Hayat kurtaran ses kayıtlarına Tigris Haber Gazetesi ulaştı
155: 'Bizim elemanlar onu terörist sanıyor, anons edin sıkıntı olmasın'
İlyas AKENGİN
Diyarbakır’da 6-7 Ekim olayları sırasında gece yarısı evini basan polisleri kan davalısı sanıp silahla uyarı ateşi açan ancak faciadan kıl payı kurtulan 6 çocuk babası Hasan Yeşil’in olay günü 155 Polis İmdat ile yaptığı 20 dakikalık görüşmenin ses kayıtları ortaya çıktı.Kayıtlarda telefondaki polisin ilgisizliği ve Hasan Yeşil'in Türkçe bilmediğinden ötürü derdini anlatamadığı gözler önüne seriyor. Hasan Yeşil'in, "Devlet gelmeyene dek teslim olmuyorum"sözleri üzerine polisin, "Şu an evdeki şahısla görüşüyorum. Silahını bırakıyor. Bizim elemanlar onu terörist sanıyor sıkıntı olmasın” anonsu faciayı önlediği ortaya çıktı.
Diyarbakır’da, Kobani eylemlerine katıldığı iddiasıyla 6 çocuk babası Hasan Yeşil’in (39) evine 9 Ekim'de saat 04.00 sıralarında polis tarafından baskın yapıldı. İddiaya göre yüzü maskeli polislerin kapıyı kırıp evin salonuna girdiği sırada oğlu S.’yle (6) odada uyuyan baba Yeşil, eve girenlerin kan davalıları olduğunu sanıp ruhsatlı av tüfeğiyle tavana 4 el ateş etti. Dışarı çıkan polisler otomatik silahlarla eve ateş açtı. Yeşil ve oğlunun kaldığı odanın duvarlarına 27 kurşun isabet etti. 155 Polis İmdat hattını arayan Yeşil, silahlı baskına uğradığını söyleyip polisten yardım istedi. Eve baskın yapan grubun polis olduğunun anlaşılması üzerine Hasan Yeşil, silahını yere atıp teslim oldu. İddiaya göre polis, elleri havada ve sırtı dönük olan Yeşil’i bacağından silahla yaraladı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kaldırılan Yeşil’in ayağına platin takıldı.
155’E KÜRTÇE BİLEN POLİS ŞART
Olaydan sonra ayağına aldığı kurşun yarası nedeniyle platinle gezmek zorunda kalan Yeşil, avukatı Mehmet Işık aracılığıyla özel harekatçı polis memurları hakkında suç duyurusunda bulundu. Olayla ilgili savcılığın soruşturması sürerken, avukat Işık, müvekkili Yeşil’in 155 polis memuru ile yaptığı telefon görüşmelerinin dökümünü istedi. Dosyaya eklenen telefon görüşmeleri ile Yeşil’in şans eseri hayatta kaldığı bir kez daha belgelenmiş oldu. Polisin evine ateş açtığı sırada 155’i arayan Yeşil, Türkçe konuşmayı iyi bilmediği için uzun süre polis memuruna derdini anlatmaya çalıştı. İki ayrı polis memuru ile yaklaşık 20 dakika telefonla görüştükten sonra başından geçeni anlatabilen Yeşil, polisten yardım istedi. Polisin yönlendirmesi ile silahını bırakan Yeşil, böylelikle şans eseri hayatta kalmış oldu.
İşte Yeşil’in olay günü 155 polis memuru ile yaptığı telefon görüşmelerinin dökümü:
Hasan Yeşil:
Abi 135.sokakta bulunan evime şu an birileri saldırıyor. Şehitlikteki evimde, Polisler sizin mi?
Polis: Kavga mı var ne var orda?
Hasan: Burada bize saldırdılar. Kapımız kırıldı. Bizim polis olsa biz hemen müdahale ederiz.
Polis: Kavga konusu geldi mi?
Hasan: Yaw düşmandır. Kavga değil. şu an da içerdedir. Beni öldürüyorlar. ben de tüfekle ateş açtım. Hayrına hele bir bak polisse teslim olayım.
Polis: Ben olayı anlamadım. Bir daha anlat. 135. sokakta ne oldu.
Hasan: Ben de bilmiyorum artık nedir neyin nesidir. Numara ondur ha.
Polis: Numara onda ne oldu?. Birine mi vurdular ne oldu?
Hasan: Şu anda içerdeler. Beni öldürüyorlar ha.
Polis: Kavga ediyorsunuz öyle mi?
Hasan: Yok yok. bizim kapımız hep kırılmış. Ben de bir kaç tane patlattım. Düşman müşman sandım
Polis: Senin ikametine saldırdılar demi
Hasan: he şu an içerdedir
Polis: Kim içerde?
Hasan: Polistir bilmem nedir?
Polis: Hayır canım . Polisin ne işi var orda ya
Hasan: hayrına bize çabuk araç gönderin.
Hasan: Abi ekip geldi mi?
Polis: Nereye?
Hasan: Şehitlik Mahallesi. 135
Polis: Ne vardı orda?
Hasan: Orda çok tehlikeli bir şey var
Polis: Sizi rehin mi aldı?
Hasan: Çok tehlikeye girdi ha.
Polis: Nasıl anlamadım
Hasan: Abi şu anda içerdedir. ben de onlarla kavga ediyorum.
Polis: Tamam sen şimdi ne istiyorsun bizden
Hasan: Ben Jandarma istiyorum. Devlet istiyorum devlet. Burada devlet yoktur. Abi burada çok büyük bir tehlike var asker midir nedir bilmiyorum.
Polis: Tamam eee ne yapıyorlar?
Hasan: devlet gelmeyene dek ben teslim olmuyorum
Polis: Ne istiyorsun?
Hasan: bilmiyorum
Polis: Ekiplerimiz mi seni almaya aldı?
Hasan: Yani bu ekip sizin mi? başkalarının mı? bilmiyorum.
Polis: Dur bir dakika
Hasan: Hayrına çabuk ha
Polis: Bir dakika bekle, soracağım
Hasan: Tamam bekliyorum.
Polis: Sen şu an nerdesin?
Hasan: Ben şuan 131.sokaktayım
Polis: Sen orda mı oturuyorsun?
Hasan: Evet ben orda oturuyorum.
Polis: Adın ne senin?
Hasan: Hasan Yeşil
Polis: Senden başka evde kimse var mı?
Hasan: He var
Polis: Kim seni rehin aldı?
Hasan: Bilmiyorum.
Polis: Tamam kardeşim kapıdakiler polis , seni almaya gelecekler
Hasan: Tamam
Polis: Kapıdakiler polis, camdan seslen ben silahı bırakıyorum de
Hasan: Tamam
Polis: Ben 155’le görüştüm de
Hasan: Devlettir değil mi? Ben çok korktum.
Polis: Kapıdakiler polis, sakın silah kullanma tamam mı kardeşim. biz ambulans gönderdik
Hasan: Ben dedim belki kapıdakiler başka birileridir. Terör falandır.
Polis: Sen numara onda mı oturuyorsun
Hasan: Evet
Polis: Tamam onlar polis . Herhangi bir sıkıntı yok.
Hasan: Tamam, bizim kapıyı kırmışlar. onlara söyleyin ben silahımı bıraktım.
Polis: Bekle, bekle kapatma.
Hasan: Tamam
Polis yetkili birini arayarak: “Şu anda 155 ten numara ondaki şahısla görüşüyorum. Silahını bırakıyor. bizim elemanlar onu terörist sanıyor. Anons edin sıkıntı olmasın”
Telefon görüşmesinden sonra Polis: Kapıyı aç, arkadaşlara sıkıntı yapma
Hasan: Tamam, silahı bıraktım.
Polis: Arkadaşlar kapının önündeler, sana yardımcı olacaklar.
Hasan: Tamam hayrına yardımcı olsunlar.





Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.