VİDEO - Diyarbakırlı vatandaşların kar yorumu

VİDEO - Diyarbakırlı vatandaşların kar yorumu
Türkiye genelinde etkili olan kar yağışı Diyarbakır’da da etkisini gösterdi. Kadim kent adeta beyaz örtüyle kaplandı.

Yılmaz Yiğitler - Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da sabahın erken saatlerinde başlayan kar yağışı kentte sevinçle karşılanırken, zaman zaman trafikte aksamalara yol açtı. Kar kalınlığının 10 santimetreyi aştığı Diyarbakır’da uzun bir aradan sonra ilk defa bu kadar kar yağdı.

Kar yağışını sevinçle karşılayan Diyarbakırlılar, “Kar mutluluktur, berekettir” diyerek duygularını dile getirdiler.

Bundan güzel bir gün yok

Karın yağışına sevinen vatandaşlardan Şenol Budak, şöyle konuştu:  “ Bundan güzel şey mi olur. Yollar kapanmasın, isterse yarım metre yağsın. Bir seneden beri kar bekliyoruz. Bence bundan güzel bir gün yok.”

kar-tigris1- yılmaz yiğitler 001.jpg

Diyarbakır’da tarihi mekanlar beyaza büründü

Kentte sabah erken saatlerde başlayan kar yağışı Diyarbakır'ın tarihi mekanları beyaza bürüdü. Mevsimin ilk karının düşmesiyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan tarihi Diyarbakır Surları, İslam'ın 5. Harem-i Şerif'i olarak kabul edilen Ulu Cami, İçkale Müze Kompleksi, Ongözlü Köprü, Ziya Gökalp, Cahit Sıtkı Tarancı ve Sezai Karakoç müzeleri gibi kentin tarihi ve kültürel mekanlarında görsel şölen yaşandı.

Beklenen kar yağışı Diyarbakır’da da gerçekleşirken, Diyarbakırlı vatandaşlar beyaz örtüyü sevinçle karşıladı. Tigris Habere konuşan Diyarbakırlılar, kar bereketinden duydukları mutluluğu paylaştılar. Kar yağışının sürmesi dileğinde bulunan Diyarbakırlı vatandaşlar, sürücülerin trafikte yaşayacağı sıkıntılara da dikkat çektiler.

kar-tigris3 Yılmaz yigitler .jpg

‘İnşallah devamı gelir’

Diyarbakırlı vatandaşlardan Mustafa Yalçın yıllar sonra gelen etkili kar yağışını şöyle değerlendirdi:  “Karın gelişine memleketimiz adına sevindik. İnşallah devamı gelir. Kardan dolayı çocuklar da eğlenirler. Tabii kar yağışı trafikte biraz sorunlara yol açıyor. Temizlik bakımından sıkıntılar oluyor. Bunun üzerine bir de soğuk hava gelir ve etraf buz tutarsa milletin işi zor olur. Yolda yürürken düşme riski, kazalar, sakatlıklar vs. sorun olur.”

kar-tigris Yılmaz yigitler .jpg

‘Yollar kapanmasın, isterse yarım metre yağsın’

Karın yağışına sevinen vatandaşlardan Şenol Budak, şöyle konuştu:  “ Bundan güzel şey mi olur. Yollar kapanmasın, isterse yarım metre yağsın. Bir seneden beri kar bekliyoruz. Bence bundan güzel bir gün yok.”

‘20 yıldır ilk defa kar görüyorum’

İzmir’den gelen Diyarbakırlı bir genç olan Emir Duru ise kar yağışından duyduğu sevinci şöyle belirtti, “20 yıldır ilk defa kar görüyorum.  Baya güzel bir görüntü ve çok mutluyum.”

kar.jpg

‘Kar berekettir’

Diyarbakırlı bir ev kadını ise kar yağışına ilişkin memnuniyetini şöyle dile getirdi: “Valla güzel bir şeydir, keşke her gün yağsa. Kar yağmasa su yoktur ve insan hiçbir şey yapamıyor. Kar berekettir.”

‘Mutluyuz’

Sur esnaflarından Mahfuz Yılmaz kar yağışını şöyle değerlendirdi: “Kar yağması Diyarbakırımız için çok güzel bir şey. Uzunca bir süredir memlekete kar yağmıyordu. Mutluyuz.”

‘Uzunca bir zamandır Diyarbakır’a böyle kar yağmamıştı’

Diyarbakır’a uzunca bir aradan sonra etkili olan kar yağışına ilişkin ismini vermeyen bir vatandaş ise şunları söyledi: “Kar yağışından dolayı güzel hissediyoruz. Kar mutluluktur, berekettir. Uzunca bir zamandır Diyarbakır’a böyle kar yağmamıştı.”

‘Kardan adam yaptım’

Diyarbakırlı bir çocuğun kar sevinci ise şöyle: “Sabah kahvaltıdan sonra kartopu oynadım. Kardan adam yaptım. Arkadaşlarımla birlikte karda oynadım.”

kar-tigris5-001.jpg

‘Birbirimize kar attık ve şuan donuyoruz’

Diyarbakırlı gençlerden biri kar yağışını şöyle değerlendirdi: “Kar yağdığı için çok mutluyuz. Kardan adam yaptım. Birbirimize kar attık ve şuan donuyoruz. Dört senedir böyle kar yağmıyordu.” 

Diyarbakır'ın tarihi mekanlarında kar görüntüleri

Diyarbakır'daki tarihi mekanlar, etkili kar yağışıyla, güzel manzaralara sahne oldu. Kentte sabah erken saatlerde başlayan kar yağışı nedeniyle Diyarbakır'ın tarihi mekanları beyaza büründü. Mevsimin ilk karının düşmesiyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan tarihi Diyarbakır Surları, İslam'ın 5. Harem-i Şerif'i olarak kabul edilen Ulu Cami, İçkale Müze Kompleksi, Ongözlü Köprü, Ziya Gökalp, Cahit Sıtkı Tarancı ve Sezai Karakoç müzeleri gibi kentin tarihi ve kültürel mekanlarında görsel şölen yaşandı. Bazı vatandaşlar ise kartopu oynayarak bu anların keyfini çıkarttı.

kar-tigris1-002.jpg

 Meteorolojinin uyarısına rağmen Büyükşehir kar yağışında sınıfta kaldı

Öte yandan, Kentteki kar yağışı zaman zaman trafikte aksamalara neden olurken, sabahın erken saatlerinde yollarda biriken karları temizlemekte belediye yetersiz kaldı. Kar yağışı trafikteki sürücülere zor anlar yaşatırken, Büyükşehir Belediyesi ekipleri ise karla mücadele çalışmalarında deyim yerindeyse sınıfta kaldı. Meteoroloji’nin günlerdir Salı gününe dikkat çekmesine rağmen ana noktalar dahil birçok yerde tuzlama ve önlemler eksik kaldı. Trafikteki sürücülerin tedirginliği dikkat çekti.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.