Güzeloğlu: Kentte pamuk üretimini artıracağız

Güzeloğlu: Kentte pamuk üretimini artıracağız
Diyarbakır Ticaret Borsası’nın ilk defa pamuk satış seansını gerçekleştirdiği buluşmada konuşan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, 2023 ve 2025’te GAP sulama projeleri ile Silvan Barajı’nın devreye girmesiyle 1 milyon dekarlık alanda en az 500 bin ton pamuğu üreten bir kent olmayı hedeflediklerini söyledi.

Beyaz altın olarak nitelendirilen ve yıllardır ülke genelinde Ege Pamuğu cinsinden işlem gören Diyarbakır Pamuğunun bundan sonra kendi adıyla işlem görmesi için ilk adım atıldı.  Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) M. Rifat Hisarcıklıoğlu Salon’unda yapılan ilk seans satış işlemine Vali Hasan Basri Güzeloğlu, DTB Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Bismil Pamuk Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural, kamu kurum amirleri, üreticiler ve borsada alım satım yapan tüccarlar katıldı.

z-006.jpg

İlk satış senası öncesi konuşan DTB Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır’ın pamuk üretiminin ülke genelinin %10 ihtiyacını karşıladığını söyledi. Kentte şuan 600 bin dönüm arazide pamuk ekimi yapıldığını ifade eden Yeşil, verdikleri desteklerden dolayı Güzeloğlu’na teşekkür etti.

 “1 milyon dekarlık alanda pamuk üretimi yapılacak”

Yapılan düzenlemeden dolayı emeği geçenlere teşekkür eden ve pamuk satıcı ile alıcılarına bereketli kazançlar dileyerek konuşmasına başlayan Güzeloğlu, Pamuk, sanayinin ve tarımın çok önemli bir girdisi. Dünyanın sayılı pamuk üreticilerinden olan ülkemizde Diyarbakır, bugün itibariyle üretim hasılası açısından üretim yapılan 4. İlimiz. Pamuk üretiminde sadece pamuk boyutunda değil tekstilin ana girdisi olan pamuk ana üretiminin yanı sıra çiğitti dediğimiz çekirdeği ile yağ sanayisinde, küspesi ile yem sanayisinde, bütün alanlarda pamuğun net ve açık bir girdi değeri söz konusu. Diyarbakır gerek pamuk üretiminin gerekse kalitesinin çok önemli bir belirleyici kenti. Geçtiğimiz yıla nazaran bu yıl rekoltenin yaklaşık bir 80 bin ton civarında artması ve o şekilde gerçekleşmesini bekliyoruz. Ama esas hedefimiz 2023 ve 2025 bandında GAP’ın sulama projelerinin tamamlanması ve Silvan Barajı ve Silvan Projesinin sulama kanallarının devreye girmesi ile 1 milyon  dekarlık alanda pamuk üretimini gerçekleştiren ve bunun karşılığında en az 500 bin ton pamuğu üreten bir kent olma hedefidir. Bu yakın dönemde gerçekleşecek hedefe karşıda kentimizi gerek üretim altyapısında gerekse pamuğa dayalı sanayinin altyapısında hazırlamakta bizim önceliğimizdir” dedi.

“Bismil’de Organize Sanayi Bölgesi kurulacak”

Ürün kaybının ve filesinin en aza indirip pamuk üretim merkezi Diyarbakır’da en nitelikli pamuğu yetiştiren, fiyat belirleyen ve pamuğa dayalı tekstil sanayi merkezi olma hedeflerinin bulunduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, “Bu amaçla göreve geldiğimizden sonra gerçekleştirilen perspektifte bugün temelleri atılan ve inşaatları ile altyapısı eşzamanlı devam eden Tekstilkent projemiz, Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projemiz çok büyük bir talep ile karşılaştı. Gerek il içi gerek ülke merkezli birçok firmamız Diyarbakır'ın gelecek perspektifinde tekstil kentte yatırım taleplerini çok yoğun bir şekilde ilettiler. Aslında altyapı ve arazi varlığı bu talepleri karşılayamadı. Bu perspektifte 2. Organize Sanayi Bölgesi'nin tesis ve kuruluşu gerçekleştirildi. Bu da şu anda yüksek bir talebin konusu. Bu bağlamda üretim merkezi olarak görebileceğimiz Bismil'de bu amaçla bir Organize Sanayinin kurulmasının teknik, imar ve hukuki süreçleri de tamamlanmak üzere. Bu perspektifte baktığımız zaman Ticaret Borsa’mızın ürün alış ve satışından yakın gelecekte fiyat belirleyen bir borsa olması hedefinin yanı sıra lisanslı depoculuk anlamında da Diyarbakır'ın gerek pamuk gerekse diğer bütün tarım ürünlerinde başat bir üretim ve depo merkezi hedefi olmazsa olmazımızdır. Çünkü fiyat istikrarını gerçekleştirmenin temel girdisi olan üretim gerçeği ve zenginliği Diyarbakır’a bu karşılaştırmalı üstünlüğü getirmektedir. Bunu çok güçlü kılmak ve kazanımları enöteye taşımak öncelikli amacımızdır. Bu noktada geçtiğimiz günlerde Valiliğimizin himayesinde gerçekleştirilen sektörün paydaşlarının katıldığı Pamuk Çalıştayları, ürünün verimliliğin ve piyasanın düzenlenmesine dönük karşılıklı paydaşlarla ilişkinin devam edeceğini belirtmek istiyorum.” şeklinde konuştu. 

“Büyükşehir Belediyesi’nin kırsal kalkınma hamlesi devam edecek”

Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olarak kırsal kalkınma hamlesi ile başlattıklarını, özellikle tarım ürünlerinin değerlenmesi ve artı ürüne dönüştürülmesi noktasında desteklerinin devam edeceğine vurgu yapan Güzeloğlu,  “Çiftçi örgütlenmesinden çiftçi eğitimine ürünün son pazar ürününe dönüştürülerek alıcıyla buluşturulmasına, girdi maliyetlerinin azaltılmasına, nitelikli ürünün elde edilmesine ve özellikle maliyetlerin örgütlenerek en aza indirilmesine dönük desteklerimiz bütün boyutları ile sürecek. Bu bağlamda dünyanın sayılı bir pamuk üreticisi olan ülkemizin en iddialı üretim bölgelerinden biri olan Diyarbakır’ımızda bugün başlayacak satış ve karşılıklı alışveriş sürecinin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Hem üreten çiftçimiz için hem alacak tüccarlarımız için bereketli kazançlar diliyorum. Biraz önce Üçtepe Köyünde dediğim gibi emeği ile alnının teri ile gayretiyle çok önemli bir hizmet veren üreticilerimize de burada bulunan herkese de emeklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Yeni sezonumuz hayırlı ve uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından 42 farklı pamuk numunesinin satışa sunulduğu, 21 satıcı ve 17 alıcı olmak üzere toplam 38 kişinin katıldığı organizasyon Güzeloğlu’nun ilk gongu ile başladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.