ERKEK EGEMENLİĞİNİN YEŞİL SAHASI

ERKEK EGEMENLİĞİNİN YEŞİL SAHASI
 Özel Haber
Futbol, tutkuların harlandığı, kalplerin delice attığı, milyonları ekranlara kilitleyen bir spor dalı. Peki, bu yeşil sahanın perde arkasına baktığımızda ne görüyoruz? Erkek egemenliğinin gölgesinde kalan bir dünya...

TİGRİS HABER - Futbolun tarihi, erkeklerin hâkimiyetiyle örülü bir kumaş gibi. İlk kurallardan itibaren, bu spor dalı adeta "erkeklerin oyunu" olarak kurgulanmış. Stadyumlar, erkeklerin coşkusuyla yankılanırken kadınlar tribünlerde sessizliğe gömülmek zorunda kalmış. Taraftar grupları, erkeklik kimliği üzerinden şekillenmiş, "erkeklik" ve "güç" kavramlarıyla özdeşleşmiş.

Bu sporun dilinde de erkek egemenliği hâkim. Futbolculara "kahraman", "savaşçı" gibi sıfatlar yakıştırılırken kadın futbolcular "erkek fatma" ya da "erkek gibi oynayan" benzetmeleriyle küçümsenir. Futbol yorumlarında bile cinsiyetçi dil kullanımı yaygındır, kadın futbolcuların yetenekleri görmezden gelinir, fiziksel görünümleri üzerinden yorumlar yapılır.

Erkek egemenliği sadece tribünlerde ve dilde değil, futbolun yönetim kademelerinde de kendini gösterir. Futbol federasyonları, kulüpler ve yönetim kurullarında kadınların temsili oldukça zayıftır. Karar verme mekanizmalarında erkeklerin hâkimiyeti, futbolun gelişimini de olumsuz etkiler.

Peki, bu erkek egemenliğine karşı ne yapılabilir?

Kadın futboluna daha fazla destek ve yatırım yapılarak kadın futbolculara eşit imkânlar sunulmalı, altyapı çalışmaları geliştirilmeli ve medya tarafından daha fazla görünürlük sağlanmalıdır.

Futbolda cinsiyetçi dil kullanımıyla mücadele edilmelidir. Yorumcular ve spor yazarları, dil kullanımına dikkat ederek kadın futbolculara saygılı bir şekilde yaklaşmalıdır.

Futbolun yönetim kademelerinde kadın temsilinin artırılması, kadınların futbolda daha fazla söz sahibi olması, daha adil ve kapsayıcı bir futbol ortamının oluşmasına katkıda bulunacaktır.

Futbol sadece erkeklerin değil, herkesin sporudur. Bu yeşil sahanın gölgesinde kalan kadınların sesini duymak, erkek egemenliğinin zincirlerini kırmak ve futbolu gerçekten "herkesin oyunu" haline getirmek hepimizin görevidir.

Futbolun güzelliği, tutkusu ve heyecanı herkese ait olmalı. Erkek egemenliğinin gölgesi kalktığında, futbolun gerçek potansiyeli ortaya çıkacak ve bu yeşil saha, eşitlik ve kapsayıcılığın sembolü haline gelecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.