Hepsi ‘Kürdistan’a karşı birleşti

Hepsi ‘Kürdistan’a karşı birleşti
ANKARA (DİHA) - BDP'nin içerisinde "Kürdistan" ifadesinin geçtiği bütçeye ilişkin muhalefet şerhi, AKP, CHP ve MHP'nin ortaklaşması ile TBMM Genel Kurulu'nda bütçe için oluşturulan kitap ve kataloglardan çıkartıldı.

TBMM Genel Kurulu, BDP'nin bütçeye ilişkin hazırladığı muhalefet şerhinde "Kürdistan" ifadesinin kullanılmasına ilişkin yapılan görüşmeye verilen arada BDP ve MHP'li milletvekilleri arasında yaşanan tartışma devam etti. Milletvekillerinin yumruklaşmasını ise araya giren milletvekilleri engelledi. Tartışmaların ardından konuşan MHP Grup Başkan Vekili Yusuf Halaçoğlu ise konuşmasına milletvekillerinin içtiği andı okuyarak başladı. Halaçoğlu, "Kürdistan" diye bir bölgenin Türkiye'de olmadığını savunarak, "Ülkeyi bölmeye çalışıyorsunuz. Herhangi bir resmiyet yoktur. Türkiye Kürdistan'ı diye bir tabir tarihte hiç olmamıştır. Atatürk'ün sözü Süleymaniye ve Erbil ile ilgilidir" dedi. Halaçoğlu'nun konuşmasına BDP sıralarından ise tepki gösterildi. 

Bahçeli 'Kürdistan'dan dolayı yarın konuşmayacak

Tepkilere rağmen konuşmasına devam eden Halaçoğlu, kendilerin "Kürdistan"ın tutanaklardan ve bütçeye ilişki hazırlanan kitaptan çıkarılmasını talep ettiklerini vurguladı. Halaçoğlu, "Kürtler bir yerde yaşıyor diye oraya bir ad vermek gibi bir şey yoktur. Bugün Irak'ın Süleymaniye ve Erbil bölgesinde Kürdistan vardır. Haritaları ile falan bu vardır" ifadesini kullandı. MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural ise "Kürdistan" ifadesinin çıkarılmaması durumunda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yarın yapılacak olan bütçe görüşmesinde konuşmayacağını söyledi. 

Baluken'den eleştiri

Sataşmalar nedeniyle söz alan BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken ise, Mahir Ünal'ın konuşmasını eleştirdi. Baluken, "Başbakan, Diyarbakır konuşmasını eleştiren MHP'lilere hitaben ilk Meclis zabıtlarının okunmasını söylüyor. Kürdistan'ın tarihsel bir realite olduğunu iki hafta önceki grup toplantısında Başbakan'ın dediklerini okuyun. Burada aksi bir görüşü savunmanızı kınıyorum" ifadesini kullandı. Baluken'in ardından konuşan CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce de, "Sorun sizin kafanızda. Diyarbakır'a gidiyorsunuz Barzani'nin eş başkanı oluyorsunuz. Oradan Edirne'ye gidiyorsunuz şehit ailesi oluyor. Gün geliyor AB'ci gün geliyor ABD'ci oluyorsunuz" diye konuştu. 

Ünal'ın Öcalan rahatsızlığı!

Tartışmaların ardından yeniden söz alana AKP Grup Başkan Vekili Mahir Ünal, "Kürt halk önderi, Kürt tutsaklar, PKK lideri gibi ifadesini kabul edemeyiz. AKP'ye oy veren Kürtlerin önderi olmayan birisine siz nasıl Kürt halk önderi diyeceksiniz. Bir de bunu kabul etmemizi bekleyeceksiniz. Bunu kabul etmiyoruz" diye konuştu. 

BDP: Oylama yapamazsınız

BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan ise, sataşmalar üzerine söz alarak, Meclis'in usul tartışmasına ilişkin bir oylama yapamayacağını, bunu yapması durumunda ise yarın bütçe görüşmelerinin olamayacağını söyleyerek Meclis Başkan Vekili Sadık Yakut'un oylama yapmamasını istedi. Yakut ise, oylama yapacağını ve bunu yaparken gerekçesini söyleyeceğini belirtti. Bunun üzerine BDP'liler Yakut'un bulunduğu kürsüye yürüdü. Kısa süreli gerginliğin ardından konuşan CHP Dersim Milletvekili Kamer Genç ise, metinlerde Anayasa'ya aykırı ifadeler olması durumunda Meclis Başkanlığı'nın bunları düzenleyebileceğini söyledi. Genç, "Beşir Atalay geçen gün 'Biz aramızda tartıştık Başbakan ondan sonra Kürdistan deme kararı aldı' dedi. Şimdi siz bunu yapıyorsunuz bir de burada oylamanın anlamı yok. Atatürk söylediğinde Osmanlı vardı. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda tek devletti. Bunu savaş kazanmadıktan sonra bölemezsiniz. Sizler bölücüsünüz" ifadesini kullandı. 

AKP, CHP ve MHP ortaklaştı

Meclis Başkan Vekili Sadık Yakut tartışmaların ardından muhalefet şerhinde Anayasa ve içtüzüğün ihlal edildiğini belirterek, BDP'nin şerhinin doğrudan ve açıkça Anayasa'nın 3 ve 14'üncü maddelerine aykırı olduğunu ileri sürerek, şerhin bütçe için hazırlanan kitabın birinci cildinden çıkartılmasını oylama sundu. AKP, CHP ve MHP'li milletvekillerinin verdiği oylar ile BDP'nin içerisinde "Kürdistan" ifadesini kullandığı muhalefet şerhi bütçe için hazırlanan kitaptan ve katalogdan çıkartıldı. Yakut oylamaya sunarken, BDP'li milletvekilleri ise başkanlık kürsüsünün önüne gelerek tepkilerini gösterdi. Tepkiler üzerine oylamanın ardından Yakut, oturuma ara verdi. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.