Güneş ışınları gözde kalıcı hasar oluşturuyor
Op. Dr. Ersin Kutluçınar, “Açık renkli gözlerde az olan melanin pigmenti vücudumuzu ultraviyoleye karşı koruyan bir yapıtaşıdır. Bu nedenle açık gri ve mavi gözler güneşin zararlı ışınlarından en çok etkilenen gözlerdir” dedi.
Gözümüzün ağ tabakasındaki makula denilen görme merkezine direkt gelen güneş ışınlarının görme merkezini yakabileceğini söyleyen Dünya Göz’den Dr. Ersin Kutluçınar, “Buna solar retinopati diyoruz. Güneşe devamlı bakan kişilerde kalıcı görme hasarı gelişebilmekte” dedi.
Kutluçınar, güneş gözlüğü kullanılmadığında pterjium, sarı nokta, göz-kapak kanseri ve katarakt oluşumunun hızlanabileceğini söyledi.
Beyaz duvar, parlak yüzey ışığı yansıtır
Güneş ışınlarından korunmak için güneş gözlüğünün şart olduğunu ifade eden Op. Dr. Ersin Kutluçınar, “Güneşin gözümüze dik olarak geldiği saatlerde bu korunma daha da önemlidir. Yazın beyaz duvarlar ve parlak yüzeylerden yansıyan güneş ışığı daha fazla olduğu için gözlerimizde hassasiyet ve kısılmaya neden olup çok zarar verir” diye konuştu.
Camları kahverengi olmalı
Op. Dr. Kutluçınar, güneş ışınları göze zarar vermişse, gözde sulanma, yanma, konuştuğu kişinin yüz hatlarını net görememe gibi sonuçların olabileceğini vurgulayarak, “Güneşe bağlı göz hasarında hemen doktora gidilmeli ve aci müdahale yapılmalı” dedi.
Kutluçınar , UV filtreli camla nesnelere baktığımızda nesnenin asıl rengi fazla değişmiyorsa, sertifikası varsa kaliteli cam sayılabileceğini ifade etti.Kutluçınar, gözlükte kahverengi camların yeşil ve fümeye oranla ışınları daha etkili kestiğini vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.