VİDEO - Diyarbakırlı dağcıya zirve dayanmıyor

VİDEO - Diyarbakırlı dağcıya zirve dayanmıyor
Diyarbakırlı Dağcı Erdek Cennet, Anadolu Parsı unvanı için 81 ilde 81 zirve tırmanışlarını pandemi koşullarına rağmen sürdürüyor.

Ali Abbas Yılmaz - Özel

TİGRİS HABER - 5 günde 5 ilde 5 zirve tırmanışı hedefleyen Diyarbakırlı solo alpinist Erdek Cennet, pandemi kısıtlamalarından dolayı 3 günde 3 zirveye tırmandı. Murat dağı (2.312 mt.), İtecik dağı (1.258mt.) ve Karcı dağı zirvelerine tırmanan Cennet, Anadolu Parsı unvanına adım adım yaklaşıyor.

Balıkesir de yaşayan Diyarbakırlı dağcı Erdek Cennet, Türkiye’nin tek solo alpinisti olarak 81 ilde 81 zirveye tırmanarak Anadolu Parsı unvanını kazanmaya çalışıyor.

Spor tırmanış temel ve ileri seviye eğitimlerinden sonra spor tırmanış eğitimini de alarak spor tırmanış hakemliği de yapan Diyarbakırlı dağcı Erdek Cennet, Ağrı dağı (5.137 m.)  zirvesinde 3 gün 2 gece kalarak bir dünya rekoru gerçekleştirdi. Ardından art arda 3 günde 3 ilde 3 zirve ( Dedegül dağı, Karacadağ, Turcel dağı ) gerçekleştirerek 2. rekorunu gerçekleştirdi.

26 Nisanda 5 günde 5 ilde 5 zirve için hazırlıklarını yapan solo alpinist Cennet,  pandemi kısıtlamasından dolayı 3 günde 3 ilde 3 zirveye (Murat dağı (2.312 mt.)   İtecik dağı (1.258mt.), Karcı dağı (2.308mt.) tırmanarak Anadolu Parsı unvanına bir adım daha yaklaştı.   

cennet-tigris.jpg

 10 yılda 50 ilde 450 tırmanış

Doğada hikink ( günü birlik yürüyüşler ) yürüyüşleri yaptıktan sonra, Türkiye’nin birçok ilindeki dağcılık kulüpleri ile beraber tekking ( Kamplı zirve etkinliği ) yapmaya başlayan Cennet, bir süre sonra ise yüksek irtifa tırmanışları yaptı. Yüksek irtifa dağcılığının çok ciddi riskleri olduğunu belirten Cennet, “Türkiye dağcılık federasyonunun düzenlemiş olduğu 4 yaz dağcılığı eğitimi ve 4 kış dağcılık eğitimleri olmak üzere 2 yılı aşkın süre içerisinde 8 farklı ilde eğitimleri aldıktan bir süre sonra aldığım bilgilerle beraber direkt zirve hedefli olan ve bir yaşam tarzı olan alpinizmi özümsedim.  Alpinizm benim yaşam tarzım, hayata bakış açımdır. Etik ve ahlaki değerlerle beraber kayada, karda, buzda ve doğanın her türlü şartlarında dağcılık teknik ve malzemelerini kullanarak direkt zirve hedefli bir spor disiplini olan, Alpinizm etkinliklerimde karşılaşma olasılığı olan ve bir saliselik hataların ölüme sebep olacak olan ihtimalleri üzerinde araştırmalar yaparak bilgi, beceri ve donanım konusundaki eksikliklerime odaklandım. On yıllık süre içerisinde 81 ilimizin en az 50 ilinde 450 den fazla dağcılık etkinlikleri yaptım. Alpinizm de çok fazla bilgi, beceri ve deneyim kazandım. Uzun süren çalışmalarım sonucunda, İnsanlar arasındaki iletişimsizliğin çözülmesi, dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlenmesi, insanların daha sosyal, huzurlu ve daha sağlıklı bir yaşama kavuşması yönünde farkındalık yaratacak olan Dağcılık ve özellikle yüksek irtifa dağcılığı aracılığı ile ve Ülkemizi tanıtmak adına 81 il 81 zirve solo tırmanış Anadolu parsı unvanı isimli projemi hayata geçirdim.” diye konuştu.

cennet-tigris2.jpg

Anadolu Parsı unvanına adım adım

Anadolu Parsı unvanı projesinin amacına ilişkin olarak ise Cennet şunları söyledi: “Projemi yapmaktaki amacım Ülkemizde bulunan 81 ilimizdeki en yüksek rakımdaki zirvelerine solo tırmanışlar yaparak bu il ve zirvelerimizi yerli ve yabancı turistler ile Alpinizm, dağ, kırsal ve ekoloji turizmine turizme kazandırıp sporun ana duygusu olan doğa ile iç içe sağlıklı yaşam, birliktelik, dostluk ve kardeşlik duygularını en üst seviyeye çıkartarak katkı sağlamaktır. Dünya yüksek irtifa dağcılığındaki en zorlu ve en prestijli işlerden birisi; Himalaya sıradağları üzerinde, 14 adet 8000 mt. irtifada dağlar vardır, 14 zirveyi tamamlayan alpinistlere ‘Koleksiyoner’ unvanı veriliyor. Eski Sovyetler Birliği topraklarındaki 7000 metreden yüksek olan 5 tane dağa tırmanan alpinistlere “Kar Leoparı” unvanı veriliyor. Bu tırmanışlara atfen verilen çok prestijli olan bu unvanları almak, birçok uluslararası dağcının hedefidir. Türkiye’de bir ilk olan 81 ilde 81 zirveye solo tırmanış projesini başarılı bir şekilde gerçekleştirecek olan solo alpinistlere ANADOLU PARSI unvanı verilecek. Projem ile Dağcılığın insanlara verdiği özgüven ve sağlıklı yaşam konularında farkındalık oluşturmak, Dağcılık, Kırsal, Eko Kültür vs. turizmlerin yaygınlaşmasını ve gelişimine katkı sağlamak, Dağcılık sporunun vermiş olduğu dikkat, konsantrasyon, huzur, girişimci ve sağlıklı bir neslin yetişmesini sağlamak. İnsanlar arasındaki sevgi, saygı ve dostluk bağlarını geliştirmek. Alpinizmin gelişimine katkı sağlamaktır. Dağcılık sporun da en geniş kapsamlı Projem “81 ilde 81 Zirve Solo Tırmanış ANADOLU PARSI ünvanı” projemi bireysel imkân ve çabalarımla gerçekleştirmekteyim.”

cennet-tigris3.jpg

81 il 81 zirve solo tırmanışında 14’üncü zirve

Pandemi sürecinde fırsat buldukça solo olarak zirve tırmanışları gerçekleştirdiğine işaret eden ALPİNİST Cennet, bugüne kadarki tırmanışlarını ise şöyle sıraladı: 

1.il Van 1.zirvem Artos dağı 3550mt
2.il Bitlis 2.zirvem Süphan dağı 4058mt.
3.il Kayseri 3.zirvem Erciyes dağı 3917mt.
4.il Kahramanmaraş 4.zirvem Berit dağı 3054mt.
5.il Balıkesir 5.zirvem Çatal dağ 1320mt.
6.il Rize 6. Zirvem Kaçkar dağı 3937mt.
7.il Ağrı 7. Zirvem Ağrı dağı 5.137mt.   
8.il Manisa 8. Zirvem Spil dağı 1.517mt
9.il Isparta 9. Zirvem Dedegül dağı 2.998mt.                                                                                             
10.il Şanlıurfa 10. Zirvem Karacadağ 1.950mt.                                                                       
11.il Mardin 11. Zirvem Turcel dağı 1.350mt.                                                                                     
12.il Kütahya 12. Zirvem Eğrigöz dağı 2.112mt.                                                                                      
13.il Uşak 13. Zirvem Murat dağı 2.294mt.                                                                                               
14.il Denizli 14. Zirvem Karçı dağı 2.308mt.

Karcı dağı zirvesi

Pandemi kısıtlamalarından dolayı Anadolu Parsı unvanı projesinin uzadığına dikkat çeken Cennet, ilk fırsatta art arda 5 günde 5 ilde 5 zirve ve 7 günde 7 ilde 7 zirve tırmanışları ile pandemide kaybettiği zaman açığını kapatacağını söyledi. Anadolu parsı Unvanı kapsamında Uşak’ın Kayağıl köyü sınırları içinde olan ve en son zirve tırmanışı gerçekleştirdiği Karcı dağı (2.322 mt.) etkinliğinde şelaleler bölgesi başlangıcına kadar PAKDOS dağcılık kulüp başkanı alpinisti Ali Fuat Avcı ve Gültekin Mevlüt Özil ile beraber ulaştığını belirten Cennet, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece profesyonel dağcıların zirve etkinliği yapacak olan rotam ile zirve arasında toplamda 8 km. mesafeyi 855 mt. irtifa alarak 6 saatte Karcı dağı Karababa zirvesini Şelaleler bölgesinden sınırı 2000 mt. olan ağaçları ormanı içerisinde çığ gölgesinden geçerek dağ sırt hattından zirvenin kuzey yamacındaki sert kar üzerinden tırmanış yaparak zirveye ulaştım.”

cennet-tigris-001.jpg

İtecik zirvesi tırmanışı

İtecik dağı etkinliğinde ise itecik lalesi rotası başlangıcına kadar Uşak Türkiye Dağcılık federasyonu il temsilcisi dağcı Ramazan Ulusoy eşlik ederken, Cennet tırmanışa ilişkin ise şunları ifade etti: “Kayağıl köy ve termal kaplıcalarından sonra rotama itecik çeşmesinden başlayarak yangın söndürme havuzuna ulaştım, İtecik dağı kuzey yamacından Uşak endemik bitkisi olan İtecik top lale bölgesinden zirveye doğru bakir olan dikenli Ahlat ağaçları ormanından direkt tırmanış yaparak sırt hattından zirveye ulaştım. Orta zorlukta olan rotam ile zirve arasında toplamda 6 km mesafeyi 350 mt. irtifa alarak 5 saatte İtecik zirvesini yaşayarak, eşsiz ve muhteşem manzaralarını seyrederek, buz gibi İtecik dağ suyundan da içerek gerçekleştirdim, Havanın olması muhteşem ötesi manzaraları seyrederek zirve etkinliğimi İtecik lalesi rotamdan tırmanış gerçekleştirdim. Zirveye birçok yürüyüş parkuru bulunmakta manzara muhteşemliğini yaşamak isteyen doğaseverlerin İtecik dağının muhteşem eşsizliğini doğa sporları etkinlikleri ile beraber yaşamalarını isterim.”

cennet-tigris4.jpg

Murat dağı zirvesi

Dağcı Cennet Kütahya’daki Murat dağı Kartal zirve etkinliğine ilişkin ise şunları söyledi: “Zirve etkinliğime Gediz Ardından Murat dağı yamacında bulunan Murat dağı termal turizm kayak merkezinde gps ve iz kaydı ile beraber rotamın başlangıcına girdim, orta zorlukta olan rotam ile zirve arasında toplamda 19.5 km mesafeyi 700mt irtifa alarak 6 saatte murat dağını yaşayarak, eşsiz manzaralarını seyrederek, bulutları içime çekerek, buz gibi dağ suyundan da içerek gerçekleştirdim. Havanın ormanlık alanda sisli olması muhteşem ötesi manzaraları seyretmek zirveyi yaparak klasik sırt rotasından gerçekleştirdim, rotam ormanlık alandan bulutların dansını ve sırt hattından geçtiği ve havanın açık olmasından dolayı muhteşem doğa manzaralarını yaşadım. Zirveye birçok yürüyüş parkuru bulunmakta manzara muhteşemliğini yaşamak isteyen doğaseverlerin Murat dağının eşsizliğini yaşamalarını isterim.”

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.