GAP'ın sadece enerji geliri 20 milyar doların üzerinde

GAP'ın sadece enerji geliri 20 milyar doların üzerinde
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil:

ŞANLIURFA- GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, şimdiye kadar GAP için yaklaşık 50 milyar lira para harcandığını belirterek, "GAP'taki enerji üretimi yapılan yatırımların amorti etmesi için yeterli. Bu proje kendini ödeyen bir proje. Şimdiye kadar sadece 20 milyar doların üzerinde bir enerji geliri var bölgenin" dedi. Karahocagil, 2008-2012 GAP Eylem Planı kapsamında Türkiye yatırım programının yüzde 14'üne yakınının GAP için ayrıldığını, bunun yaklaşık 18 milyar lira olduğunu kaydetti. GAP yatırımları için 2013 yılında 5,2 milyar liralık bütçe ayrıldığını anımsatan Karahocagil, 2014 yılında da yine 5 milyar liranın üzerinde bir bütçe olacağını dile getirdi. 2014-2018 yılları için yeni bir eylem planı hazırladıklarını aktaran Karahocagil, 2012 sonu itibariyle yaklaşık 800 bin hektar alanın sulama altyapısının hazırlandığını, bu alanın gelecek 2 yıl içerisinde sulamaya açılacağını ifade etti.

Karahocagil, şimdiye kadar GAP için yaklaşık 50 milyar lira para harcandığını söyledi.GAP'taki enerji üretiminin yapılan yatırımların amorti etmesi için yeterli olduğunu vurgulayan Karahocagil, "Bu proje kendini ödeyen bir proje. Şimdiye kadar sadece 20 milyar doların üzerinde bir enerji geliri var bölgenin" dedi. GAP sayesinde bölgede sulamanın olmasıyla birlikte ürün artışının 7 kat gerçekleştiğini vurgulayan Karahocagil, şunları kaydetti: "Orta Anadolu’da sulama yaptıktan sonra ürün verimini 2 ya da 3 ile çarpabilirsiniz. Oralarda elde ettiğiniz bir ürünü biraz daha iyi elde edersiniz. Bölgede öyle değil. Bölgede 2 yılda 5 ürün elde ediyorsunuz ve bu 5 ürünü de daha fazla verimle elde ediyorsunuz. Yani 2000'li yılların başında 600 milyon dolar olan ihracat, bugün 8 milyar doları geçmiş durumda. Eskiden Türkiye ihracatının yüzde 1'ini yapan bölge, şimdi yüzde 5-6'sını yapabiliyor. Bütün bunları da koyunca GAP Projesi’nin kendini finanse ettiği çok açık görülüyor."

 "GAP'ta işsizlik düştü, turizm gelirleri ise bir hayli arttı"

Sadrettin Karahocagil, GAP'ta işsizliğin düştüğünü, turizm gelirlerinin ise bir hayli arttığını söyledi. Bölgenin imajının son yıllarda değiştiğini ve artık daha iyi olduğunu vurgulayan Karahocagil, dünyaca ünlü otel markaların artık bölgede olduğunu kaydetti. GAP'ın dünyayla rekabeti için bir “Rekabet Gündemi” hazırladıklarını bildiren Karahocagil, bu konuda karşılarına 3 alan çıktığını; bunların organik tarım, yenilenebilir enerji ve turizm olduğunu dile getirdi. Buna dayanarak çok güçlü projeler hazırladıkları bilgisini veren Karahocagil, bölgenin turizm master planını çıkardıklarını, organik tarım ve yenilenebilir enerji ile ilgili de özel bir proje yürüttüklerini ifade etti.

gap-2.jpg

gap.jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.