Eğitim tıkış tıkış, okullar müdür yardımcısız!

Eğitim tıkış tıkış, okullar müdür yardımcısız!
Eğitim tıkış tıkış, okullar müdür yardımcısız!

Ali Abbas YILMAZ / ÖZEL HABER

Bölgede süren çatışmalı ortamın vurduğu alanlardan biri de öğrencilerin eğitim öğretim hakları olmuştu. Sur’da kullanılamaz hale gelen okulların eğitim yükü kentin değişik yerlerindeki okulların üstüne yıkılırken, mevcut halleriyle dahi kapasitelerinin üzerinde eğitim öğretim hizmeti veren okullardaki doluluk oranı içinden çıkılmaz hale geldi.

Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesinde bulunan tarihi Ziya Gökalp Anadolu Lisesinde, Milli Eğitim Bakanlığının en son açıkladığı kontenjanlara göre 42 kişilik sınıflarda eğitim öğretim yapılacak. Eskiden 24 öğrencinin eğitim gördüğü lisede önümüzdeki dönem sınıflar 42 kişiden oluşacak. Laboratuarları olmayan ‘Anadolu Lisesi’nin tek pencereli sınıflarında değil ders işlemek nefes Klimasız, tek pencereli daracık sınıflara sıkıştırılan sıralar öğrencilerin büyük çilesi olurken, merdiven altı mescitte ayakta durmak dahi imkânsız.

 

Açıklanan yeni kontenjan listeleri ile Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesindeki Anadolu Liseleri tıkış tıkış dolarken, yerlerine yenileri atanmayan 360 müdür yardımcısından dolayı okullarda idarecisiz kaldı.

Milli Eğitim Bakanlığı 2016 yılı Ortaöğretim Kurumlarına geçiş uygulaması tercih listelerini açıkladı. Buna göre, okulların 2016 yılı eğitim öğretim kontenjanları belli oldu.

Sokağa çıkma yasakları ve çatışmalı süreçten kaynaklı eğitimde yaşanan aksamalar giderilmeye çalışılırken, Sur’da eğitim öğretim yaşamından koparılan okulların yerine yenileri konmadan, o okullarda öğrenim gören öğrencilerin Kentin değişik bölgelerindeki okullara kaydırılması mevcut okulların eğitim kalitesinde ciddi düşüşlerin yaşanmasına neden oldu.

Diyarbakır’da bulunan 13 Anadolu Lisesinin kontenjanları şu şekilde belirlendi:

Ahmet Arif Anadolu Lisesi: 80, Diyarbakır Anadolu Lisesi 170, Gaffar Okan Anadolu Lisesi:                                                            160, Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi: 170, Orhan Asena Anadolu Lisesi: 160, Rekabet Kurumu Anadolu Lisesi: 170, Selahaddini Eyyubi Anadolu Lisesi: 136, Sezai Karakoç Anadolu Lisesi                                                             160,Toplu Konut Anadolu Lisesi: 400, Yeni Diyarbakır Anadolu Lisesi: 240, Ziya Gökalp Anadolu Lisesi                                                                 480, 80.Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi: 102, 85.Yıl Milli Egemenlik Anadolu Lisesi: 170     

Milli Eğitim Bakanlığının açıkladığı kontenjan listesine göre, Ziya Gökalp Anadolu Lisesi (ZGAL) 480 öğrenci en çok kontenjan ayrılan okul olurken, ne tarihi lisenin derslik kapasitesi ne de Anadolu liselerinin dersliklerde bulunması gereken öğrenci sayısı kriteri gözetilmedi.

1010 kişilik mevcudu ile zaten kapasitesinin üzerinde öğrencisi olan ZGAL, bu sayıya eklenen 480 öğrencilik kontenjan ile Anadolu Lisesi olmaktan çıkıp, tıka basa dolu derslikleriyle öğrencilerin pestilini çıkaran eski normal liselere dönmüş vaziyette.

Anadolu Lisesi dersliklerinde maksimum öğrenci sayısı 34 iken ZGAL’ sinde 42

Milli Eğitim Bakanlığının Anadolu Liseleri için öngördüğü maksimum derslik kapasitesi 34 iken, bu sayı ZGAL’ sinde 42 kişiye yükseldi. 120 yıllık tarihi Ziya Gökalp Anadolu Lisesine, tarihi yapısından dolayı tek bir çivi çakılamazken ve mevcut haliyle dahi zaten kapasitesinin üstünde öğrenciye öğrenim veriyordu. Bakanlığın açıkladığı son tercih listesi ile ZGAL, Anadolu Lisesi olarak hizmet verme kapasitesinin çok çok uzağına düşmüş oldu. Çünkü okul mevcudunun artması puanlamaya etki ettiği gibi, okulun başarı sıralamasını da çok olumsuz bir şekilde etkiliyor. Fizik, Kimya, Biyoloji laboratuarları bulunmayan ‘Anadolu Lisesi’nde dersliklerde bulunan öğrencilerin sayısı 42’ye çıktı. 42kişilik sınıfta öğrencilerin oturacağı sıraların ise bir ucu öğrencilerin kullandığı dolaplara bir ucu ise sınıf tahtasına dayandı. Mevcut hali ile 30 kişiyi dahi kaldıramayacak kapasitesi olan dersliklere 42 öğrenci için sıralar yerleştirilirken, tek penceresi olan sınıflarda değil ders dinlemek nefes almak dahi mümkün değil. Kliması olmayan, tek pencereli sınıflar hınca hınç öğrenci ile doldurulurken bu sınıflarda bu haliyle nasıl eğitim öğretim yapılacağı merak konusu.

Eskiden 24 şimdi 42 kişilik sınıflarda eğitim

120 yıllık tarihi okulun sınıf kapasitesi hem 40 öğrenciyi kaldıracak nitelikte değil hem de tarihi okul olması nedeniyle ek bina yapımı gibi bir durum da söz konusu değil. Eskiden 24 öğrenci ile sınıflarında ders yapılan ZGAL’ sinde önümüzdeki dönem 42 kişi öğrenim görmek zorunda kalacak. Eskisine göre neredeyse iki katına ulaşan sınıf mevcudu ile eğitim öğretim standartları içler acısı hale gelen ZGAL’ sinde erkek öğrenciler için merdiven altı bir mescit bulunurken, kız öğrenciler için herhangi bir mescit bulunmuyor.

Okullarda Norm kadro fazlası öğretmenlerin başka okullara gönderilmesi yerine, norm fazlası öğretmenlere göre okul kontenjanlarının belirlenmesi, yetersiz derslik, altyapı ve ders araç gerekleriyle birleşince hem eğitimcilere hem öğretmenlere hem de velilere kadar yansıyan bir eğitim çilesi ortaya çıkıyor.

Eğitim sistemindeki bir aksaklık da rotasyonun uygulanmaması. Okullarda uzun süre görev yapan eğitimcilerde ortaya çıkan rehavet ve eğitimciler arası gruplaşmalar eğitim öğretimdeki verimliliği olumsuz etkileyen bir faktöre dönüşüyor.

Öğrenciler ve öğrenci velilerinin şikâyetleri ile günde gelen bu eğitim ayıbı düzeltilir mi bilinmez ancak bu şekilde bir ‘Anadolu Lisesi’ eğitimi kalitesinin olamayacağı çok açık ortadadır.

“Okullar Müdür Yardımcısız”

Diyarbakır’da başka bir eğitim skandalı da okullardaki idari boşluk. Diyarbakır’da görevden alınan 360 Müdür Yardımcısının yerine herhangi bir atama yapılmazken, okullarda Müdür Yardımcılarının görevlerinin kimler tarafından yapılacağı büyük muamma. Görev süreleri uzatılmayan ve yerlerine de yeni Müdür Yardımcıları atanmayan okullar Müdür Yardımcısız.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.