Diyarbakır’ın Tescilli Tarihi yapılar araştırma raporu yayımlandı

Diyarbakır’ın Tescilli Tarihi yapılar araştırma raporu yayımlandı
DTSO ve TMMOB’un 1,5 yıllık ortak araştırması kapsamında 13 ilçede 536 taşınmaz tarihi varlığın tespiti ve bilgi güncelleme çalışması yapıldı.

TİGRİS HABER - DTSO ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu işbirliğinde 2023 yılında tamamlanan Bismil, Çermik, Çüngüş, Dicle, Eğitim, Ergani, Hani Hazro, Kocaköy, Kulp, Lice ve Silvan ilçelerini kapsayan taşınmaz kültür varlıklarının tespiti ve tescilli olanların bilgilerinin güncellenmesine yönelik çalışma tamamlandı. Yayın haline getirilen araştırma raporu DTSO, TMMOB üyeleri, sivil toplum örgütleri ve basının katılım sağladığı lansman etkinliği ile kamuoyuna tanıtıldı.

dtso-tmobbb-haberi-2.jpg

Etkinlikte öncelikle araştırma çalışmasına dair bilgiler paylaşıldı. 13 ilçede 536 yapı incelendi. 63 tescilsiz yapının tespiti yapıldı ve tescillenmesi için başvuruları tamamlandı. 473 adet tescilli yapının bilgileri güncellendi ve fotoğraf çekimleri yapıldı. Bu şekilde kentte kent merkezi dışında kırsal alanlardaki tarihi kültürel zenginliğin belgelenmesine katkı sunuldu.

dtso-tmobbb-haberi-3.jpg

Etkinlikte konuşan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, “Bu çalışmadaki öncelikli amacımız tarihi kültürel varlıklarımızın korunması oldu. Hem somut hem de somut olmayan kültürel varlıklarımızın korunması, sürdürülmesi temel önceliğimiz. Bu kadar zengin tarihi, kültürel çeşitliliği olan bir kentin değerlerini koruduğumuzda ve turizme doğru araçlar ve yöntemler ile kazandırdığımızda ekonomik kalkınmayı da sağlayacağımızın bilincindeyiz. Son yıllarda da bu amaçla farklı kültürel alanlarda projeler geliştirdik, uyguladık.” dedi.

Şarap ve peynir rotası

Kaya, “Amida Konserleri dizisi tarihi kültürel varlıklarımız ve geçmişten bugüne kadar gelen müzik kültürümüzü bir arada sunduğumuz bir çalışmamız oldu. Gastronomi alanında yöresel ürünlerimize, lezzetlerimize, Mezopotamya’nın mutfak kültürüne odaklandık ve bir dizi çalışmalar yaptık. Kırsal ilçelerimizi içeren Boğazkere üzümü, peynir rotaları oluşturduk ve ilk kez kırsaldaki üretimi, kültürel çeşitliliği turizm rotalarına dâhil etmek için girişimlerde bulunduk. Yine sinema alanında kültürel değerlerimizden beslenen yereldeki sanatçılarımızın çalışmalarını destekledik. Kent kültürümüze dair eserler hazırlayan yazarlarımıza destek vermeye çalıştık. Bu çalışma kapsamında da saha çalışması yaptığımız 13 ilçemizde 536 taşınmaz tarihi varlığı inceledik. Bu taşınmazlar bizler için sadece bir dönemin tarihini aktaracağımız varlıklar değil, üzerindeki motifler, kitabeler, mimarileri ve günümüze kadar farklı kullanım şekilleri ile bize oldukça zengin hikâyeler anlatıyor. Bu hikâyelerde gastronomi, müzik, sinema gibi farklı alanlara ilham veriyor. Turizmi çeşitlendirmek ve daha katma değerli turizm araçları geliştirmek de böyle bir şey” şeklinde ifade etti.

dtso-tmobbb-haberi-1.jpg

Sur ve Hevsel’e sahip çıkmak

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Alican Çetinkaya ise, “Bildiğiniz gibi yürütülen bilinçli politikalar ile maalesef kentimizde insan hayatına önem verilmediği gibi kentin kendisine, kente ait olana, doğasına, tarihi ve kültürel değerlerine de önem verilmemektedir. İl Koordinasyon Kurulu ve bileşenleri olarak kentimizin ve halkımızın sorunlarına duyarlı, birlikte çözüm üretme ve mücadele etme anlayışı ile hareket ettik. Kentimizi öncelik haline getiren, sorunlarının çözümü için mücadele eden kurumlar ile ortaklaşma çabası içinde olduk.

TMMOB olarak, halkımızın ihtiyaçlarından uzak bir şehircilik anlayışına ve halkın tarihsel ve kültürel değerlerini önemsemeyen anlayışa karşı durmaya çalışan bir noktada olduk. Özellikle, sadece halkımıza ve bu kente değil tüm dünya halklarına ait olan ve bizim tarafımızdan korunması gereken Sur’a sahip çıkmaya ve ayrılmaz bir parçası olan Hevsel Bahçelerini korumak için ciddi mücadele verdik ve vermeye devam ediyoruz. Ve bugün, tanıtımını yaptığımız bu çalışma ile istenildiğinde tarihi ve kültürel değerlerimiz için nelerin yapabileceğini göstermiş olacağız.

Bu çalışma ile kadim kentimizin sahip olduğu ve gün yüzüne çıkarılması gereken, tanıtılması gereken çok değerli tarihi ve kültürel değerlerinin olduğunu gördük. Bu eserlerde tıpkı Sur gibi sadece bize ait olmayıp, tüm dünya halklarına ait eserlerdir. Ve bu değerleri koruyup sonraki nesillere aktarmak için tüm dünya halklarına karşı sorumlu olduğumuzu da unutmamalıyız” şeklinde ifade etti.

Lansman etkinliği Gastro İnovasyon Merkezi’nde kadınların yaptıkları yöresel ikramların sunumu ile tamamlandı.

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.