Doç. Dr. Ayhan: Ortadoğu'da artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

Doç. Dr. Ayhan: Ortadoğu'da artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak
Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi (IMPR) Başkanı Doç. Dr. Veysel Ayhan, Ortadoğu'da değişen dengelerle artık hiçbirşeyin eskisi olmayacağını söyledi.

Haber Merkezi - Ayhan, "Ortadoğu artık her grubun her kesimin kendi evinde kendi güvenliğini ve özgürlüğünü de ve özerkliğini de sağlayabileceği ama bir üst kimlik olarak o bölgedeki bütün kimlik kesimlerini kapsayabileceği bir model olacaktır" dedi. Ayhan, "Rojava'da toplumsal düzeyde sivil şekilde bütün kesimleri içerisinde barındıran bir şekilde bir yönetim inşa edilmeye başlıyor" diye belirtti. 

"Rojava halk devrimi" ardından Suriye'nin ve Ortadoğu'daki yeni süreci değerlendiren Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi (IMPR) Başkanı Doç. Dr. Veysel Ayhan, kanton sisteminin ilk kez kullanılmaya başlandığını belirterek, bu yönetim biçiminin Avrupa ülkelerinde uygulandığını söyledi. Kantonlar içinde yer alan etnik, dini ve inanç kesimlerinin anayasal bir düzeyde güvence altında olduklarını kaydeden Ayhan, "Bugün Suriye meselesine baktığımız zaman Suriye heterojen bir yapıdır. Dolayısıyla etnik, mezhep ve dinsel olarak hatta ideolojik ve kalesel olarak da farklılıkları kendi içerisinde barındıran bir ülkedir. Dolayısıyla Suriye'yi ve Suriye topraklarının halkları birlikte yaşayabilmesini sağlayabilmek için bir model geliştirmeniz gerekir. Artık bütün eski sistemler bir şekilde varlığını değiştirdi" dedi. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.