Ekonomik krizde olan Kıbrıslılar çareyi gıda yardımında buluyor

Ekonomik krizde olan Kıbrıslılar çareyi gıda yardımında buluyor
Resesyonda olan Kıbrıs’ta sosyal kriz derinleşiyor. Halkın büyük bir bölümü kiliselerdeki gıda yardımından faydalanarak, yaşamını idame ettirmeye çalışıyor.

NICOSIA (Dış Haber) - Nicosia’daki kilisenin gıda yardımından faydalanan, geçmişte, kendisinin marangoz, eşinin de gıda sektöründe çalıştığını söyleyen Chris, “İki arabamız, kolay bir hayatımız vardı. Ama birkaç ay önce işimizi kaybedince her şey değişti” diyerek yaşadıklarını anlatıyor. Elektrik faturalarını ödeyemedikleri için kesildiğini de söyleyen Chris, şu anda mumla idare ettiklerini de belirtiyor.

On yıllardır turizm geliriyle beslenen Kıbrıs ekonomisinin iki yıl önce girdiği ekonomik kriz toplumu olumsuz etkiliyor. Uzun bir süre yüzde 5 olan işsizlik oranı, birden yüzde 17’ye yükseldi. Bu rekor derecedeki yükseliş ardından işsizlik oranı artmaya devam ediyor. Maaşlı çalışan insanların gelirlerinde de ciddi bir düşüş yaşanıyor.

Kızılhaç’tan gıda yardımı almaya gelen ellili yaşlardaki Eleni ise, “Başka çarem yok, ailemden hiç kimse çalışmıyor” diyerek durumunu izah ediyor. Kızılhaç’ın gıda yardımında ise, yağ, patates, bulgur başta olmak üzere temel gıda maddeleri bulunuyor. Kendisi de eski kamyon şoförü olan Eleni’nin üç oğlu da işini kaybetmiş.

Ekonomik krizden dolayı işini kaybedenler, altı aylık işsizlik yardımı alabiliyor. Ardından da gıda yardımına başvuruyorlar. Genelde adaya gelen mültecilere verilen gıda yardımından şimdi en çok faydalananlar ise Kıbrıslılar.

Kıbrıs Kızılhaç Müdürü Takis Neofitu, Mart ayından bu yana yardıma başvuran Kıbrıslıların oranında patlama olduğunu söyledi. “Önceden bu yardımları mültecilere veriyorduk” diyen Neofitu, bu yardımdan en çok Kıbrıslıların faydalandığını belirtti.

Kıbrıs İstatistik Enstitüsü, yaptığı ankette, toplumun yüzde 5.7’si yani 48 bin kişinin Ortodoks kiliseler tarafından oluşturulan gıda bankalarından faydalandığını tespit etti.

Kriz Kıbrıs’ta dayanışmayı geliştirdi

Öte yandan Kıbrıs’ta yaşanan ekonomik krizin halk arasında dayanışmayı beraberinde getirdiği tespitleri de yapılıyor. Bazı kesimler, benzer dayanışmanın 1974’te Türk işgali döneminde yaşandığını vurguluyor.

Dünyanın birçok bölgesinde ücretsiz sağlık hizmeti veren bir doktorlar örgütü, Mart ayının başından bu yana Kıbrıs’ın 5 kentinde benzer çalışma yürütüyor.

Nicosia’da Volunteer Doctors isimli örgütün hizmet verdiği kabineye her hafta sonu onlarca hasta geliyor. Doktorlardan George Macriyiannis, “Tedavi ettiğimiz hastaların yüzde 25’i yabancı, yüzde 75’i ise Kıbrıslı” dedi.

Mültecilerin, hastanelerde tedavi olma imkânları olmadığı için kendilerine geldiğini belirten Maciyiannis, “Diğerleri de herhangi bir ücret ödemeden tedavi oldukları için bizi tercih ediyorlar” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.