Her şey silbaştan…

Her şey silbaştan…
Adli kolluk yönetmenliğinde önemli değişiklikler oldu. Adalet bakanlığı ve içişleri bakanlığı adli kolluk yönetmenliğinde değişiklik yaptı.

Adli kolluk yönetmenliği: “Emniyet ve jandarma adli olayları derhal mülki idare amirine bildirecek” “savcılar soruşturma için cumhuriyet başsavcısına bilgi verecek”


ANKARA - Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığınca, Adlî Kolluk Yönetmeliğinde yapılan değişiklikte Emniyet ve Jandarma kolluk amirlerine adli olayları mülki idare amirine bildirme zorunluluğu getirildi. 
Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın ortaklaşa hazırladığı “Adlî Kolluk Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair yönetmelik” Yönetmenlikte yapılan değişikliğe göre; adli kolluk deyimi, “Adlî kolluk sorumlusu: Mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından görevlendirilen adlî kolluğun komutanını, amirini veya sorumlusunu” şeklinde değiştirilirken, “En üst dereceli kolluk amiri” deyimi ise şu şekilde yeniden düzenlendi; “Emniyet Genel Müdürlüğünde; il emniyet müdürünü, ilçe emniyet müdürünü veya amirini, Jandarma Genel Komutanlığında il jandarma komutanını, ilçe ve merkez ilçe jandarma komutanını, Sahil Güvenlik Komutanlığında; birlik komutanını, Gümrük ve Ticaret Bakanlığında; gümrük muhafaza kaçakçılık ve istihbarat müdürünü.”
Yönetmenliğin 5. Maddesindeki “Cumhuriyet savcıları, adlî görevlere ilişkin emir ve talimatlarını öncelikle adlî kolluk sorumlularına veya adlî kolluk görevi ifa eden diğer birim âmirlerine verir” cümlesinde yer alan “Savcılar” ibaresi “Başsavcılığı” ibaresi olarak değiştirildi.

 

“Adli olaylar mülki idare amirine bildirilecek”
Yönetmenlikte yapılan önemli değişiklikte ise Emniyet ve Jandarma amirlerinin adli olayları mülki idare amirine bildirme zorunluluğu getirildi. Buna göre; yönetmenliğin 5. Maddesine eklenen yeni uygulama şu şekilde; “En üst dereceli kolluk amiri adlî olayları, suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumakla ve bu konuda gerekli tedbirleri almakla görevli ve yetkili olan mülki idare amirine derhal bildirir.”
Savcılar soruşturma için cumhuriyet başsavcısına bilgi verecek”
Adi Kolluk Yönetmenliğinin değiştirilen 6. Maddesi ise şu şekilde oldu; “Adlî kolluk görevlileri, kendilerine yapılan bir suça ilişkin ihbar veya şikâyetleri; el koydukları olayları, yakalanan kişiler ile uygulanan tedbirleri derhâl Cumhuriyet başsavcılığına ve en üst dereceli kolluk amirine bildirir ve ilgili Cumhuriyet savcısının emri doğrultusunda işin aydınlatılması için gerekli soruşturma işlemlerine başlar. Ceza Muhakemesi Kanununun 135 inci maddesinin altıncı fıkrasında sayılan suçlar nedeniyle yapılan soruşturmaların aşamaları hakkında Cumhuriyet savcısı tarafından doğrudan veya varsa ilgili Cumhuriyet başsavcı vekili aracılığıyla Cumhuriyet başsavcısına yazılı olarak bilgi verilmesi zorunludur. Bu bildirim yazıları görüldü şerhinden sonra soruşturma dosyasında muhafaza edilir. En üst dereceli kolluk amiri, adlî kolluk hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi amacıyla adlî kolluk görevlileri üzerinde gözetim, denetim, planlama ve gerektiğinde diğer idari tedbirleri almaya ve iş bölümünü yapmaya yetkilidir.”
Aynı yönetmenlikteki “Cumhuriyet başsavcıları her yılın sonunda o yerdeki adlî kolluğun sorumluları hakkında bir değerlendirme raporu düzenleyerek sicil âmirlerine verilmek üzere illerde valilere, ilçelerde kaymakamlara gönderir” şeklindeki 11. Maddesi ise şu şekilde değiştirildi; “Cumhuriyet başsavcıları her yılın sonunda, adlî kolluk sorumluları hakkında değerlendirme raporu düzenleyerek, mülki idare amirlerine gönderir.”Yönetmenlik yürürlüğe girdi. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.