Eski Tabipler Odası Başkanına 15 yıl hapis istemi

Eski Tabipler Odası Başkanına 15 yıl hapis istemi
Terör soruşturması kapsamında eski Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Necdet İpekyüz hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

 

 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında eski Diyarbakır Tabip Odası Başkanı İpekyüz ile doktor Osman Doğan ve eski HDP Van İl Başkanı Mehmet Veysi Dilekçi hakkında hazırlanan iddianame, 10. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, İpekyüz'ün, "Diyarbakır Tabip Odası Başkanı" sıfatıyla sözde "demokratik özerkliği" hayata geçirmek amacıyla terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın talimatıyla kurulan Demokratik Toplum Kongresi'nde (DTK) faaliyet yürüttüğü bildirildi.

İddianamede ifadesine yer verilen gizli tanık "Cesur Yürek", İpekyüz'ün bir dönem Diyarbakır Tabip Odası Başkanlığı yaptığını, şu an ise özel bir kadın hastalıkları ve doğum merkezinde doktor olarak görevine devam ettiğini belirtti.

Gizli tanığın ifadeleri iddianemede şu şekilde yer aldı:

"İpekyüz, ilimizde güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmalar ile kırsal alanda yaralanan kadın örgüt mensuplarının tedavilerini özel bir kadın hastalıkları merkezinde yapmaktadır. Yaralı kadın örgüt mensupları Kobani'de yaralanıp gelmiş gibi gösterilerek tedavi edilmektedir. Ayrıca İpekyüz, Diyarbakır Tabip Odası üyelerinden PKK/KCK terör örgütü adına 'vergilendirme' adı altında aylık para toplayıp örgüte aktarmaktadır."

İpekyüz'ün farklı zamanlarda, geçmiş dönemde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konukevi'nde yapılan DTK toplantılarına katıldığı belirtilen iddianamede, bu toplantılarda şüphelinin isminin geçtiği ifade edildi.

İddianamede, aynı zamanda Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) görevlisi olan İpekyüz'ün koruculuk sisteminin kaldırılmasına yönelik PKK/KCK terör örgütü lehine çalışmalar yürüttüğü, dosyada bulunan diğer şüphelilerle DTK'da bu konuyla ilgili toplantılara katıldığı kaydedildi.

- DTK'da sağlık komisyonu üyesi

İddianamede, şüpheli Doğan'ın ise DTK'da daimi meclis üyesi olarak faaliyet yürüttüğü ve sosyal alan merkezine bağlı sağlık komisyonu üyesi olduğu bildirildi.

Doğan'ın, DTK ile PKK/KCK örgütünün ideolojisine hizmet ettiği ifade edilen iddianamede, şüphelinin doktor kimliğiyle örgütün anayasa olarak kabul ettiği KCK sözleşmesinde belirtilen kent meclisleri kapsamında "Sağlık Meclisi" adı altında faaliyet yürüttüğü belirtildi.

İddianamede, şu ifadeler yer aldı:

"Şüpheli 2012 ile 2014 yılları arasında DTK içerisinde aktif olarak yer alıp, dosya kapsamında diğer birçok şüpheli şahısla irtibatı ve ilişkisinin bulunduğu tespit edilmiştir. Karar alma mercii olan genel kurul, daimi meclis ve komisyonlarda görev aldığı, bu organların çalışmaları kapsamında çeşitli toplantılar düzenleyerek, örgütsel nitelikteki eylemlere katılmıştır."

 

Eski HDP Van İl Başkanı da olan şüpheli Mehmet Veysi Dilekçi'nin ise DTK içerisinde delege ve daimi meclis üyesi olarak faaliyet yürüterek, çeşitli toplantılar düzenleyip örgütsel nitelikteki eylemlere katıldığı aktarılan iddianamede, şunlar kaydedildi:

"Dilekçi, diğer DTK üyeleriyle dört ülke toprakları üzerinde sözde 'Kürt ulusal birliğini sağlamak', 'devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak', 'toplumsal ayrışmaya sebep olmak' amacıyla halk kitlelerini etkilemeye çalışmıştır. Eylemlerindeki süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik de nazara alındığında, şüphelinin üzerine atılı, 'silahlı terör örgütü yöneticisi olmak' suçunu işlediği anlaşılmaktadır. Suçun işleniş biçimi, suçun konusunun önem ve değeri, meydana gelen tehlikenin ağırlığı, güdülen amaç, saik ve eylemlerinin yoğunluğu göz önünde bulundurularak şüpheli alt sınırdan uzaklaşılmak suretiyle cezalandırılmalıdır."

- İstenilen ceza

İddianamede, eski Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Necdet İpekyüz hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla, Osman Doğan ve Mehmet Veysi Dilekçi hakkında ise "silahlı terör örgütü kurma veya yönetmek" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor. (AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.