DTSO’dan ekonomik tedbirlere ilişkin açıklama

DTSO’dan ekonomik tedbirlere ilişkin açıklama
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, ekonomik tedbirlere ilişkin açıklama yaptı.

TİGRİS HABER - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, tam kapanma tedbirlerine karşı iş camiasının nefes alabilmesi için alınması gereken ekonomik tedbirlere ilişkin açıklama yaptı.  Kaya, salgınla mücadele kapsamında faaliyetlerini sınırlamak zorunda kalan işletmelerin finansman sorunlarının her geçen gün arttığını belirterek:  “Salgınla mücadelenin gereği olarak hayatın her alanında uyulması gereken kurallar ve önlemler 2020 yılının başından itibaren devam ediyor. Alınan tedbirlerin doğal sonucu olarak artan ekonomik daralma iş camiasını derinden etkilemektedir. Özel sektörün içinde bulunduğu sorunları çözmek amacıyla geçmişte bazı tedbirler ve destekler uygulanmaya başlandı. Hükümetin talimatları doğrultusunda kredi/borç erteleme, ek kredi imkânları, vergi borçlarının ötelenmesi, kısa çalışma ödeneği, kira desteği gibi destekler özel sektörü oldukça rahatlatmıştı.  Nisan ayından itibaren tekrar yükselen pandemi ve alınan ek tedbirler ticari yaşamı bir kez daha derinden etkileyecektir. Daralan ekonomik yaşam alanları üretim ve pazarlama alanlarını en düşük seviyeye indirdi. Elindekini pazarlayamayan, yeni ürün üretemeyen bir özel sektörün finansman sorunlarını çözmesi ve ticari faaliyetlerini sürdürmesi olanaksız hale gelmiştir” dedi.

“Ülke ekonomisinde daralma olacak”

Kaya, tam kapanmanın ülke ekonomisinde ciddi daralmaları beraberinde getireceğini kaydederek: “29 Nisan 2021 tarihinden itibaren uygulanacak tam kapanma kararı ile ticari yaşam bir kez daha durma noktasına gelecek, ülke ekonomisinde ciddi daralmaları beraberinde getirecektir. İnsan sağlığının korunması ve yarınlarımıza daha güvenle bakabilmemiz için alınmış olan kararların ekonomik tedbirlerle desteklenmesi zorunlu hale gelmiştir. İç ve dış ticaretimizi sekteye uğratmadan salgın ile mücadelede kalıcı bir başarı için aşağıdaki konularda kamusal desteklerin acilen sağlanması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Kaya, tam kapanma tedbirlerine karşı iş camiasının nefes alabilmesi için alınması gereken ekonomik tedbirleri şu şekilde sıraladı:

  1. KGF Kredi ödemelerinin faizsiz olarak 6 ay ertelenmesi,
  2. Mayıs ayı vadeli çek ve senetlerin 2 ay süreyle ertelenmesi,
  3. SGK ve diğer vergi ödemelerinin ötelenmesi,
  4. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 13. Maddesine göre mücbir sebep ilan edilerek tüm beyan, bildirim ve ödemelerin Ekim 2021 tarihine kadar ertelenmesi,
  5. 30 Nisan – 31 Mayıs 2021 tarihleri arasında verilmesi gereken kurumlar vergisi beyannameleri ve sisteme yüklenmesi gereken sicil belgeleri ve E-defter beratları süresinin 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılması,
  6. Çek, senet, Kredi Kartı ve diğer kredi taksitlerinin en az bir ay süreyle faizsiz ertelenmesi,
  7. KGF Destekli, düşük faizli kredi desteğinin sağlanması,
  8. Düşük faizli çek ve senet ödeme kredi imkânlarının sağlanması,
  9. Elektrik, su ve gaz fatura ödemlerinin 2 ay ötelenmesi,
  10. Hafta sonu açık olan marketlerin ayakkabı, kırtasiye, zücaciye, hırdavat ve giyecek satışı yapan reyonlarının veya bunların bulunduğu katların sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu günlerde satışlara kapatılması. (Haber Merkezi)

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.