VİDEO - ELELE’İZLE KÜLTÜREL BULUŞMALAR

VİDEO - ELELE’İZLE KÜLTÜREL BULUŞMALAR
‘Elele’iz Kültür Festivali’ kapsamında üç gün boyunca Mordem Sanat’ta gerçekleşen kültür sanat programında baskı, erbane, daq, ebru, taş boyama atölyeleri, halk oyunları, dans, film gösterimleri ve konserler gibi kültür sanat etkinlikleri yapıldı.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - ‘Elele’iz Kültür Festivali’ Kültür Sanat projesinden sorumlu ve saha koordinatörü Ceyda Tırman ile proje üzerine konuştuk, sorularımızı yanıtladı.

Projenin amaç ve kapsamı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Elele projesinde Kültür Sanat Projesinde sorumlu ve saha koordinatörü. Projemizin kısa ismi ‘Elele’ ama ‘Kültür ve Dinler Arası Diyalog’ projesi olarak geçiyor. Bu proje yaklaşık üç yıldır devam ediyor. Ankara merkezli olarak; Uçan Süpürge Vakfı Gençlik Servisleri Merkezi ve Türkiye Opera Bale Çalışanları Yardımlaşma Vakfı’ndan oluşuyor.

img-20231124-151145-001.jpg

Projenin amacı isminden de anlaşılacağı gibi bir diyalog projesi. Fırat etrafında, Fırat Havzasında yer alan beş şehirden Malatya, Erzincan Antep, Mardin ve Diyarbakır da 15 ve 29 yaş arasındaki gençlerin kültür sanat aracılığıyla buluşmasına vesile olmaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda da yaklaşık üç senedir çeşitli etkinlikler yürütüyoruz. Gençlerin sanatla, kendi kültürleriyle ve diğer kültürlerle tanışmasına, hatırlamasına vesile olmaya çalışıyoruz.

img-20231124-153848-001.jpg

Aynı zamanda sivil toplum örgütlerini kuvvetlendirmek için onlara hibe desteği de sağlıyoruz. Bu bölgede ve Türkiye’de çalışan sivil toplum örgütlerine hibe desteği verdik.

Destekler ne tür etkinliklere verildi?

Kurumların yürüttükleri projeler doğrultusunda destek verildi. Destek alan kurumlar başvurularında gerçekleştirdikleri kültür ve sanat alanında yürütülen projelere oldu.

img-20231124-154153-001.jpg

Sahada hangi etkinlikler yaptınız?

Saha da ise pilot bölgelerimizde gençlerle yürüttüğümüz projelerde sanatın tüm kollarını kullanmaya çalıştık. Bunlar resim, heykel, müzik, dans kısmen spor alanına girdiğimiz de oldu. Hep bu alanlarda gençlerle buluşmalar yapıldı. Onun dışında beş şehirde kurumların, aktivistlerin içinde yer aldığı diyalog platformumuz var. Bütün etkinlikler bu platformlarda birlikte tasarlandı.

Her ilde üç gün süren festivallerde; sanat atölyeleri, konser, tiyatro ve sinema gösterimleri, söyleşiler var. Her şehrin dinamiklerine göre değişen sanat faaliyetleri de yer alıyor.

img-20231124-172730-001.jpg

Hak temelli ve toplumsal cinsiyet eşitliğini ön plana taşıyan bir proje olduğu için, özellikle dez avantajlı gruplara da ulaşmaya çalıştık. Bunlar bu güne kadar sanatın gitmediği köyler, şehrin göbeğinde yaşayan ama hiçbir şekilde sanatla teması olamayan gençleri de kapsadı.

Nasıl sonuçlar aldınız, etkinlikler sonunda neler gözlemleriniz?

Etkinliklerin sonunda gördüğümüz şu oldu. Gerçekten sanatla da buluşturduk. Gençleri birbirleriyle de tanıştırmış olduk. Maalesef ki çok dilli çok kültürlü bir coğrafyada yaşamamıza rağmen, birbirimizle buluşmadığımız alanlar var. Birbirimize ne kadar benzediğimizi, ne kadar farklı olduğumuzu ve bunun nasıl bir zenginlik yarattığını aslında hep beraber yeniden hatırladık. Çok da güzel geri dönüşler aldık.

img-20231124-153507.jpg

Bu güne kadar yaptığımız çalışmaları daha profesyonel olarak sergilemek amacındayız. Yerel sanatçıları festivalde ağırlamanın yanı sıra projeler dâhilinde hem diğer şehirlerden hem de Ankara, İstanbul gibi şehirlerden sanatçıları bir araya getirmeye çalışıyoruz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.