HAYALİ ŞİRKETLERE KHK FRENİ

HAYALİ ŞİRKETLERE KHK FRENİ
Hükümetin KHK ile STK’larda son 2 yılda yapılan hayali şirketlerin seçimlerde aday olma ve oy kullanmayı yasaklaması önümüzdeki günlerde yapılacak Doğu ve Güneydoğu’daki seçimleri de etkileyecek.

 

 DTSO ve DTB adayları, hem bu kararı hem de seçim sürecini değerlendirdi.

“Ankara’daki Olay Üzerine Alındı” İddiası

Hükümetin yayınladığı 693 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK), Sivil Toplum Kuruluşları’nın seçimlerini de yakından ilgilendiriyor. Karar ile son 2 yılda STK’lara yapılan üyelikler iptal edildi. Son 2 yılda odalara ve meslek kuruluşlarına üye yapılanlar seçimlerde aday olamayacak ve oy kullanamayacak. Hükümet, buradaki amacın yoğun şikayet konusu olan seçimlere yönelik hayali şirket ve firmaların önüne geçmek olduğunu bildirdi. Hükümetin aldığı bu karar, önümüzdeki günlerde yapılacak olan Doğu ve Güneydoğu’daki STK seçimlerini de etkileyecek. Kararın, Ankara’da ortaya çıkan hayali şirketlerden dolayı alındığı belirtiliyor.

 

 

 “Kararı KHK Değil TOBB Almalıydı”

Diyarbakır Ticaret Ve Sanayi Odası’na (DTSO) aday olması beklenen iş adamı Mehmet Kaya ise kararın doğru olduğunu ancak KHK ile alınmasını yanlış bulduğunu ifade etti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) seçimlere yönelik hayali şirket yapılanmalarının önüne geçmesi gerektiğini dile getiren Kaya,” Türkiye’deki ticaret ve sanayi odalarının üyelikle ilgili sorunlarını unutmamak lazım. Maalesef hayali şirketler kuruluyor. Seçime yönelik şirketler kurularak seçime hile karıştırılıyor. Bunun önüne geçilmeli. Fakat bunu KHK ile yapmak doğru değil. TOBB bunun önüne geçmelidir. TOBB,6 yıldır şirketlerin mesleki veri sistemini oturtamadı. TOBB, veri sistemini hayata geçirirse sorun kalmaz ve KHK’ya da gerek olmaz. İşin içine KHK girdiği zamanda siyasi müdahale olarak algılanıyor, hayali olanların yanında hayali olmayanların da demokratik hakkı elinden alınmış oluyor” diye konuştu.

“Aday Olmaya Sıcak Bakıyoruz”

Kaya, Kasım ayında yapılacak DTSO seçimleri için de yeşil ışık yaktı. Kaya,”Adaylık için arkadaşlarımızla istişare halindeyiz. Net bir kararımız yok ama sıcak bakıyoruz. Neler yapabileceğimiz, nasıl bir yol haritamız olması gerektiği konusunda görüşmeler yapıyoruz. Ticaret ve Sanayi Odası’nı yönetmek sorumluluk isteyen bir olay. Daha önce bu görevi yaptık, bu konuda gerekli bilgi ve birikimimiz var. Benim aday olmamdan ziyade ekip olarak bu işe soyunmamız önemlidir. Düşüncemiz, seçime girme yönünde yani aday olma yönündedir. Önümüzdeki günlerde gerekli açıklamayı yapacağız” dedi.

 

 

Karakuş :”Kararla Haksızlıkların Önüne Geçildi”

Diyarbakır Ticaret Ve Sanayi Odası’na (DTSO) aday olan iş adamı Şehmus Karakuş, KHK ile alınan kararın doğru ve yerinde olduğunu söyledi. Karakuş,”Hükümetin aldığı kararı doğru ve yerinde buluyorum. Ne yazık ki hayali şirketler kurarak haksız ve adil olmayan bir ortam sağlanıyor. KHK ile bunun önüne geçilmiş oldu. Son olarak Ankara’da ortaya çıktığı gibi seçimi kazanma uğruna hayali şirketler kuruluyor. Bu yıllardır böyle ve Türkiye’nin her yerinde yaşanıyor. Seçimi kazanmak adına her yolu mubah görmek ticaret ahlakına da sığmaz. Bizim çok şükür böyle bir sorunumuz yok. Bu yüzden rahatız ve sadece seçime odaklandık. Ticari birikimimiz ve tecrübemizle faydalı olmak istiyoruz. Diyarbakır’ın ticaret ve sanayide hak ettiği yere gelebilmesi için uzun süredir üzerinde çalıştığımız önemli projeler var. İş başına gelirsek bunları hayata geçirerek Diyarbakır’ı içine girdiği çıkmazdan kurtarmak istiyoruz. Güçlü bir ekip ve azimle, kararlılıkla bu konuda iddialıyız” dedi.

 

 

 

Akyıl :”KHK Kararı Doğru Ve Yerindedir”

Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) eski başkanı  Fahrettin Akyıl da KHK ile alınan kararın yerinde olduğunu ifade ederek,böylelikle sahtekarlıkların önüne geçildiğini savundu. Akyıl,”Hükümetin aldığı kararı takdirle karşıladım. Böylelikle sahtekarlıkların önüne geçilmiş olacak. Hayali firma ve şirket kurarak seçime girmek her şeyden önce insanın onuruna ve karakterine yakışmaz. Üzülerek ifade edeyim ki bunlarla ilgili rahatsızlıklar had safhadaydı. Hayali şirketlerin haddi hesabı yoktu. Neredeyse eski üye sayısından daha fazla sahte ve hayali şirketlerle yeni üyelikler yapılmıştı her yerde. Bu sorun bölgemizin değil ülkemizin sorunudur. KHK ile bunun önüne geçilmiş oldu” dedi.

“3 Dönem Yaptığım Göreve Yine Talibim’

1 Ekim’de yapılacak seçimde aday olacağını da belirten Akyıl, bunun için çalışmalara başladığını vurguladı. Akyıl,”Doğu ve Güneydoğu’da 3 kez TOBB yönetimine giren ilk kişi benim. Şu anda bölgeden TOBB üyesi bulunmamaktadır. Biz Diyarbakır Ticaret Borsası’na bir değer kattık. Daha önce adı dahi hatırlanmayan odayı Türkiye’de söz sahibi yaptık. Yaptığımız hizmetler ve icraatlar ortadadır. Zaten bunun verdiği cesaret, özgüven ve gururla tekrar aday olduk. Aday olmamız için üyelerden, borsa camiasından baskılar ve talepler geldi,biz de çalışmaya başladık” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

Yeşil :”Karar Doğrudur, Usulsüzlük Olmayacak”

Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil ise, KHK ile alınan kararın doğru olduğunu ve yıllardır dile getirilen usulsüz işlemleri sona erdireceğini ifade etti. Seçimde yeniden aday olacağını da anlatan Yeşil,”Seçim dönemleri yaklaştıkça bazı firma ve hayali şirketler kurularak seçime giriliyordu. Yıllardır bu konuda rahatsızlık vardı. Bizler de bunu defalarca dile getirdik. Bunun önüne geçilmesi gerekiyordu. Bu yöndeki KHK kararını doğru buluyoruz, destekliyoruz. İnşallah bu yolla usulsüz işlemler ve haksızlıklar son bulacak. Başlattığımız projeleri tamamlamak ve daha büyük hizmetler geliştirmek amacıyla yeniden aday olmaya karar verdik. Camiamızın, çiftçilerin lehine olacak sonuçların meydana geleceği bir seçim olmasını diliyoruz” dedi.

Diyarbakır’da Oda Seçimleri Heyecanı

Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB9 seçimleri 1 Ekim’de yapılacak. Mevcüt başkan Engin Yeşil ile eski başkanlardan Fahrettin Akyıl, adaylıklarını açıklayan isimler oldu. Bu iki aday arasında seçim olması bekleniyor. Akyıl ve Yeşil, daha önce oda yönetiminde birlikte çalışmışlardı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) seçimleri ise Kasım ayında yapılacak. Mevcut aday Ahmet Sayar yeniden aday olmayacağını açıklarken, Şehmus Karakuş adaylığını ilan etmiş durumda. Mehmet Kaya’nın aday olmasına da kesin gözüyle bakılıyor.

 

Ali VURANEL/ÖZEL

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.