VİDEO - Grup Peyal: Kürt Müziğinde farklı bir tarz

VİDEO - Grup Peyal: Kürt Müziğinde farklı bir tarz
Mezopotamya’da icra edilen müzik formlarına bağlı kalmayı esas alan müzik grubu ‘Peyal’ ‘Erê Heste Babekem’ adlı ilk klibini çıkardı.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Üç kişiyle başlayan ‘Peyal’ müzik grubu, kendi formunu ve rengini oluşturup yeni katılımlarla sayıları 10’u buldu.‘Peyal’ Mezopotamya’da söylenen kadim müzik formlarına bağlı kalmayı esas alan bir birliktelik ve çalışma yürüten bir müzik grubuna dönüştü.

‘Peyal’ yapmış olduğu müziklerin bir kısmını seçmiş oldukları şiirlerden kendileri besteliyor. Grup ilk klibi olan ‘Erê Heste Babekem’i yakın zamanda çıkardı. Peyal Müzik Grubu üyelerinden bazılarıyla yeni çıkan klipleri ve grubun oluşurken neleri temel aldıkları üzerine konuştuk.

Ortak bir form ortak bir renk

Peyal’ müzik grubunun ilk kurucuları arasında yer alan sanatçı Süleyman Kurt, Peyal grubunu tarz olarak farklı noktaya getirmek ve genişletmek için iki yıldır çalışmalarının devam ettiğini anlatıyor.

Grupta hem solistlik yapan hem de bağlama ve gitar çalan diğer sanatçı İhsan Zanyar; “Grubun üyeleri olarak her ne kadar farklı tarzlarda müzik yapıyor olsak da özellikle geleneksel Kürt müziği, Horasan, Mezopotamya ve Ortadoğu’nun belli bölgelerindeki kadim müzik formlarına sadık kalmayı esas aldık. Yapmış olduğumuz bestelerden ve müziklerden ortak bir form, ortak bir renk oluşturmak için çalıştık. Çalışmalarımızın ilk ürünü olan ‘Erê Heste Babakem’ adlı klibimizi çıkarttık.” Diye yaşadıkları üretim sürecini anlattı.

‘Kendi bestelerimizi yapıyoruz’

Grupta yer alan diğer bir sanatçı Adnan Kartal’da;“kendi bestelerimizi kendimiz yapıyoruz. Tabi ki repertuarımıza folklorik, anonim eserler de katıyoruz. Söylediğimiz eserlerin yarısı bizim bestelerimizden oluşuyor.” Diyen Kartal bu çalışmalar sonucunda grubun birbirleriyle kaynaşarak bir aile olduklarını dile getiriyor.

Sizin diğer müzik gruplarından farklılığınızı açıklar mısınız?

Sanatçı Kartal; “Farklı bir tarzımız var. Bunu eserlerimiz ortaya çıkınca dinleyiciler de daha iyi görecektir. Bestelerimizi Ehmed-i Xanî, Seydayê Tîrej, FaqiyêTeyran, Cegerxwîn, Mela Xelîlê Mişextî gibi üstatların şiirlerinden seçtik. Ağırlıklı olarak Divani eserler diyebiliriz bu şiirlerin anlamına uygun besteler yaptık.

Sanatçı Zanyar’ da; “Makamsal özelliği olan, sözel olarak edebi olan, estetik olarak biraz daha yüksek seviyede olan bir ürün ortaya çıkarabilmeliyiz dedik.

Sonuçta; Mezopotamya Bölgesinde yaşayan birçok kadim halk var. Ermeniler, Araplar, Türkler, Farslar dillerine de dokunduğumuz bazı eserlerimiz var. Fakat nihai amacımız Kürt müziğinin lehçeleri ile birlikte, özellikle divan olan eserlerini müziğe yansıtmaktır.”

‘Unutulmaya yüz tutmuş edebi eserlerimizi yeniden paylaşabilmenin gayretindeyiz’

Tabi unutulmaya yüz tutmuş bazı eserlerimiz vardır. Cover tarzında yorumlayanlar, farklı müzik formlarında ifade edenler var. Bunlar çok güzel ve hatırı sayılı çalışmalardır. Fakat biz yeniden, sıfırdan üretmenin de gayretindeyiz.

Bahsettiğimiz Ehmedê Xanî’nin, Feqiyê Teyra’nın, Mela Xelîlê Mişextî (Xelîl Suleyman Xaburî)’nin eserleridir. Ki Mişextî’nin kendisi; çok büyük bir misyon ve vizyon sahibi, tarihi bir kişiliktir.”

‘Besteliyoruz, üretiyoruz’

Sanatçı Adnan Kartal; “Mezopotamya’da yapılan bütün dil ve lehçelerdeki müzikleri, ağırlıklı olarak da Kürt müziği lehçelerinin ruhunu bozmadan zenginleştirme gayesindeyiz.

Bunu şarkıların kompozisyonlarında göstereceğiz. İnsanlar gelenekseli ya da geleneksel olanı küçümsüyor. Ben katılmıyorum buna. Geleneksel bir müziği alıp batı formunda okuyup basitleştirme ya da özünden koparma ya da kovırlama dedikleri (yeniden okuma)yı yapmıyoruz. Biz müziğin ruhunu bozmadan çalışıyoruz. Tabii ki aldığımız folklorik ve anonim eserleri zenginleştirmeye çalışıyoruz. Ama kendimizde bu müziği oluşturmaya çalışıyoruz. Besteliyoruz, üretiyoruz ve bu yönde araştırmalarımız var.

Bu yönde iki yıldır edebi bir araştırmaya da girdik. Hangi şairlerden beslenebiliriz dedik. Araştırınca karşımıza çok zengin bir külliyat çıktı.”

Önümüzdeki süreçte Grup Peyal yoluna nasıl devam edecek?

Sanatçı Süleyman; “Yaptığımız işleri kendi olanak ve gücümüz oranda yapmaya çalışıyoruz. Yeterli desteği bulamadığımız için yapmak istediklerimizi tam olarak açığa çıkaramıyoruz. Zamanla grubu finansal olarak besleyecek kaynak ortaya çıkarabilirsek amaçladığımız şeylerin daha fazlasını ortaya çıkaracağız ve çalışmalarımızı daha görünür kılacağız.

Baharda konserlere başlayana kadar da bir şarkı daha çıkarmayı düşünüyoruz. Fakat daha sonrasında bu işi kurumsallaştırıp, uluslar arası düzeyde Kürtçe müziği temsil eden bir ekip haline gelmek amacındayız.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.