Diyarbakır’dan çağrı: HDP’nin kapatılması sorunu çözmez

Diyarbakır’dan çağrı: HDP’nin kapatılması sorunu çözmez
Diyarbakır’da ‘tarih tekerrür ediyor’ cümlesini doğrulatan gelişme yaşanıyor. Daha önce “AK Parti kapatılmasın” diye ortak açıklama yapan STK’lar, 13 yıl sonra bu kez “HDP kapatılmasın” diye ortak açıklama yapacak.

TİGRİS HABER - Diyarbakır’daki siyasi parti ve STK temsilcileri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne açtığı dava ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kentteki siyasi parti ve STK temsilcileri konuyu Medyascope’a değerlendirdi.

Daha önce ‘AK Parti kapatılmasın’ diye açıklama yapmıştık

Parti kapatmanın çözüm olmadığını dile getiren Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, “Parti kapatmalar Kürt sorununun çözümünü derinleştirir. Tarih bunu bize gösterdi.  Ne tesadüftür ki 19 Mart 2008’de Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri olarak ‘AK Parti kapatılmasın’ diye ortak bir açıklama yapmıştık. Yarın da yani tam 13 yıl sonra bu kez bölgedeki bütün STK’lar olarak ‘HDP kapatılmasın’ diye ortak bir açıklama yapacağız. Günlük siyaset uğruna atılan adımların Türkiye demokrasisine ne faydası var, ne de çözüme katkısı var. Sorunu daha büyük çözümsüzlüklere itiyor. Bugün Kürt sorunu uluslararası alana taşınır pozisyonda iken ülkedeki siyasi kanadı susturmak, bu işe uluslararası güçlerin müdahil olması demektir. Ülke kendi siyasetçisi ile bu sorunu çözmez ise bu işin demokratik kanalları tıkanır” şeklinde konuştu.

Umarım AYM bunu reddeder

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ise, “Parti kapatmak, o partiye oy veren insanların sesini kısmaktır. Bir kere Türkiye’de siyasi parti kapatılması defalarca denenmiş sonuç alınmadığı ortaya çıkmıştır. Parti kapatma, bir siyasi partiye oy veren yurttaşların sesinin kısılması ve siyasetin dışına itilmese anlamına geliyor. Daha önce çok kez yapıldı, insanlar siyaset dışına itildi. Denenmişi bir daha yargı ile denemenin bir anlamı yoktur. Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesinden sonra dava açılması tesadüf değil, bu bir planın parçasıdır. Daha önce Bahçeli ve Erdoğan yargıyı tehdit ederek talimat verdiler, mahkemeler de bunu yerine getirdiler. Açılan her dava mutlaka kapatma ile sonuçlanacak diye bir şey yok, umarım AYM bunu reddeder. Dokunulmazlığın kaldırılmasını, siyaset dışı bir müdahale aracı olarak görüyorum. Yasal altyapısı olduğu söylense de bundan emin değilim. Gergerlioğlu’nun mahkum edildiği dosya, ifade özgürlüğü kapsamında olan bir dosya. AYM görmese bile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) bunu görecektir. Türkiye’de son günlerde günü kurtarma siyaseti yapılıyor. Türkiye, kendi içinde gittikçe otoriterleşen bir ülke haline geldi, bu bütün vatandaşlar için tehlikelidir” diye konuştu.

İki ortak anlaştı

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi kurucusu ve anayasa hukukçusu Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem,“AYM, bugüne kadar 25-26 siyasi parti hakkında kapatma kararı verdi. Kararlar içinde kapatmaya yönelik iki sebep ön plana çıkıyor: Birincisi, devletin ülkesiyle milletiyle bölünmez bütünlüğü, ikincisi ise laiklik ilkesine aykırılık. Kürtler’in özgür ve eşit yurttaş olamamaları, kimlik haklarını kullanamamaları, bütün sebeplerden dolayı Kürtler’in demokratik araçlarla verdiği mücadelenin devlet tarafından engellenmesi anlamını taşıyor. Bu aynı zamanda Türkiye’nin üzerine oturduğu siyasal fay hatlarına işaret ediyor. AKP’nin 2010 sonrasında muktedir olmasından sonra bu birinci sorun alanı sorun olmaktan çıktı ve sistem AKP’yi kabul etti. Sistem ile bütünleşmiş oldu. Geriye Kürt meselesi ve bunun üzerine yaşanan sorunlar kaldı. AKP’nin bugün böyle bir girişimde bulunması çok manidardır. Çünkü, cumhuriyetin dışladığı ve ötekileştirdiği dindar muhafazakar kesimi temsil eden ve siyaset yapan, sonra muktedir olan ve devlet kurumlarını ele geçirip kendisi ile aynı mağduriyeti yaşayan Kürtler’e karşı böyle bir tavır içinde olması kabul edilebilir değil. Bu davanın sadece MHP’nin isteği ile açılması mümkün görünmüyor, iki ortağın anlaşması üzerine böyle bir dava açıldı.

Muhalefet takdirle karşıladı

Mevcut yargının iktidara bağımlılığı dikkate alındığında yargının kendi başına bir dava açmasını beklemek mümkün görünmüyor. Bir taraftan sistem tarafından mağdur edilmiş bir iktidar partisi var, bir oy ile kapatılmadan kurtulmuş bir parti var. Empati yapması gerekir, yapılan işlem siyaseten ve ahlaken kabul edilebilir değil. Çünkü parti kapatılması çok denenen ve bir netice alınmayan bir olaydır. İlkesel olarak parti kapatmaya karşı çıkmak gerekir, siyasi partileri açacak olan ve kapatacak olan halkın kendisidir. Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi, siyasi muhalefeti etkisizleştirme, bastırma ve sindirmenin bir aracıdır. Gergerlioğlu, insan hakları savunucusudur. Tanınan, bilenen, sevilen birisidir. Gergerlioğlu’nun son birkaç yıl içinde tek başına gösterdiği çabayı muhalefet takdirle karşıladı. Farklı kesimlerin yaşadığı sorunları dile getirdi. Dikkat çeken siyasi bir figürdü. İktidar bundan rahatsızdı ve yargı kararı gerekçe gösterilerek acilen vekilliğini kaldırma yoluna gitti.”

Erdoğan bütün açıklamalarına ters şeyler yapıyor

Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı avukat Aydın Altaç, “Kapatılma davası beklenen bir girişimdi. HDP’ye kapatılma davası açılması, cumhurbaşkanı ve AKP sözcüleri ile grup başkanvekilinin açıklamaları sonrası çok sürpriz olmadı. Beklenen bir şeydi, Türk demokrasi ve siyasal tarihine ve Türkiye’nin bundan sonraki yaşamına ağır darbe vuracak. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı üç-beş yıl önce partilerin kapatılmayacağı bir ülke tasavvur ettiğini söylüyordu. Türkiye’de siyasetin kurumsallaşması ve demokrasinin yerleşmesi açıklamaları ile cumhurbaşkanının açıklamaları ters düşüyor. Sayın Erdoğan, geçmişte yaptığı bütün açıklamalarına ters şeyler yapıyor. Sadece HDP ile ilgili değil, hangi parti olursa olsun ona destek veren, gönül verenlerin iradesini yok saymak ve görmezden gelmek kabul edilebilecek bir şey değil. Yargının bağımsız olmadığını biliyoruz. Açılan davaların sonucunu da biliyoruz.

Aklı selim bir karar çıksın

Temennim odur ki aklı selim bir karar çıksın. Siyasi parti kapatan bir ülke olmaktan çıkalım. Geçmişte HDP çizgisinde olan yedi-sekiz parti kapatıldı da ne oldu? AKP’nin içinden çıktığı partiye de kapatma davası açıldı. 2008-2009 sürecini çok iyi biliyoruz. 1994’te Meclis’teki görüntüleri genç iken gördük, dün de benzer görüntüleri gördük. Hakikaten milleti yok saymaktır. Yargının vermiş olduğu kararın AYM’de görülüyor olması var, daha AİHM’e gidecek, yangından mal kaçırırcasına bir vekilin vekilliğini düşürmek hiçbir şekilde izah edilemez. Gelecek Partisi olarak iki kararı da kınıyoruz.”

İnsanların iradesine müdahaledir

Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel’de, “Parti kapatma davası yanlıştır, doğru bulmuyoruz. İnsanların iradesine müdahaledir. Parti kapatmalarını hukuk ve demokrasiye uygun bulmuyoruz. Geçmişte de birçok parti kapatıldı. HDP kapatılır, başka isimle yeni parti açılır. Hiçbir zaman çözüm olmadı. AKP, HDP kapatılınca, HDP oylarının kendisine geleceğini mi sanıyor? İnsanların iradesine ipotek konulamaz. AKP kapatıldığında Gergerlioğlu buna da karşı çıkmıştı. 90 bin kişinin oyunu almış bir milletvekilinin vekilliğini kaldırmak siyasetten de ahlaken de doğru değildir. Sayın Gergerlioğlu çıplak aramaları gündeme getirdiği için vekilliğinin düşürülmesi sürecini hızlandırdılar” diye konuştu.

Kara bir leke olarak görüyoruz

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan ise, “AKP oy kaybediyor, dolayısıyla varlık ve bekasını, muhalefete baskı yapmakta, kutuplaştırmada ve ötekileştirmede görüyor, muhalefet parti veya muhalif sesleri sindirmekte görüyor. AKP ve ortağı yıllardır kutuplaştırıcı ötekileştirici bir politika izliyor ve milliyetçi duyguları galeyana getirerek etrafını konsolide etmek için muhalefete ve muhalif seslere karşı bir nefret dilini kullandığını görüyoruz ve de bu konuda başarılı da oluyor. Bu her iki olayda, ülkenin huzur ve barışın zarar verir. Parti kapatmak milletin iradesini tanımamaktır, saygı duymamaktır. AKP, kayyum atamalarıyla, icraat ve konuşmalarına bakıldığında kendisine verilmeyen oyların hiçbir değerinin olmadığını göstermiştir. Suç şahsidir, suç işleyen kim olursa olsun bağımsız yargı tarafından yazılı olan cezası verildiğinde, buna kimsenin itirazı olmaz. Ülkenin birlik ve beraberliğini huzur ve barışı için siyasi alanın genişletilmesi, diyaloğun artırılması gerekirken, AKP bunun yerine baskı ve gerginlikten yana gayret ediyor. AKP, bütün muhalif seslere karşı yargıyı bir sopa olarak kullanmaya başlamış durumdadır. Biz bu iki olayı da (Parti kapatma davası ve Gergerlioğlu kararı) siyasi tarihimize düşen kara bir leke olarak görüyoruz.”

Meclisin verdiği kararın yanlış olduğu anlaşıldı

İYİ Parti Diyarbakır İl Başkanı Vecdin Ensarioğlu, “Parti kapatmalara karşıyım, hiçbir siyasi partinin kapatılmasından yana değilim. Bu çözüm değil, daha önce de çözüm olmadığını gördük. Her kapanan parti güçlü olarak geri geldi. Kapatma davasının içeriğini bilmiyorum. Yargının vereceği karara saygılıyız. Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi konusunda ise daha önce Berberoğlu kararı emsal olarak duruyor. Meclis bu konuda zor bir karar verdi ve yanlış olduğu anlaşıldı, buna benzer olay yaşanması endişesini taşıyorum. Bu Meclis’in itibarını düşürür” diye konuştu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.