'Gazeteciler 505 kez hakim karşısına çıktı'

'Gazeteciler 505 kez hakim karşısına çıktı'
Gazetecilik meslek örgütleri ve siyasi parti temsilcileri 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde mesaj yayınladı.

TİGRİS HABER - Gazetecilik meslek örgütleri ve siyasi parti temsilcileri 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde mesaj yayınladı. CHP’nin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde yayınladığı 2022 Basın Özgürlüğü Raporu’na göre, gazeteciler 505 kez hakim karşısına çıkarken, 30 gazeteci tutuklandı.

Gazetecilik meslek örgütleri ve siyasi parti temsilcileri ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ dolayısıyla çok sayıda mesaj yayınladı. Basın ve ifade özgürlüğünün geriye gittiğini belirten temsilcilere göre gazetecilik üzerinde baskı her geçen gün arttı.

‘Gazeteciler köle gibi çalıştırılıyor’

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, 2022 yılında 78 gazetecinin gözaltına alındığını, 60’tan fazla gazetecinin saldırıya uğradığını, 43 gazetecinin cezaevinde olduğunu, para cezalarıyla gazetecilerin susturulmaya çalışıldığını hatırlattı ve bu ortamda 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayamadıklarını söyledi. Bilgin, gazetecilerin çalışma şartlarını düzenleyen Basın İş Kanunu’nun yıl dönümünde bu kanunun uygulanmadığı işyerlerinin sayısının arttığını belirterek “Gazeteciler köle gibi çalıştırılıyor, cezalarla boğuşuyor, saldırıya uğruyor, öldürülüyor. Bu düzeni hep beraber değiştirmeliyiz” dedi.

Gazetecilere 40’tan fazla saldırı olayı raporladıklarını, onlarca meslektaşının ölümle tehdit edildiğini belirten Bilgin, “331 gazetecinin zaman ayırıp katkı sunduğu Mesleki Memnuniyet Araştırması sonuçlarına göre, gazetecilerin yüzde 61’i haberleri nedeniyle tehdit edildi. Yerel basındaki meslektaşlarımız en ağır tehditlere ve saldırılara uğruyor. Bu saldırılar önlenmedi, siyasetçiler gazetecileri hedef göstermeye devam etti, gazetecilerin açtığı davalar, suç duyuruları sonuçsuz kaldı. Böyle olunca saldırganların cesaretlenmesi kaçınılmazdır” ifadelerini kullandı. Bilgin’in aktarımına göre 2022 boyunca Türkiye’de gözaltına alınan gazeteci, basın çalışanı ve yayıncı sayısı en az 78 oldu, yıl içinde 40 gazeteci değişen sürelerde hapis cezalarına çarptırıldı.

‘Gazeteciler 505 kez hakim karşısına çıktı’

CHP’nin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde yayınladığı 2022 Basın Özgürlüğü Raporu’na göre, gazeteciler bir yandan hayatlarına yönelik silahlı saldırı, darp, polis şiddeti ve tehditler; bir yandan da yazdıkları haberler ve paylaşımları nedeniyle karşı karşıya kaldıkları tutuklama, gözaltı, dava ve soruşturmalara rağmen halkın haber alma hakkı için çalıştı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in hazırladığı rapora göre, 2022’nin hemen hemen her ayında en az 50 gazeteci hâkim karşısına çıkarken, Gezi Davası, 25 Kasım protestoları ile 1 Mayıs gibi 10’dan fazla kitlesel protesto, yürüyüş ve basın açıklamasında 100’ün üzerinde gazetecinin haber takibi engellendi, gazeteciler fiziksel şiddete maruz kaldı. Gazeteciler 505 kez hakim karşısına çıkarken, 30 gazeteci tutuklandı, 80 gazeteci gözaltına alındı, 18 gazeteci saldırıya uğradı. Gazetelere tazminat cezaları ve tekzip yağdı, televizyon kanalları karartıldı. 2022’ye damga vuran bir başka gelişme ise ‘Dezenformasyonla mücadele’ gerekçesi ile getirilen ancak gazetecilerin yanı sıra yurttaşların basın ve ifade özgürlüğünü engelleyen maddeler nedeniyle ‘sansür yasası’ olarak bilinen kanunun yürürlüğe girmesi oldu.

HDP’li Temel: Cezaevinde tutulan gazetecilerin yanında olmaya devam edeceğiz

HDP Basın Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, gazeteciler günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Tek adam rejimi; Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Basın İlan Kurumu ile Radyo ve Televizyon Üst Kurumu gibi kurumlar eliyle basın emekçilerini ve kurumlarını “hizaya çekmek” için çok sayıda anti demokratik uygulamaya imza atıyor” dedi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFG), 2022 yılı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’na göre geçen yıl 39 gazetecinin tutuklandığını 76 gazeteciye çeşitli cezalar verildiğini hatırlatan HDP’li Temel, “Şüphesiz ki basının içinde bulunduğu bu karanlık tablodan en çok muhalifler ve Kürt gazeteciler nasibini alıyor. Sadece son 6 ayda 27 özgür basın çalışanı tutuklandı. Her türlü baskı, saldırı ve zulme; gözaltı ve tutuklamalara, engellemelere, sansüre ve işsizliğe karşı bugünü mücadele gününe dönüştüren basın emekçilerinin Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyoruz. Çalışamayan, işsiz bırakılan, cezaevinde tutulan gazetecilerin yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kaydetti.

‘Basın kartı sansürüne son vereceğiz’

DEVA Partisi Kurumsal İletişim ve Tanıtım Başkanı Sanem Oktar ise 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü nedeniyle yayınladığı mesajında gazetecilerin özlük haklarını iyileştireceklerini ve gazeteciliğin cezalandırılmasına engel olacaklarını söyledi. “Basın kartı sansürüne” son vereceklerini, sendikalaşmayı kolaylaştıracaklarını ifade eden DEVA’lı Oktar, “Medyada tekelleşme ve kartelleşmeye karşı her türlü yasal ve yapısal tedbiri alacağız. Medya sahipliğini ve finansmanını şeffaf hale getireceğiz. Medyaya ilişkin ayrı bir rekabet yasası hazırlayacağız. Rekabet Kurumu medya kuruluşlarını adil, tarafsız ve etkili şekilde denetleyebilecek. Medyada çoğulculuğu sağlamak için de dar bütçeli medya kuruluşlarını destekleyeceğiz. Yerel medyayı çok önemsiyoruz. Mutlaka güçlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

Babacan: özgür basın hayat kurtarır

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise sosyal medya hesabından yayınladığı 10 Ocak mesajında, “Özgür basın hayat kurtarır. Tüm basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun” ifadelerini kullandı. (DUVAR)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.