Melis Doğan

Melis Doğan

Dizi mi, film mi?

Dizi mi, film mi?

Harika bir konu ile karşınızdayım.

Sevgili okurlarım muhakkak hepinizin alıp sizi uzaklara götüren bir film, Seyrederken her bölümü hayatınızın içinden bir kesit ve yardımcı rollerden birinde siz varmışsınız gibi olan bir dizi. Seyrederken uykusuz kaldığınız ama bırakmakta istemediğiniz bir proje vardır. Bir zamanlar bir kaç projede yer alıp gerek kamera önünü tecrübe etmiş gerek ise sahne tozunu yutmuş biri olarak söylemeliyim ki Türkiyede ki bu uzun çalışma saatlerinin makyözünden , baş rolüne kadar uzanan tüm emekçileri gönülden kutluyorum. Bu şartlar bu özveride ülkemizde ortaya çıkan harika projelerin sebebi işe olan sevgi , tutku ve bağlılıktan geçmektedir. O yüzden en büyük alkışlar sizlere gelsin…

Ve şimdi tekrar konumuza dönecek olursak başlığımda da belirttiğim gibi Dizi mi Film mi diye bir soru altında esasında pek etik olmasa da bir karşılaştırma yapmak istedim. Bunun sebebi ise son zamanlar televizyon kanallarından uzaklaşılıp insanların daha çok internete yöneldiği ve buradan projeleri takip ettiğine şahit oluyoruz. Burada ki projeler hem televizyon işlerine göre süreleri daha makul olmakla birlikte yukarda aktardığım gibi çalışma saatleri de beraberinde o denli ağır şekilde ilerlememektedir.

Bunun haricinde pandemi ve ekonomik süreçten etkilenen işlerden biride sinema filmleri olmuştur. koyulan yasakların ardından her yerin kapanması sadece sinema olmamak üzere başta tiyatro projelerini de rafa kaldırıp maalesef olumsuz yönde etkilenmesine sebebiyet vermiştir. Fakat insanlar bu süreçte evlerinde veya bulundukları alanda takip etmeye devam etmişlerdir. Ancak belki sizde kendinizde fark ettiğiniz bir durum olabilir şu an söyleceklerim. Eskisi kadar uzun soluklu bir şeyleri seyretmekte zorlanıyoruz çabuk sıkılıyor yada sonuca çabuk varmak istiyoruz. Teşbihte hata olmaz çoğu zaman bende yapıyorum bir itiraf olsun benden size kitap okurken sonunu merak ettiğim bir konun son sayfasına gelip okuyup sonra kaldığım yerden devam ettiğim oluyor. Peki dizilerde özellikle neden uzun süre bakamıyoruz. Çabuk vazgeçebiliyoruz uykusuz kalıp , merakla beklediğimiz bölümlerden vazgeçebiliyoruz. Bunun sebebi çabuk tüketime alışmamız olabilir. Ve birazda kendini tekrar eden senaryolar nitekim. Çok iyi projeler artık sayılı olsa da aynı tad ve zevkle seyredildiğine şahit oluyorum. Belli süreler uzadıkça diyaloglar azalıp şarkılar ve ağır çekimlerin yerini çok fazla alan projelerde hızlı vaz geçmeler ve seyredilmemesine şahit oluyorum. İlgimizi çeken senaryosu güçlü projelerin seyirci açısından esasında dizi veya film olmasına pek bakılmadığını düşünüyorum.

Şimdi ise yönetmenliğinitakdir ettiğim uzun soluklu projelerin kralı bence kendisi Medcezir , Delibal , ve şu an Yargı dizisinin yönetmenliğini yapan sevgili Ali Bilgingurur duyacağımız bir ödülü bize kazandırdı. Uluslararası Emmy Ödülünü alan proje. Başta senaristi Sema Ergenekon olmak üzere tüm ekibi ve Ay Yapımı gönülden tebrik ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Melis Doğan Arşivi
SON YAZILAR