Gazetecilerin davası devam ediyor

Gazetecilerin davası devam ediyor
"KCK Basın Komitesi" davasının bugünkü duruşması ANF muhabiri Zeynep Ceren Kuray'ın savunması ile başladı.

20'si tutuklu 46 Kürt gazetecinin yargılandığı "KCK Basın Komitesi" davasının 8'inci duruşmasının 2'inci oturumu tutuksuz yargılanan ANF muhabiri Zeynep Ceren Kuray'ın savunması ile başladı. Tutuksuz sanıklardan 4'ünün hazır bulunduğu duruşmaya tutuklu gazetecilerin ise 17'si katıldı. Duruşmanın başlangıcında mahkeme heyeti dünkü duruşmada avukat Sinan Zincir'in tutuklu gazetecilerden delillere ilişkin savunmasını yapmayanların savunmaları için söz verilmesi talebine ilişkin kararını açıkladı. Mahkeme heyeti kararında tutuklu ve tutuksuz sanıkların savunmalarda sadece beyanda bulunmadıkları deliller karşısında beyanda bulunmaları için söz alabileceklerini belirtti. Mahkemenin kararını açıklamasının ardından tutuksuz olarak yargılanan gazetecilerden ANF muhabiri Zeynep Ceren Kuray'ın savunmasına geçildi.

Savunmasının başında daha önceki duruşmalarda kimlik tespiti sırasında sorulan sorulara Kürtçe yanıt vermesinin sebebini anlatan Kuray, "Benim için annemin ya da babamın Kürt ya da Türk olmasının hiçbir önemi yok. Varlığı, yaşama hakkı inkar edilen her dil benim dilimdir. Onun yaşama hakkını savunmak çocukluğumdan beri bana öğretilen insanlık ahlakını savunmaktır" dedi. Anadilin bir insanın kimliği, kültürü ve var oluş nedeni olduğunu ifade eden Kuray, bu gerçeğin inkar edilemeyeceğinin ve engellenemiyeceğini söyledi. Anadilde savunma yapanlardan tercüman gideri alınması durumunu da protesto ettiğini belirten Kuray, "Bu ırkçılıktır" dedi. 

"1978 yılında faşist cuntanın ayak seslerinin yankılandığı Türkiye'de doğdum" diyen Kuray, babası Sarp Kuray hakkında o dönem "vur emri" çıkartıldığını ve annesinin de sürekli tehditlere maruz kaldığını bu sebeple de Fransa'ya göç etmek zorunda kaldıklarını kaydetti. Fransa'da ırkçılıktan her Arap ve Afrikalı gibi kendisinin de payını aldığını dile getiren Kuray şunları atardı: "Bir insana kimliği nedeniyle pis damgası vurulması, aşağılanması daha o yaşta içimizde yaralar açtı. Bu ilerleyen dönemlerde büyük bir öfke patlaması olarak geri geldi. Şunu öğrendimki, ırkçılığa karşı tepki göstermek için örgüt olmak gerekmez." 

Duruşma Kuray'ın savunması ile devam ediyor.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.