Elektrik borcunu ödemeyen çiftçiye ağır yaptırımlar gündemde

Elektrik borcunu ödemeyen çiftçiye ağır yaptırımlar gündemde
Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin yaptığı incelemede Güneydoğu'daki 6 ilde tarımsal sulamada yıllık 4 milyar kilovatsaat kaçak elektrik kullanıldığı tespit edildi.

DİYARBAKIR Dicle Elektrik, bölgede 1,4 milyar liraya ulaşan alacaklarının tahsili ve kaçak elektrik kullanımının önüne geçilmesi için geniş çaplı idari ve hukuki süreç başlattı

Bu kapsamda şebekelerin ve trafoların toplanması, tarımsal destek başta olmak üzere, banka hesaplarının bloke edilmesi, ödeme 
yapılmayan yerlerde yatırımların durdurulması gündemde.

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye'de en çok kaçak elektriğin kullanıldığı Güneydoğu'da kaçak kullanıma yönelenlerin başında tarımsal sulama aboneleri olan çiftçilerin geldiği belirlendi.

Dicle Elektriğin dağıtım yaptığı Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta sadece tarımsal sulama alanında kullanılan kaçak elektrik miktarının yıllık 4 milyar kilovatsaate ulaştığı tespit edildi.

Yaklaşık 1,3 milyon abonenin yüzde 2'sini oluşturan 25 bin abonenin tarımsal sulama amaçlı elektrik kullandığı bölgede, kaçak elektrik kullanımı nedeniyle sistemin tıkanma aşamasına geldiği vurgulandı.

Özellikle tarımsal sulamada kullanılan enerjinin yüzde 80’inin kayıt altına alınamadığı, kayıt altına alınarak faturalandırılan bedelin ise tarım işletmeleri veya çiftçiler tarafından ödenmediği öğrenildi.

Bu yılın mayıs ayı itibarıyla tarımsal sulama abonelerinin Türkiye Elektrik Kurumuna ödemediği borcun faiz hariç 1,2 milyar liraya ulaştığı kaydedildi.

Bu borcun sadece 300 milyon lirası için alacak takip davası açıldığı, 900 milyon liralık alacağın hukuki takibinin ise yapılmadığı sonucuna varıldı.

Borcunu ödemeyen abonelerin bu alışkanlıklarını kurumun özelleştirilmesinden sonra da sürdürdüğü, son altı ayda ise şirkete olan borçlarının 150 milyon liraya ulaştığı öğrenildi.

Dicle Elektrik bölgede 1,4 milyar liraya ulaşan alacaklarının tahsil etmek ve kaçak kullanımın önüne geçmek için geniş çaplı idari ve hukuki süreç başlattı.

Abonelerin kuruma olan borçlarını ödememeleri durumunda şebekeler ve trafoların toplatılması ile tarımsal destekler başta olmak üzere banka hesaplarının bloke edilmesi, ödeme yapılmayan yerlerde yatırımların durdurulması gündemde.

Tarımsal faaliyetlerin zarara uğramaması için abonelere yükümlülüklerini yerine getirmeleri konusunda çağrıda bulunan kurum enerjideki sistemin daha fazla kilitlememesi uyarısında bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.