Faiz artışı halkın cebine zarar

Faiz artışı halkın cebine zarar
Tigris Haber ekonomi yazarları Adil Kılıçaslan ve Sercan Gölcü Merkez Bankasının faiz artırımı kararını değerlendirdi.

TİGRİS HABER - Merkez Bankasının faiz artırımı kararını değerlendiren Tigris Haber yazarları Kılıçaslan ve Gölcü, faiz artırımının vatandaşın borç faizini artırdığına ve bu paranın halkın cebinden çıktığına dikkat çektiler.

Tigris Haber: Merkez Bankası’nın faiz kararını nasıl değerlendiriyorsunuz? Merkez Bankası neden böyle bir artışa gitti?

Sercan Gölcü: Merkez Bankası’nın beklentilerimin (100 baz puan artıracağını)  biraz üzerinde 200 baz puan bir faiz artışı yaptı… Özellikle pas geçileceğini düşünenler için ise tahminlerin üzerinde oldu ve sürpriz oldu… Yeni faiz % 19...18 mart tarihinde açıklanan bu faiz kararından sonra dolar 7,40’ların altına geriledi…

Dünyadaki küresel piyasalardaki enflasyon baskısı, emtia fiyatlarındaki artış, Amerika’da ve küresel piyasalardaki büyüme beklentileri, gelişmekte olan ülke para birimlerine yarattığı baskı, 6,90’lardan 7,90’lara kadar sert gelen kur ve buna bağlı pek çok şey merkez bankasının faiz artırımına ve piyasa beklentilerin üzerinde bir artış için gittiği görülmektedir.

Faiz neden yükseliyor:

* Daha önce yaptığımız hatalardan dolayı yükseliyor…

* Enflasyonun gerçek sebeplerini bilmediğimizden dolayı yükseliyor…

* Kalıcı yapısal reformlar yapmadığınızdan dolayı yükseliyor…

* Doğru bilinen yanlışlıklar nedir bu… FAİZ sebep ENFLASYON sonuç dedik hep… Doğru olanı bilemedik neydi bu doğru Enflasyon faiz yaratır vergi yaratır külfet yaratır… Ve faiz formülünün her zaman içinde enflasyon mevcuttur…

Adil Kılıçaslan: Rus turistin hikâyesini önce Melih Âşık yazmıştı. Mevsim yaz, aylardan ağustos… Fransız Riviera’sında küçük bir kasabada turizm sezonu fakat yağmur yağıyor. Neticede kasaba bomboş. Yani işler iyi değil. Herkesin borcu var ve krediyle yaşıyorlar. Şans eseri bir otele zengin bir Rus geliyor. Resepsiyona 100 dolar bırakıp odaya bakmaya çıkıyor. Otel sahibi parayı alıp hemen komşu kasaba borcunu ödüyor. Kasap 100 doları kaparak, toptancıya borcunu vermeye gidiyor. Toptancı büyük bir sevinçle parayı alıp kriz nedeniyle kendisine kredili hizmet veren fahişeye götürüyor. Fahişe parayı alıyor ve aynı otele giderek borcunu ödüyor. Tam o anda Rus müşteri geri dönüyor. Odayı beğenmedim deyip 100 dolarını alıyor ve gidiyor. Merkez Bankası da Rus Turist gibi faiz arttırarak halkın borç faizini arttırıyor. Borcu kapatmak için halk daha fazla ödüyor. Merkez Bankası ve Cumhurbaşkanlığı bütçeden harcama yapsa da vergi yoluyla parayı halktan topladığı için (Rus turist örneği) parasal gider yok. Halk da Otelci gibi oda kiralanmadığında ve kâr edemiyor. Alacağından dolayı vergi ödüyor ve parasal kayba uğruyor. Faiz farkı bizim cebimizden çıkıyor. Döviz yükselse o da bizim cebimizden çıkıyor. Nereye dönersen dön…

Tigris Haber: Merkez Bankası‘nın bu faiz kararından sonra piyasaları neler bekliyor?

Sercan Gölcü: Sanırım bu artışla birlikte Merkez Bankası faiz artışlarının sonuna gelinmiş diyebilirim…  Faiz artışı ile birlikte dolar düşecek (7,20 destek noktası ve 7,40’larda) ama bununla birlikte sıkıntıları da beraberinde getirecektir. Enflasyon tepe noktasına ulaşabilecektir…

Faiz artırıldı diye doları tutmak bir noktaya kadardır…Merkez Bankası rezervleri negatif…Merkez Bankasının net aktifleri net varlıkları negatif… Ülkenin dış borcunun milli gelire oranı %55 civarlarında gidip geliyor… Büyürken cari açık veriyoruz… İthalatımızın % 85 civarındaki rakamı hammadde ara malı yatırım malı… İthalatçıyı gümrüklerde bekletiyoruz ciddi maliyetlerle hava parası alıyoruz ve bir de konteyner sıkıntısı ile birlikte… İhracatçıdan döviz kazandırıcı işlemlerinden dolayı haksız kazanç elde ediyoruz… Bunların sonucunda fiyatlar yükseliyor…  Aynı şey tarımda da var… Daha önceki et fiyatlarında son durum yazısında bahsetmiştim… Ve Türkiye ‘de üretici fiyatları her zaman tüketici fiyatların 10 puan üzerinde olur… Ayrıca faiz artışı işsizlik ve büyüme konusunda baskı yaratacaktır.  Faiz artışı bize yaramadı, sevinmeyelim… Sadece şu var merkez bankası ekonomi yönetimine 3 -4 ay zaman kazandırdı…

Adil Kılıçaslan: Kur-Faiz-Enflasyon sarmalından kurtuluş yolu için Marmara Üniversitesi Hocası Prof. Dr. Beytullah Gültekin Çetiner’in kurucusu olduğu, öğrencilerinin 3 yıl önce gurubu oluşturduğu Marmara ChainLoop (MCL) Kripto parası gibi benimde yazımda bahsettiğim ve Diyarbakırlıların oluşturacağı TRA-Lira (Türkiye Amed Lira) çözüm olacak.

Çıkış yolunun diğer basamağı da; kapalı sistem kendi arasında işlem yapan firmalar, kurdukları birlik içinde birbirlerine mal takasını Kripto para ile yaptığında veya konsinye gibi ama yazılımda borç aktararak ortada ticari işlem oluşmayacaktır. Vergiyi doğuran kazanç olmayacaktır. Halk bankadaki dövizi kurların yükseliş eğiliminde olduğunda parayı malzemeye bağlasa düşük fiyattan ve peşin indirimden dövizle malzeme alsa ne enflasyon kalır, ne faiz yükselir ne de kur artar. Hayat ucuzlar. Vergi azalsa yine aynısı olur. Çözüm sizin seçiminiz.

Indra Gandhi’nin sözü; “Bir millet uyuyorsa, onu kolaylıkla uyandırabilirsiniz. Fakat bir millet uyumuyor da, uyuyor gibi yapıyorsa, onu asla uyandıramazsınız.” (Haber Merkezi)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum