harcanması gereken paralar çetevari yapıları güçlendirmek için kullanılıyor. Biz bunları dile getirmeye ve teşhir etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Amaç ihaleyi istenilen firmaya vermek

 Daha sonra konuşan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir ise, yaklaşık 28 belediyeye ilişkin hazırladıkları kayyum faaliyetleri raporundan birkaç başlık sundu. Demir, raporda sundukları belediyelerin ihlallerin, tüm belediyelerde uygulandığına değindi. Kayyum Belediyelerinde 4734 sayılı Kamu ihale Kanunun 21’inci madde uygulamasına tepki gösteren Demir, “Yasa çok açık olmasına rağmen Belediyelere ilk kayyım atanma tarihi olan 2016 yılından beri süregelen politika ile ihaleler 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 21 maddesinin b, c ve f bentleri kullanılarak pazarlık (davetiye) usulü şeklinde gerçekleşmektedir. Buradaki amaç ihalelerin istenilen firmaya istenilen tutarda verilmesini sağlamaktır” şeklinde konuştu.

Mardin’deki ihalelerin yüzde 52’si pazarlık usulü ile yapılmış

 Mardin Belediyesinin bu madde kapsamında uygulamalar sergilediğini belirten Demir, “Mardin Büyükşehir Belediyesinde 2017’de toplamda 156 tane ihale yapılmıştır. 95’i açık ihale,28’i 21 f,27’si 21b, 6’sı 21c ile yapılmıştır. Genel olarak küçük meblağlı olanlar açık büyük meblağlı olanlar pazarlık usulü ile yapılmıştır. Yüzde 39,1 pazarlık usulü ile yapılmıştır. 2018’de toplamda 182 ihale yapılmıştır. 87’si açık, 56’si 21 f, 30’u 21 b, 9’u 21 c ile yapılmıştır.  Yani yüzde 52 oranında pazarlık usulü ile yapılmıştır. Dikkat edilirse cezasızlık müessesesi kurumsallaştıkça yani sistemleştikçe Kayyumlar; kanunsuzlukta, yolsuzlukta ve talanda hükümetten destek aldıkça peyderpey istisnai bir uygulama olması gereken kanunun 21’inci maddesi genel uygulama haline getirdikleri görülmektedir” şeklinde konuştu.

İhalelerin yüzde 30’u mevzuata aykırı

Batman Belediyesi’nde de çok büyük yolsuzlukların yapıldığını kaydeden Demir, iki kayyım atamasında da usulsüz ihalelerin gerçekleştiğini söyledi. Demir, “2021 yılının ilk beş ayında toplamda 93 ihale yapılmıştır. Bunların 62’si açık ihale, 22’si 21 f, 9’u 21 b ile yapılmıştır. Yani ihalelerin yüzde 33’u ihale mevzuatına aykırı yapılmıştır. Örnek verecek olursak, Su Kanalı olmayan en erken bir buçuk yıl sonra ancak faaliyete sokulabilecek olan su deposunun 12.122.766.38 (on iki Milyon yüz yirmi iki bin yedi yüz altmışaltı) TL artı KDV ile 21 b ihale usulü ile yapılmıştır. Ki bu ihale açık ihale usulü ile yapılsaydı, en fazla dokuz milyon TL’ye yaptırılabilecekti” diye konuştu.

 Diyarbakır’daki ihalelerin yüzde 20’si pazarlık usulü ile yapıldı

Yine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin de kayyım uygulamalarında örnek gösterilecek bir kent olduğunu sözlerine ekleyen Demir, şunları söyledi: “2021 yılın ilk beş ayında toplamda 117 ihale yapılmıştır. Bunların 93’u açık ihale, 24’u pazarlık usulü ile yapılmıştır. Yani yüzde 20.8’i pazarlık usulü ile yapılmıştır.”

Sur Belediyesi taşınmazları başka kurumlara veriyor

 Sur Belediye Eşbaşkanı Filiz Buluttekin de, Sur Belediyesine atanan kayyum pratiklerini örnek vererek, “Taşınmaz çok sayıda yapılar, belediyelere ihtiyaç olmadan başka kurumlara verildi. Özellikle Müftülüklere, Din kurumlarına, Milli Eğitimlere ve İl Emniyet Müdürlüklerine” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum