VİDEO - "Diyarbakır’ın köy okullarında pandemi tedbirleri eksik"

VİDEO - "Diyarbakır’ın köy okullarında pandemi tedbirleri eksik"
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Diyarbakır’daki köy okullarında da yüz yüze eğitim başladı. Eğitim Sen 2 No.lu Şube Sekreteri Kadriye Kaya, Diyarbakır’daki köy okullarında pandemi tedbirlerinin sağlanmadığını söyledi.

Şevval Filiz - Özel

TİGRİS HABER - Milli Eğitim Bakanlığı genelgesi doğrultusunda Diyarbakır’daki köy okullarında da yüz yüze eğitim başladı. Uzaktan eğitime erişemeyen Diyarbakırlı öğrenciler, tablet, akılı telefon ve internet yokluğu nedeniyle eğitimden uzaklaştı.

Tigris Haber’e konuşan Eğitim Sen 2 No.lu Şube Sekreteri Kadriye Kaya, Diyarbakır’daki 200 bin öğrenciden sadece 4 bin 500’üne tablet dağıtıldığını söyledi. Yüz yüze eğitimdeki eksikleri de dile getiren Kaya, “Görüştüğümüz okullarda aldığımız bilgilere göre hiçbir planlama yapılmamış” dedi.

“Gerekli önlemler alınmadı”

Okulların yüz yüze eğitime hazır olamadığını söyleyen Eğitim -Sen 2.Şube Sekreteri Kadriye Kaya, köy okullarında kalabalık sınıfların olduğuna dikkat çekerek, “ Biz okulların hazır olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü birinci dönem pratiklerinden zaten gördük, birinci dönemde tamamen bütün şartlar sağlandı, pandemi döneminde önlemler alındığı söylendi, okular açıldı. Okullara indiğimiz zaman ne merkezde nede köy okulların da gerekli önlemler alınmamıştı.  Mart ayında okullar nasıl kapatıldıysa, Eylülde de aynı şekilde açıldı. Bu dönemde devam ettiğini düşünüyoruz. Ayrıca okullar tekrar açıldı. Dünden beri görüştüğümüz ve ziyaret ettiğimiz okullarda tedbirlerin alınmadığını gördük. Bizi arayıp şikâyetçi olan okullarımız ve herhangi tedbirlerin alınmadığı ve yine ne şekil de okullar kapandıysa şu anda aynı şekilde açıldığını ifade ettiler. Yeterli temizlik elemanın olmadığını, sınıflar da seyreltilmeye gidilmeği görülüyor. Pandemi koşullarında toplum sağlığını korumak için alınması gereken tedbirlerin hiçbirinin alınmadığı duyumları alıyoruz. Bunlar için hiçbir planlama yapılmadı, yapıldığına dair bir açıklama da yapılmadı” diye konuştu.

“Öğretmenlerin aşılanması gerekiyor”

Pandemi koşularında taşımalı eğitimin hareketliliği attıracağını da ifade eden Kaya, “Köy okulları açılırken taşımalı eğitim devam ediyor. Taşımalı eğitimle farklı okullarda birçok yerden öğrenciler servis ile bir okulda toplanıyor, bu durum hareketliği artıracaktır. Köy okulları dediğimiz, dışarıya kapalı olan steril olan yerler değil. Taşımalı eğitimde bu hiç mümkün değil. Öğrenciler servislerle taşınıyor. Ayrıca öğretmenler genellikle ilçe merkezlerinde oturuyor, oturdukları için öğretmenler de servisle ulaşım sağlıyor. Buda hareketlilik sağlıyor ve bulaş riskini artıyor. Öncelikle bu taşımalı eğitim kesinlikle yapılmaması gerekiyor. Ayrıca şuana kadar öğretmenlerin aşılanması gerekiyordu. Yüz yüze eğitime geçebilmek için şuana kadar net olmamakla birlikte Şubat ayın da öğretmenlere aşı yapılmaya başlayacağı söyleniyor. Birinci dozun fazla etkisi yok, ikinci dozda ise arada yirmi gün geçmesi gerekiyor. Aşılamaya başlansa bile 2,5 ay gibi bir zamana tekabül ediyor. O zaman zaten iş işten geçmiş olacak” şeklinde konuştu.

“Öğrenciler eğitimden uzaklaştı”

Diyarbakır’daki öğrencilerin birçoğunun Eba’ya giriş yapmadığına da değinen Kaya, “Diyarbakır düzeyinde Eba’ya erişim beklenenin çok altında oldu. Yaklaşık 200 bin öğrenci eba’ya hiç erişemedi. Bunun sebebi alt yapı yetersizliği, internet eksikliği aynı zaman da cihaz, telefon, tablet sıkıntısıdır. Bu durum öğrencileri uzaktan eğitimden de uzaklaştırdı. Diyarbakır’da öğrencilere dağıtılan tablet sayısı 4 bin 500’dür. 195 bin öğrenci tabletsiz kaldı. Bu da öğrencileri eğitimden iyice uzaklaştırdı. Diyarbakır’da yüksek olan dezavantajlı öğrenci sayısı da iyice arttı. Öğrenciler iyice eğitimden koptular.  Özelikle ana dilinde eğitim alamayanlar. İşte mülteci çocuklar, özel gereksinimli çocuklar, sosyo ekonomik durumu düşük olan öğrenciler tamamen eğitimden uzaklaştırdılar. Bu da öğrencilerin çalışma hayatını etkilemesine özellikle kız öğrencilerin evlilik hayatına itilmesine neden oldu.”

Kaya, merkezdeki okullarda da pandemi koşullarının sağlanmadığına ve birçok eksikliğin olduğunu belirterek, “Şehir merkezinde de aslında köylerden çok farklı değil. Sadece şehir merkezinde tam zamanlı açılmayacağı için biraz daha avantajlı olabilir. Ama yine gerekli koşullar sağlanmamış, merkez okullarda dahi yok. Bazı okullar, özellikle sosyal ekonomik düzeyi yüksek olan yerler de bulunan okullar, öğretmenler- okul- veli işbirliğiyle gerekli hijyen şartları sağlamış olabilirler, kısmen yapabildikleri kadar. Ancak, Milli Eğitim tarafından tam olarak bir okulun hazırlanmış olma durumu yok. Aynı sorunlar merkezde de devam edecektir.” İfadelerini kullandı.

“Basın mensupları okullara alınmıyor”

Kaya, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafında okullara gönderilen bir yazıda, “ Basın mensuplarının hiçbir şekilde okullara alınamayacağını, ziyaretçi kabul edilmeyeceği” Velilerin de okula giremeyeceği şeklinde bir yazı gönderildi, fakat şöyle bir çelişki var. Sadece valiler fotoğraf ve görüntü yayınlayabilecek.  Kendileri dışında hiç kimse okula giremeyecek, mevcut durum tarafsız bir şekilde görüntülenemeyecek.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.