HDP'li Taşçıer: 2020 Kürtlerin yılı olacak

HDP'li Taşçıer: 2020 Kürtlerin yılı olacak
Kürtler arasında ulusal birlik çalışmalarında öne çıkan isimlerden HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, 2020'nin Kütlerin yılı olacağını söyledi.

Kürtler ulusal birlik çabalarını çalıştay çalışması ile somutlaştırıyor. Kürt partilerinin ulusal birlik için yapacağı çalıştaya katılım için Türkiye'deki tüm Kürt partileri, aydınlar ve STK'lar davet edildi.

Diyarbakır'da ulusal birlik gündemiyle 5 Aralık 2019’da bir araya gelen 10 Kürt partisi, 18-19 Ocak’ta kentte çalıştay düzenleyecek. Çalıştaya katılmaları için Türkiye'deki tüm Kürt partilerine, aydınlarına, sivil toplum kurumlarına, kuruluş ve kurumlarına davetiye gönderildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, hazırlık çalışmalarının sürdüğü çalıştaya ilişkin Mezopotamya Ajansı'na açıklamalarda bulundu.

"Kürt tarihinde ilk"

Birlik çalışmalarının aralıksız sürdüğünün altını çizen Taşçıer, birliğin sağlanması için ciddi bir destek sağlandığını vurgulayarak Taşçıer, “Halk kendi içerisinde ulusal birliğini yaratmış, sıra siyasetçilerde. Birlik, artık bir mekanizmaya dönüştürülmelidir. Kürdistan ve Kürt tarihinde ilk kez 10 parti bir araya geldi. Düne kadar birbirlerinin semtinden geçmeyen 10 parti, şimdi yan yana ulusal birlik çalışmaları yürütüyor" diye belirtti.

"Kürtler nasıl bir ulusal birlik istiyor?"

Birlik için neler yapılması gerektiği konusunda tartışmaların yürütüleceği çalıştaya dikkat çeken HDP'li Taşçıer, "Bu çalıştayda, Kürtler ne istiyor. Nasıl bir ulusal birlik istiyor? konularında tartışmalar yapılacak" dedi.
"Toplumun tüm kesimleri çalıştaya çağrılacak. Önceki toplantılara katılmayan partiler de bu çalıştaya davet edilecek" diyen Taşçıer, çalıştayın önemini vurguladı. Kamuoyunda birliğin yanlış anlaşılmalara neden olduğunu belirten Taşçıer, şöyle devam etti:

"Her parti kendi rengiyle sürece katılacak"

"Birlikteki kastımız, yan yana gelip Kürtlerin ulusal taleplerinde ortaklaşmaktır. Her parti kendi rengi, düşüncesiyle zenginlik katıyor bu birlik sürecine. Kürtlere dönük bir saldırı, kazanımlarının bertaraf edilmesine karşı ortak bir tepki göstermektir. Birlikten kasıt, benzeşmek değildir. Birlikle Kürtlerin yaşadığı coğrafyada statü sahibi olmalarını sağlamaktır. Kürtler kendi kendini yönetmelidir, yönetmediği sürece de Kürt sorunu devam edecektir."

"Birlik, herhangi bir devlete karşı bir duruş değildir"

Ortadoğu'da yaşayan halkların bin yıllardır yan yana yaşadığını dile getiren Taşçıer, şunları söyledi: "Halklar, kendilerini yönettiği için Ortadoğu’da bir karışıklık olmadı. Ama bugün Suriye ve Irak'ta halkların düşmanlığı üzerinden bir siyaset yürütülüyor. Ulusal birlik, bu siyasete de karşıdır. Birlik, herhangi bir devlete karşı bir duruş değildir, ulusal birlik Kürtlerin kendi kendini yönetmesi ile alakalı bir taleptir, duruştur. Devletler geçicidir ama halklar kalıcıdır,"

"Ulaşabildiğimiz herkesi çalıştaya çağıracağız"

Taşçıer, çalıştaydan sonra da Kürt partilerinin siyasal birliğini oluşturmasını hedeflediklerini söyledi.
Tüm kesimlerin görüşlerini yansıtacağı bir çalıştay hedeflediklerini dile getiren Taşçıer, çalıştaya katılacaklara çağrıda bulunarak, "Çalıştayda, Kürt ulusun tüm temsilcilerinin olmasını istiyoruz. Kürt sorunu çözümü konusunda düşüncesi olan tüm şahıslar, şahsiyetler, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri katılmasını istiyoruz. Ulaşabildiğimiz herkesi çalıştaya çağıracağız. Ulaşamadıklarımıza da çalıştaya davetlidir" dedi.

Kürtlerin ulusal birliklerini bu yüzyılda sağlaması gerektiğinin altını çizen Taşçıer, birliğin sağlanmaması durumunda ise şu noktaya dikkat çekti: "İnanın, artık Kürt milletinin varlığından bahsetmek mümkün olmayacaktır. Ortadoğu coğrafyasında Kürdistan'da barış olmadığı sürece Ortadoğu coğrafyasına barış ve huzur gelmeyecektir" diye konuştu.

"2020 Kürtlerin yılı olacak"

2020 yılında Kürtlerin öncelikleri birlik çalışması olacağını ifade eden Taşçıer, sözlerini şöyle tamamladı: "Ulusal birlik sağlanmayana kadar Kürtlerin başarı elde etmesi imkansızdır. Kürtler, birliklerini sağlayamazsa bir yüz yıl daha geriye gideceklerdir. Kürtler, birliklerini sağlayamazsa kazanımları elden gidecek. Birlik, mutlaka 2020 yılında hayata geçirilmesi gerekir. 2020 yılı Kürtlerin yılı olacaktır."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.