Eğitimde Skandal Açılış

Eğitimde  Skandal Açılış
Diyarbakır ve bölgede yeni eğitim yılı skandal görüntülerle başladı.

 

 Birçok okulun fiziki olarak kötü görüntüsü yürek burkarken, bazı okullarda sıra ve sandalye olmaması dikkat çekti. Ana Okulları ve bazı ilköğretim okullarında ise öğretmen açığı nedeniyle eğitime başlanamadı. Şehit Mehmet Bora Tayfur Anadolu Lisesi’nde yaşanan çarpık görüntüler velileri ve öğrencileri isyan ettirdi. Okula giden öğrenciler, sınıflarda sıra ve masa görmeyince hayal kırıklığı yaşadı.

Sorunlar Had Safhada

Türkiye’de 2017-2018 eğitim ve öğretim yılı yaklaşık 18 milyon öğrencinin katılımı ile başladı. Doğu ve Güneydoğu’da ise hemen her yıl tekrarlanan, bildik tablolar ve görüntüler vardı. Diyarbakır ve birçok il’de yaşanan olumsuz görüntüler, daha ilk günde eğitime gölge düşürdü. Diyarbakır merkez ve ilçelerinde birçok okulun fiziki şartlarının eğitime uygun olmadığı dikkat çekerken, bazı okullarda sıra ve sandalye olmaması tepki çekti, öğrenciler bu yüzden mağdur oldu.  Ana Okulları ile ilk okul ve orta okullarda ise öğretmen açığı nedeniyle eğitime başlanamadı.

 

 

 

Okul Değil Sanki Harabe

Bazı okullarda tatil döneminde yapılması gereken tadilat ve bakım, onarım çalışmalarının zamanında yapılmaması olumsuz bir görüntü oluştururken, öğrenciler harabe bir ortamda okula adım attı. Sınıflar harabeyi andırırken, koridorlar ve tuvaletlerdeki kirlilik ayyuka çıktı. Öğrencilere hijyenik bir ortam sağlanmadığı göze çarparken, binaların dış yüzeylerinde boya ve badana için ayrılan iskeleler öğrenciler için tehlike oluşturdu. Bazı olmayan bir çok okulda ve sınıflarda derslere başlanamadı.

Sözde Anadolu Lisesi Ancak Görüntüler Çağdışı

Çarpık görüntülerin yaşandığı eğitim kurumlarının başında Şehit Mehmet Bora Tayfur Anadolu Lisesi geldi. Okulun adı ve unvanı Anadolu Lisesi ancak yaşanan görüntüler çağdışı. İçi ve dışı harabeyi andıran okulun görüntüsü yürek sızlattı. Okula geldikten sonra bu tablo ile karşılaşan veliler, bu tabloyu Diyarbakır’a layık gören zihniyete tepki gösterdi, isyan etti.Veliler,bu görüntülerin son bulması için yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.

 

 

 

Veliler Tepkili, İdareciler Firmaları Suçladı

Okulların bu görüntüsü karşısında şaşkına dönen öğrenciler ve veliler, bu tabloya tepki gösterdi. Bazı veliler,olumsuz tabloları cep telefonlarıyla resimleyerek sosyal medyada paylaştı,vatandaşlar yaşananlar nedeniyle yetkililere tepki gösterdi.

Çocuğum ilk günde hayal kırıklığına uğradı

Velilerden Meysel Tuncay, “Sabah çocuk okula gidiyor ancak sınıfta hiçbir şey yok. Müteahhit topu taşerona atıyor. Çocuğum ilk günde hayal kırıklığına uğradı. Müdür beye gittik durumu anlatınca işin farklı yönlerini öğrendik. Okulda temizlik yapılmamı, masa ve sıralar yok. Umarım en kısa sürede bunun önüne geçilir. Çocuklarımız bu görüntüleri hak etmiyor” dedi.

Firma suçlu

Okul idarecileri ise temizlik ve okul bakımları konusunda yaşanan sorunlarla ilgili bu işin ihalesini kazanan firmaları suçladı. Okul idarecileri, firmaların işi zamanında bitirmeyerek bu sorunlara neden olduğunu öne sürdü.

 

 

Ana Okullarında Öğretmen Açığı Var

Öte yandan eğitime geçen hafta başlaması gereken Ana Okullarında ise öğretmen sıkıntısı yaşanıyor. Öğretmen açığı olduğu için birçok Ana Okulunda şu ana kadar eğitime başlanamadı. Çocuklarının mağdur edildiğini belirten veliler,”Yaz döneminde kayıt yaptık ve aidatları ödedik. Ancak iki haftadır eğitime başlanamıyor. Öğretmen açığı olduğunu söylüyorlar. Bu çocuklara yazık değil mi?” şeklinde tepki gösterdiler.

Okulların Ayrılması Sorun Yarattı

Bazı ilkokul ve Orta Okullarda da yine öğretmen açığı nedeniyle eğitime başlanamaması çocukları mağdur ediyor. Bir diğer can alıcı sorun ise ilkokul ve Orta Okulların ayrılması. Bu durumda bazı yerlerde okul sorunu had safhaya çıkmış durumda. Önümüzdeki yıl çift öğünlü eğitim sisteminden tek yönlü eğitim sistemine geçileceğinin ifade edilmesi de şimdiden derslik ve okul açığını tartışma konusu yapmış durumda. Uzmanlar, tedbir alınmadığı takdirde bu durumun eğitimdeki sorunları iyice çıkmaza sürükleyeceğini vurgulayarak uyarılarda bulunuyor.

 

 

Dilek AKIN-ÖZEL

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum