Engelliler, engelsizler için ayakkabı üretiyor

Engelliler, engelsizler için ayakkabı üretiyor
İŞKUR tarafından desteklenen ayakkabı atölyesinde çalışan 32 engelli, engelsizler için ayakkabı imal ediyor.

İçlerinden birçoğu hayatı boyunca ayağına ayakkabı giyip yolda yürüme şansı olmamasına rağmen, gün boyu ellerinde aletleri bu ayakkabıları giyip yürüyebilecek engelsiz insanlar için ayakkabı imal ediyor.

25 yıldır Diyarbakır’da ayakkabı üreticiliği yapan engelli Levent Baykara, bir engellinin, engelsiz insanlar için ayakkabı yapmasının çok anlamlı olduğunu belirterek, “Burada ayakkabı yapmak gerçekten çok ilginç bir tesadüf. Düşünebiliyor musunuz, ayakkabı giyemiyorsunuz ama insanlar kaliteli ayakkabı giysin diye ayakkabı yapıyorsunuz. Bu çok güzel bir duygu” diye kaydetti.

Özel Haber/Gencer ARPACI
Diyarbakır'da Kaderlerini birleştirerek ayakkabı imalat atölyesinde bir araya gelen 32 engelli, dünyanın en kıymetli ayakkabılarını üretiyor. Ürettikleri ayakkabılar onlar için dünyanın en kıymetli ayakkabıları. Çünkü bir ayakkabının ne kadar değerli olduğunu o ayakkabıyı hayatınız boyunca giyme şansınız yoksa ve bu ayakkabıyı onu giyebilecek engelsiz insanlar için üretiyorsanız anlayabilirsiniz.

Bu atölyeyi ayakta tutanlardan biri olan ve 1989 yılında kursiyer olarak başladığı atölyenin 25 yıldan bu yana işletmecisi olan Levent Baykara için ‘ Bedensel Engelliler Ayakkabı ve Çantası Atölyesi’nin çok önemli bir anlamı var. Bu atölye onların üzerinde duramadıkları ayakları haline gelmiş ve bu atölyeye dayanarak olmayan ayakları üzerine doğruluyorlar.

 Son 25 yıldır Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve İŞKUR tarafında atölyelerinin desteklendiğini ifade eden Ayakkabı atölyesi işletmecisi Levent Baykara,  kendisinin de engelli olduğunu, ama yıllardır engelsiz insanlara ayakkabı ürettiğini ifade etti.

engelli-atolyesi-1-(2).jpg

‘Atölyemiz yıllardır engellilerin emeği ile ayakta kalıyor’

Bölgede ayakkabı sektöründe söz sahibi olduklarını belirten Baykara;  4 yaşında geçirdiği çocuk felci sonrasında sol ayağını kullanamadığını, ama her zaman ayakkabıcı olmak istediğini kaydederek, “Nedendir bilmiyorum ama çocukluğum boyunca rüyalarıma giren bir meslek vardı. Ne zaman uyusam rüyamda hep ayakkabılarla uğraşır buluyordum kendimi. Hayalimde hep bir ayakkabı atölyesinde çekiç sallamak vardı. Her halde bu da bilinçaltımın bana bir oyunu olsa gerek. 1989 yılında duydum ki Valilik tarafından engelli insanların meslek edinmeleri için ayakkabı kursu açılmış. Başvurdum, kabul ettiler. 1995 yılından sonra bu ayakkabı atölyesi valilik tarafından bize devredildi.  Hayalimde ayakkabı ustası olup ayakkabı yapmak vardı ya; işte bu benim için bir fırsattı. Azmettim ve usta bir ayakkabı imalatçısı olmayı başardım. 1995 yılından beri buranın işletmenliğimi yapıyorum. Burada onlarca insan yetiştirdik, 11 kişiyi de emekli ettik. Atölyemizde yıllardır tamamen engelli olan insan emeğine bağlı üretim yapmaktadır” diye konuştu.

 ‘Ayakkabı giyemiyoruz ama insanlara ayakkabı yapıyoruz’

Baykara, 25 yıldır engelli yurttaşları topluma kazandırmak ve meslek sahibi yapmak için ayakkabı ürettiğini kaydederek, “Biz bu güne kadar Bedensel ve zihinsel arkadaşlarımız ile yaklaşık 100 bin çift ayakkabı üreterek Doğu ve Güneydoğu il ve ilçelerimizde sattık. Burada hem arkadaşlarımızı topluma kazandırıyoruz hem de ekonomik anlamda olmayan ayaklarının yerine geçen bu meslek ve atölye ile dimdik ayakta(!)  durmaları için motive ediyoruz. Düşünebiliyor musunuz ayakkabı giyemiyorsunuz ama insanlar ayaklarına kaliteli ayakkabı giysin diye emek veriyorsunuz” dedi.

 ‘Engellilerin istediğine göre 30- 40 TL’ye ayakkabı yapıyoruz’

Rahatsızlıklarından dolayı ayakkabı bulamayan kendileri gibi engelliler için 30- 40 liraya ayakkabı yaptığını kaydeden Baykara, konuşmasını şöyle sürdürdü.                                                              “Bazen hastalıklarından dolayı ayakkabı giyemeyen engelli arkadaşımız geliyor bize; onlara özel ayakkabı yapıyoruz. Gelen bir daha geliyor çok memnun kalıyorlar. Biz de memnuniyetlerinden dolay çok mutlu oluyoruz. Ben 25 yıl önce bir ayakkabı kursunda yetiştim. Şimdi hem bir ayakkabı ustasıyım hem de engelli arkadaşların istihdam edilebileceği bir ayakkabı atölye işletmecisiyim. Bizim amacımız buraya gelen kursiyer arkadaşların ileride bu mesleği geliştirerek insanlara faydalı olmaktır. Bizim isteğimiz yetkililerin ve toplumun bizim gibi engellilere destek olmasıdır. Ayakkabı alırlarken bizim atölyemizi de hatırlamalarıdır.”

 

engelli-atolyesi-1-(3).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum