Diyarbakırlı şairin tek isteği…

Diyarbakırlı şairin tek isteği…
Diyarbakır'ın yoksul mahallesinde yalnız başına yaşam mücadelesi veren 75 yaşındaki şair Hasan Bakır, yaşamın tüm zorluklarına rağmen şiir yazmaktan vazgeçmiyor.

DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın Eğil ilçesine bağlı Işıklı köyünde 1939 yılında doğan Hasan Bakır, ilerleyen yaşına ve yaşadığı tüm zorluklara rağmen en büyük tutkusu olan şiirlerini yazmaya devam ediyor. Daha küçük yaşta üvey annesinin baskılarına maruz kalan Bakır, evden kaçarak yıllarca sokaklarda yaşamak zorunda kalmış. Gençlik yıllarında siyasi faaliyetler yürüten Bakır, 1990'lı yıllarda Diyarbakır sokaklarında yürürken, ölüm tehdidiyle karşı karşıya kaldığını belirtiyor. Silahın tutukluk yapması sonucunda ölümden kurtulan Bakır, yıllarını mücadele ile geçirmiş. 1965 yılında evlenen 8 çocuk babası Bakır, 1985 yılında trafik kazası sonucu bir çocuğunu kaybetmiş. Çocuğunu kaybettikten 2 yıl sonra şiir yazmaya başlayan Bakır'ın yaşamındaki en büyük tutkusu şiir yazmak. Yıllar içinde çocuklarından ve eşinden ayrı kalan Bakır, eski ve içinde eşyaları dahi olmadan bir evde yalnız başına yaşamını sürdürüyor. 

'Duygularımı şiire aktarıyorum'

Mele Mustafa Barzani'nin başlatmış olduğu ayaklanma sırasında Federal Kürdistan Bölgesi'ne giderek peşmergelerle beraber kısa bir süre faaliyet yürüttüğünü belirten Bakır, devrimciliğe devrimci duygulara hala sahip olduğunu belirtiyor. PKK’nin kurulmasıyla birlikte PKK'ye sempatisinin hızla geliştiğini belirten Bakır, "PKK'nin kuruluşuyla beraber KDP'yi bıraktım. Yaşamım boyunca her zaman HEP'in ve HEP geleneğinin devamı olan tüm partilerin etkinliklerine her zaman katıldım. Yaşlılığın vermiş olduğu hastalıklardan dolayı zorlansam da duygularımı, düşüncelerimi şiirleştiriyorum" diyor. Şiirlerinde ağırlıklı olarak “ulusal birlik” temasını işleyen Bakır, yaşam boyu sürdürdüğü siyasi tecrübelerinden Kürtlerin tek çaresinin birlik ve beraberliklerini sağlamları olduğunu belirtiyor. "İşbirlikçiliğin kimseye fayda getirmeyeceğini herkesin bilmesi lazım. Büyük devletler hiçbir zaman bizim birlik olmamızı istemezler, çünkü Kürtler onlar için bir pazardır" diyen Bakır, "Bizim en büyük zenginlik kaynağımızı; suyumuzu, petrolümüzü, fikrimizi, düşüncelerimizi çalıyorlar buna dur demek için birlik olmamız lazım" diye belirtiyor. 

Grup Yorum'un bestelediği "Rêber" şarkısının sözlerini yazan Bakır'ın 200'ün üzerinde şiiri bulunuyor. Gözlerindeki rahatsızlığından dolayı artık şiir yazmakta güçlük çeken Bakır, yayınevlerine çağrı bulunarak, "Artık yaşlandım. Son isteğim şiirlerimin yayımlanması. Onları bir kitapta toplamak benim son isteğim. Birkaç defa yayınevlerine gittim, ancak hiçbir yanıt alamadım" diyor. 

 

Balkır’ın Kürtçe kaleme aldığı bir şiiri
ez nizanım dıjmin ki ye 
xwinmi ji u dostani çi ye 
reya rasti winde kiri me 
reber were ez nizanim 

ez nizaneki gundi me 
civanek nexwendi me 
lı çol u çepera mayi me 
reber were ez nizanim 

ya gundi ya bajari me 
faşi aqil je biri me 
nezaniye bindest kiri me 
reber were ez nizanim 

hin kirin be hosta nabe 
zane bun be xwendin nabe 
niştiman be reber nabe 
reber were ez nizanim 
reber dıbe pir bawer be 
ji bo millete şerwan be 

sair-hasan-bakir-2.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.