Engelli genç engelliler haftasında spor merkezinden atıldı iddiası

Engelli genç engelliler haftasında spor merkezinden atıldı iddiası
Diyarbakır ‘da “Marduk” adlı spor merkezi yüzme havuzuna 1 yıllık üyelik ücretini yatırarak kayıt yaptıran 17 yaşındaki H.R.A isimli genç engelliler haftasında “üyeler rahatsız oluyor” gerekçesi ile üyeliği iptal edilerek spor merkezine devam etmemesi i

 

Aile adına gazetemize açıklama yapan gencin dayısı Mehmet Nedim Tüzün, skandal karar nedeniyle yeğeninin psikolojisinin bozulduğunu söyledi. İşletme sahibi ise, gelen şikayetler üzerine bu işlemi yapmak zorunda kaldıklarını, bunda bir art niyet aranmaması gerektiğini dile getirdi.

Aile Suçladı, Spor Merkezi Kararı Savundu

Diyarbakır’da bir çok vatandaşın sağlık yaşam için tercih ettiği  “Marduk” adlı spor merkezi yüzme havuzuna 1 yıllık üyelik ücretini yatırarak kayıt yaptıran 17 yaşındaki H.R.A isimli genç engelliler haftasında “üyeler rahatsız oluyor” gerekçesi ile üyeliği iptal edilerek  spor merkezine devam etmemesi istendi. Engelliler haftasında yaşanan bu olay için gencin ailesinin ve işletme sahibinin görüşlerine başvurduk. Engelli gencin ailesi, olay nedeniyle çocuklarının psikolojisinin bozulduğunu öne sürerken,işletme sahibi olayı doğruladı ancak gerekçelerinin haklı olduğunu savundu.

Spor Sayesinde Düzelme Gösterdi Ama..

H.R.A’nın  dayısı Mehmet Nedim Tüzün, doğum sırasında yaşanan bir problemden dolayı engelli olan yeğeninin spor merkezindeki çalışmalardan dolayı düzelme gösterdiğini ancak bu olumsuz gelişmeden sonra travma yaşamaya başladığını söyledi. Tüzün,”Doğum sırasında yaşanan bir problemden dolayı engelli olan ve vücut kaslarının gerilmesi nedeni ile yürüyemeyen yeğenim yaz aylarında yüzme havuzunda yüzerken hem fiziki, hem de psikolojik olarak rahatladığını ve mutlu olduğunu gördük. Yüzme sayesinde vücudunu kullanarak kasılmaların azaldığını gördüğümüzden yaz sonrasında da kapalı yüzme havuzuna kayıt ettik ve yeğenim de kısa süre içerisinde hem fiziksel, hem de psikolojik ciddi iyileşmeler gördük. Ancak spor merkezi tarafından üyeliğinin hiçbir makul gerekçe gösterilmeden iptal edilmesi ile çok ciddi travma yaşadık” dedi.

‘Diyarbakır’a Büyük Umutla Geldiler’

Yeğeni ve ailesinin kendisinin teşviki ile geçen yıl Diyarbakır’a taşındığını, burada sosyal faaliyetlere katıldığını belirten Tüzün,”Yeğenim ve ailesi yaklaşık 15 ay önce başka bir şehirden Diyarbakır’a taşındılar. Diyarbakır’da engelliler için yaşamın daha kolay ve hayatını kolaylaştıracak alanların daha fazla olduğunu görerek bizim de teşvikimiz ile Diyarbakır’a yerleştiler. Yeğenim bu süre içerisinde Büyükşehir Belediyesi’ne ait Sümerpark yaşam atölyesinde atölye çalışmalarına katılarak kısa süre içerisinde çok güzel bir değişim ve motivasyon yakaladı. Oradaki öğretmenler ve atölye ortamındaki arkadaşları ile hızlı kaynaşıp çalışmalara katılarak “Faydalı bir birey” olabileceğine inanmıştı. Ancak bir müddet sonra atölyede çalışanların işlerine son verildiği için öğretmenleri ile yakaladığı diyalogların kesilmesi nedeni ile ilk ciddi travmasını yaşadı ve uzun süre etkisinde kaldı.

‘Bize Sağlıklı Bir Gerekçe Sunamadılar’

Aile olarak bu ortamlardan olumsuz etkilenmemesi için normal eğitimine ve tedavilerine devam ettirerek destek olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Spor merkezinin kendilerine sağlık bir gerekçe öne süremediğini de kaydeden Tüzün,bu durumun kendilerini ayrıca üzdüğünü kaydetti. Tüzün, şöyle devam etti; ”Ayrıca şunu belirtmek gerekir ki Diyarbakır kenti ve insanları genel olarak engelli insanlara çok duyarlıdır. Öğrenim gördüğü okulda eğitimine rahat devam edebilmesi için öğretmen ve idarecileri tarafından okuyacağı sınıf zemin kata taşındı. Okuldaki öğrenci arkadaşları yeğenimi evine kadar çoğu zaman kendileri bırakmakta, Normal kent yaşamında da insanların büyük çoğunluğu toplumun doğal ve öncelik tanınacak bireyleri olarak görmekte ve bu durum yeğenimde Diyarbakır’a karşı ayrı bir bağlılık oluşturmuştur.Ancak yaşanan son hadise yeğenimde ikinci bir travma yaşattı, içine kapandı ve tüm aile bundan olumsuz etkilendi. Bu tür tesislerin topluma karşı da sorumlukları var.

‘Üyelerin de Bu İşte Vebali Vardır’

Sadece kar amacı ile işletiliyorsa bile hangi gerekçe ile spor merkezi üyeliğini iptal ettirdiği anlaşılamamaktadır.  Açıkçası üyeleri rahatsız edebilecek herhangi bir zihinsel veya hareket anormalliği, ya da yüzme havuzunda sağlık koşullarına olumsuz etkisi olabilecek bir sağlık sorunu da yok. Tesis sahibine de bizi ikna edebilecek ve üyelerin rahatsız olduğu, bizim farkına varmadığımız bir durum varsa üyeliğimizi biz iptal edelim diye açıklama bekledik. Ancak tek kelime ile “Üyelerin bazıları rahatsız” denildi. Diyarbakır’ın ekmeğini yiyerek ayakta kalan bu tesislerin bu kent kadar duyarlı olmaları gerekir. Eğer sadece fiziksel engelli bir birey ile aynı yüzme havuzunda yüzmekten rahatsız olan üyeler varsa buna da saygı duyarız ne diyelim”

İşletmenin Sahibi Kararın Gerekçesini Açıkladı

Marduk isimli spor merkezinin işletmecisi ve yatırımcısı Şemsettin Dengiz ise, üyelerin rahatsız olması nedeniyle bu işlemi yaptıkları yönündeki bilgilerin doğru olduğunu ancak bu durumun engelli vatandaşlara karşı oldukları izlenimi oluşturmaması gerektiğini söyledi.

Engelli gencin spor merkezine kaydı sırasında maddi ve manevi olarak her türlü kolaylığı sağladıklarını belirten Dengiz, üyelerden gelen şikayetler üzerine aileyi defalarca uyarmalarına rağmen aynı davranışlar devam ettiği için özel bir işletme olarak bu kararı almak zorunda kaldıklarını anlattı.

‘Engellilere Karşı Olsaydık Kolaylık Sağlayarak  Kayıt Yaptırmazdık’

Dengiz,” Biz art niyetli olmuş olsaydık bu kardeşimizi, çocuğumuzu ilk başta kaydını yaptırmaz ve bu imkanı sunmazdık. Çocuğun engelli olmasını bilerek ve bundan dolayı kendisine pozitif ayrımcılık yaparak kabul ettik. Babasıyla beraber geldi. Sadece babası için para aldık, çocuğun parasını almadık.  2 bin 500 TL’yi kredi kartı ile 9 takside bölüp 800 TL komisyon ücretini cebimizden ödeyerek kabul ettik. 2 ay 10 gün burada spor yaptı. Aile çok memnundu ama üyelerden çok şikayet geldi. Buraya sonuçta her kesimden insan geliyor. Burası kâr amaçlı bir işletmedir. Ben buraya 17 milyon TL yatırım yapmışım ve 62 çalışanım var” dedi.

‘Zarar Etmemize Rağmen Tüm Parayı İade Ettik’

Bu durumun ‘işletme engellilere karşı’ şeklinde yansıtılmaması gerektiğini ifade eden Dengiz,”Bir çok üye çocuğun engelli olmasından kaynaklanan sorunlar olduğunu dile getirerek şikayetçi oldu, üyeliğini iptal edeceklerini vurguladı. Engelli olmasından kaynaklı olarak salyası akıyor, idrarını yapıyor ve havuz kirleniyor dediler. Aileyi defalarca uyardık ama onların da elinde bir şey yok,çocuğun bu davranışlarında düzelme olmadı. Bunun üzerine aileyi çağırarak durumu izah ettik ve üyeliği iptal ettik. Zarar etmemize rağmen, çocuk ve babası burada 2 ay 10 gün spor yapmasına rağmen kredi kartı üzerinde komisyon farkını kendimiz ödememize rağmen tüm parayı iade ettik. Çocuğun amcası geldi, gayet bilinçli bir insandı, durumu anlattık ve kendisi bize teşekkür etti. Biz asla engellilere karşı değiliz, aksine ailemizde de engelliler var ve engellilere yardımcı olan, el uzatan bir aileyiz. Bu konunun bu şekilde yansıtılması haksızlıktır” diye konuştu.

Arif Bulut/özel

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.