VİDEO - HDP hesaplarına bloke konulması kararında usul hatası mı var?

VİDEO - HDP hesaplarına bloke konulması kararında usul hatası mı var?
Anayasa Mahkemesinin Halkların Demokratik Partisi (HDP)'ne yönelik aldığı hazine yardımı hesaplarının bloke edilmesi kararının yankıları sürüyor.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Anayasa Mahkemesinin HDP'nin hesaplarına bloka konulmasını 7'ye karşı 8 oy çokluğuyla aldığını hatırlatan ÖHD Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Özüm Vurgun oysa partilerin yardımından yoksun bırakılmasında 3'te 2 oy çokluğu şartı arandığını belirterek, bu nedenle kararının usulen Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesinin Halkların Demokratik Partisi (HDP)'ne yönelik aldığı hazine yardımı hesaplarının bloke edilmesi kararının yankıları sürüyor. Kararın siyasi etkisinin yanı sıra hukuki boyutu da tartışmalar arasında yer alıyor. Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Avukat Özüm Vurgun, siyasi partilerin hazine yardımından yoksun bırakılmasında 3'te 2 oy çokluğu şartı arandığını oysa HDP'ye yönelik kararın 7'ye karşı 8 üyenin oy çokluğuyla alındığına işaret ederek, bu nedenle kararın usul hükümleri açısından Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi.

Dernek yöneticileriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Vurgun, HDP'nin kapatılma davasında da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının hazine yardımı hesaplarına bloke konulması talebinde bulunduğunu hatırlatarak, Anayasa Mahkemesinin "somut delil sunulmadığı" için talebin reddine karar verdiğini kaydetti. Vurgun, HDP'ye yönelik tedbir talebinde HDP'ye savunma hakkının verilmesi nedeniyle alınan kararın Anayasa'ya açıkça aykırı olduğunu vurguladı.

'Usulen Anayasa'ya aykırıdır'

HDP'nin hesaplarına bloke konulması kararının alınma şeklinin Anayasa'nın 149. Maddesi'ne aykırı olduğunu belirten Vurgun,siyasi partilerin kapatılması veya da devlet yardımından yoksun bırakılması kararında Genel Kurul'un toplantı sayısının 3'te 2 oy çokluğu şartı arandığını, oysa HDP kararının 7'ye karşı 8 oyla alındığını hatırlatarak, bu nedenle kararın usul hükümleri açısından Anayasa'ya aykırı olduğunu kaydetti. Anayasa'nın 149. Maddesi'ndeki Anayasa Mahkemesi'nin düzenlenen bölümler ve buna göre çalışma esaslarına işaret eden Vurgun, bireysel başvurularda Anayasa Mahkemesinin bölümleri veya Genel Kurulu'nca oy çokluğuyla alındığını, ancak siyasi partilerin kapatılması ya da hazine yardımının kesilmesi kararlarında, Genel Kurulca toplantı yeter sayısının 3'te 2 oy çokluğu şartının geçerli olduğunun altını çizdi. HDP kararında bu şartın gerçekleşmediğini aktaran Vurgun, "Anayasa değişikliğinde iptale, siyasi partilerin kapatılmasına ya da devlet yardımından yoksun bırakılmasına karar verilebilmesi için toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğu şarttır. Anayasa madde 149/3 uyarınca üçte iki oy çokluğu ile verilebilecek bir kararı AnayasaMahkemesi 8 kabul, 7 karşı oy ile oyçokluğu ile vermiştir. Bu nedenle karar usul hükümleri yönüyle Anayasa'yaaykırıdır." diye konuştu.

'Anayasa Mahkemesi siyasi saiklerle hareket etti'

Alınan kararlar Anayasa Mahkemesinin siyasi saiklerle hareket ettiğini açıkça gösterdiğini belirten Vurgun, "Bu karar her yönüyle haksız ve hukuka aykırı olmasının yanında, siyasi baskının boyutunu, Anayasa'ya aykırı karar verecek şekilde bir baskı aracı olduğunun ve siyasetin hukuk eliyle engellendiği geçmişin tekrarıdır." ifadelerini kullandı.

Kararın Kürtlere ve muhaliflere yönelik ayrımcılığın göstergesi olduğunu dile getiren Vurgun, "Açıkça anayasaya aykırı olan bu kararın derhal geri alınmasına çağırıyor, sürecin takipçisi olduğumuzu açıklıyoruz" diye ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.