Göçer Ailelerin 3 Aylık Yayla Yürüyüşü Başladı

Göçer Ailelerin 3 Aylık Yayla Yürüyüşü Başladı
Bölge'de havaların ısınmasıyla birlikte göçer ailelerin yaklaşık 3 ay süren yayla yolculukları başladı.

Batman'dan yola çıkan göçerler, yazı  Van'ın serin yaylalarında geçirdikten sonra sonbaharla birlikte yeniden dönüşe geçecek.

 Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde havaların ısınması ile birlikte göçer aileler, hayvan sürülerini daha serin yaylalara götürmek için yola çıkmaya başladı. Mardin'in Nusaybin ilçesi ve Batman'dan yola çıkıp, yaklaşık 3 ay yürüyen göçerler, yaz aylarını daha serin olan Van'ın yaylalarında geçiriyor. Yolculuk sırasında göçer aileler, geceleri çadır kurup konaklıyor, gündüzleri ise yollarına devam ediyor. Göçerler, binlerce hayvanla birlikte yaylalara yürüyerek, bölgede yüzlerce yıldır devam eden geleneğini de sürdürüyorlar.

Van'a kadar süren yolculuğun en büyük yükünü ise 'Berivanlar' olarak bilinen göçer kadınlar çekiyor. Uzun ve zorlu yolculukta hayvan sürülerinin bakımını yapan ve erkeklere her konuda yardımcı olan göçer kadınlar, bu yolculuktan oldukça memnun olduklarını söylüyor. Besledikleri hayvanlardan sağdıkları sütten elde ettikleri peynir ve yoğurdu, geçiş güzergahlarındaki yerleşim yerlerinde satan göçerler, bölgedeki ekonomiye de önemli katkı sağlıyor.

Son baharda dönüşe geçiyorlar

Van'daki serin yaylalarda yaz mevsimini geçiren göçer aileler, sonbaharın gelişiyle birlite dönüşe geçiyor. Yine zorlu bir yolculukla asıl bölgelerine dönen göçerler, kış mevsiminde daha sıcak yerlerde kalıyor.

Şehir hayatından sıkılıyorlar

Kış aylarını Batman'ın Korike Mahallesi'nde geçiren göçer kadınlardan Gurbet (20), Mizgin (20), Fahriye (22) ve Emine Güneş (23), şehir hayatından sıkıldıklarını söylüyor. Çocuk yaştan beri yaylalara çıktıklarını belirten göçer kadınlar, "Yaylaya çıkmak yaşamımızın bir parçası haline geldi. Biz göçerlik yapmasak, eksik yaşarız. Hayvanlarımızın sütünden peynir ve yoğurt elde ediyoruz. Hazırladığımız ürünleri günlük ya da bir haftadan sonra genelde bulunduğumuz ilin çarşısına götürüp esnafa satıyoruz. Sattığımız ürünlerimize karşılık aldığımız para ile günlük ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Yayla ve meralarda hayvancılık yapmak kolay. Ancak özellikle kışın hayvan beslemek çok zor. En büyük yük ise biz kadınların  omzunda. Hayvanlarla biz ilgileniyoruz. Tüm bu zorluklara rağmen dağlar ve bayırlar bizim için çok güzel" diyor.

Güneş enerjisiyle elektrik üretiyorlar

Yaşadıkları doğal hayatın yanında teknolojiyi de yakından takip eden göçer kadınlar, kullandıkları akıllı telefonlarını da yanlarında taşıdıkları güneş enerjisi panelleriyle şarj ediyorlar. Enerji panelleriyle günlük enerji ihtiyaçlarını da karşılayan göçerler, akıllı telefonlar sayesinde günlük haberleri ve gelişmeleri de takip ediyor. Kadınlar, göçer hayatında dünyadan habersiz kalmadıklarını söylüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.