Diyarbakır’ın tescilli kapısı nereye götürüldü?

Diyarbakır’ın tescilli kapısı nereye götürüldü?
UNESCO korumasındaki 7 bin yıllık Diyarbakır surlarının en önemli simgelerinden biri olan tarihi Mardin kapısı söküldü. Yazar Şeyhmus Diken, “Umuyor ve diliyorum ki tarihi kapının başına bir şey gelmez” dedi.

Norşin Öncel - Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Sur ilçesinde tarihi neredeyse M.Ö. 7 binli yıllara dayanan, içinde Aslan, Çift Başlı Kartal, Geyik, Yıldız gibi bezeme ve işlemeli taşların bulunduğu 151'i anıtsal olmak üzere 592 tescilli yapı bulunuyor. Bu tescilli yapılardan biri de Surların dışarıya açılmasını sağlayan kapıları.

Mardin Kapısı söküldü

Roma-Bizans döneminden bu yana sabah gün doğarken açılan akşam gün batarken kapatılan, dört yöne açılan dört kapıdan biri Mardinkapı’da bulunan Mardin kapısı. Kadim Mardinkapı’nın uzun bir zamandır içe doğru açık ve tavana, yere ve Sur duvarına sabitlenmiş kapısı söküldü. Tarihi kapının kim yada kimler tarafından sökülüp götürüldüğü bilinmiyor. Tigris Haber Gazetesi olarak soruyoruz tarihi kapı nereye götürüldü?.

mardinkapifoto2.jpg

Umuyorum imitasyon yapılmaz

Konuyla ilgili gazetemize konuşan yazar Şeyhmus Diken, “Şehrin 1900’lü yılların ilk yarısına kadar etrafı çepeçevre Surlarla kuşatan dört yöne açılan dört kapısı olduğunu kadim tarihlerden bu yana biliyoruz. Kapılar tarih boyunca sabah gün doğumunda açılır akşam gün batımında kapanırmış. Bir şekilde akşam şehir dışından gelenler kapıların açılması için sabahı beklermiş. Her kapının önünde nöbetçiler güvenlik nedeniyle bekletilirmiş. Bu kapıların en önemlisi olan Güney’e açılan Mardinkapı’nın demir kapısının iki kanadı artık tümüyle açık bırakıldıktan bu yana içe doğru tavan, zemin ve duvara bitişik olarak monte halde duruyordu. Geçtiğimiz günlerde yerinden sökülüp götürülmüş olduğunu gördüm. İlgililerden soruşturunca il kültür müdürlüğüne bağlı birimlerce kapının tahrip olan kısımlarının onarılıp yeniden yerine konulacağını ifade ettiler. Umuyor ve diliyorum ki imitasyon bir restorasyon değil de, aslına sadık kalınarak bir onarım yapılır ve tez zamanda yerine yerleştirilir. Çünkü o demir ve her biri koç başı görünümlü işlerle nakşedilmiş kapılar kapı girişleri ile birlikte asıl anlam katıyor sur kapılarına” ifadelerini kullandı.

Kültür Turizm Müdürlüğü yetkilileri, kapının restorasyon için söküldüğü belirterek, çalışmalar sonrası kapının aslına uygun bir şekilde yerine takılacağını söyledi.  

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum