DOGÜNKAD: Umutlarımızla var olmak istiyoruz

DOGÜNKAD: Umutlarımızla var olmak istiyoruz
DOGÜNKAD, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı.

TİGRİS HABER - DOGÜNKAD, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Açıklamada: “Farklı tonda bir sesle yani yediden yetmişe her yaştan tek bir sesle erkek şiddetine karşı tepkimizi ve irademizi ortaya koyuyoruz. Kadının yaşama dönüştüğü her yerde hayallerimiz ve umutlarımızla var olmak istiyoruz” denildi.

Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD)’nin, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklama şöyle:

 “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günüdür. 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde faşist diktatör Trujillo’ya karşı mücadelenin öncüsü olan üç kız kardeşin; Maria Mirabel, Minerva Mirabel ve Patria Mİrabel’in öldürüldüğü gün. Kod isimleri “Kelebekler” olan Mirabel Kardeşler 61 yıldır dünyanın dört bir yanında erkek-devlet şiddetine karşı direnen kadınların özgürlük mücadelesinde yaşıyor. Milletler Genel Kurulu 1999 yılında 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etmiştir.

“Sadece evde değil, sokakta da şiddet var” 

 Kadına yönelik şiddet, cinsiyete dayalı olarak o kişiyi hedefe alan şiddet biçimi olarak tanımlanabilir ancak şiddet ortaya fiziksel, psikolojik ve ekonomik gibi çeşitli biçimlerde de ortaya çıkabilmektedir. Kadınlar bu yıl 25 Kasım’ı; tam adı Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması, ev içi şiddetin yanında sokakta ki şiddetle karşı karşıya kaldığı, üstelik bir de pandemi koşullarında karşılıyor.

“Cinayetler, sadece kadını etkilemiyor”

 Kadınlar mücadele ederek kazandıkları hakları ellerinden teker teker alınmaya çalışıldığı ortadadır. Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri sadece kadını etkileyen bir suç değildir. Katledilen kadının ardında kalan çocuklarını, genç kızlarını, adalet arayan ailelerini; yani bir bütün olarak toplumu ilgilendiren bir sorun olarak karşımıza çıkıyor

“Yaşam hakkını koruyacak temel politikaya ihtiyaç var”

 Bu anlamda erkek şiddeti ve kadın cinayetlerine karşı cinsiyet eşitliğini sağlayacak, kadınların yaşam hakkını koruyacak temel bir politikaya ihtiyaç vardır. Kadına yönelik şiddetin her gün medya, eğitim, sağlık, yargı, işyerleri gibi kamusal alanlarda yeniden üretildiği gerçektir. Fakat buna karşı evde, sokakta, işyerlerinde birbirimizi savunmalıyız. Dayanışmayı ve kadın bilincini yükseltmeliyiz.

“Hayallerimiz ve umutlarımızla var olmak istiyoruz” 

DOGÜNKAD olarak; farklı tonda bir sesle yani yediden yetmişe her yaştan tek bir sesle erkek şiddetine karşı tepkimizi ve irademizi ortaya koyuyoruz. Kadının yaşama dönüştüğü her yerde hayallerimiz ve umutlarımızla var olmak istiyoruz.” (Haber Merkezi)

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.