FİRMALARIN KAVGASI İŞÇİLERİ VURDU

FİRMALARIN KAVGASI İŞÇİLERİ VURDU
Dicle Üniversitesi Hastaneleri’nde temizlik ihalesini kazanan Ankara firması, ihaleyi kaybeden Diyarbakır firması döneminde işe alınan 150 taşeron işçisinin iş akdini feshetti.

 

 Rektör Gül, işten çıkarmaların kendilerinden kaynaklanmadığını, ihaleyi kazanan firmanın küçülme kararının sonucu olduğunu söyledi.

Eski Firma İhaleye Kazanmadı

Diyarbakır Dicle Hastanesi Hastaneleri bugünlerde önemli bir olayla çalkalanıyor. Hastaneler bünyesindeki temizlik işlerinde yıllardır çalışan 150 taşeron işçisinin işine son verildi. Bu durum sosyal medyada büyük tepkiye yol açarken, işten çıkarılanlar kış öncesinde işsiz bırakıldıklarına dikkat çekerek buna sebep olan firmayı eleştirdi. Temizlik işlerini yıllardır yapan TURKUAZ firmasının geçen ay yapılan ihaleye  katılmadığı, ihaleye katılan 4 firmadan ise Ankara patentli  BRC firmasının ihaleyi kazandığı bildirildi.

İhaleye Davet Edilmeyen Firma Olayı Yargıya Taşıdı

TURKUAZ firması yetkilileri Dicle Üniversitesi’nin geçen ay yapılan ihaleye kendilerini davet edilmediğini bildirdi. İhalenin kanunlara aykırı şekilde düzenlendiğini ve belli firmaların davet edilerek adrese teslim bir anlayışın sergilendiğini belirten firma yetkilileri, bu durumu yargıya taşıyarak Cumhuriyet Başsavclığı’na suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti.

Çalışanlar Tepkili,  Firma Savunmada

Firma değişikliğinden sonra işçiler şok bir gelişmeyle sarsıldı. TURKUAZ firması döneminde işe alınan 150 kişi çeşitli gerekçelerle iş akitleri tek taraflı feshedilerek işlerine son verildi. İşten çıkarılan işçiler, keyfi ve hukuksuz şekilde işten çıkarıldıklarını öne sürerken,firma ise işten çıkarmalara gerekçe olarak emekli olanların kanunsuz şekilde çalıştırılması,bazı çalışanlar hakkında çeşitli nedenlerle tutulan tutanaklar ve buna benzer olumsuz davranışları gerekçe gösterdi. 1700 işçinin çalıştığı hastanelerde bundan sonra da işten çıkarmaların olabileceği konuşuluyor.

Rektör Gül :”Olayın Bizimle İlgisi Yok”

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, işten çıkarmalarla ilgilerinin bulunmadığına dikkat çekerek bu kararın ihaleyi kazanan firmanın tasarrufu olduğunu söyledi. Yeni firmanın personel sayısını azaltmak istediğini belirten Gül,”Bizim dışımızda gelişen bir olay. Bizim kurumsal olarak kesinlikle ilgimiz yok. Gerekçelerini sonradan öğrendim. Geçen ay yapılan ihaleyi kazanan firma kendisine göre haklı gerekçelerle bu kararı vermiş. Bizim müdahale etme şansımız yok. Eski firma döneminde sigorta ödememek için emekli olanların çalıştırılması gibi kanuna aykırı işlemler ve yine haklarında çeşitli olumsuzluklardan dolayı tutanak olan personeller var. Yeni firma bunları gerekçe gösteriyor.  En önemlisi firma personel sayısını azaltmak istiyor. Olay bundan ibarettir” dedi.

Dilek AKIN-Ali VURANEL/ÖZEL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.