Hevsel Bahçelerinde temizlik çalışması

Hevsel Bahçelerinde temizlik çalışması
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, Dünya Biyo Çeşitlilik Günü nedeniyle Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçelerinde düzenlediği programda, temizlik yapıldı, biyo çeşitliliğin korunmasına dikkat çekildi.

TİGRİS HABER - İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı Dünya Biyo Çeşitlilik Günü nedeniyle, Hevsel Gezi Programı düzenledi. Doğal yaşam çeşitliliğinin korunması ve geliştirilmesi hedefiyle düzenlenen programa, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Yıldız, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı Evin Dindar ve ekoloji örgütleri temsilcileri katıldı. Dicle Vadisi’ndeki çöpleri toplayan program katılımcıları, daha sonra topladıkları çöpleri geri dönüşüm merkezlerine götürmek üzere araçlara yükledi.

hevselde-bahcelerinde-temizlik-calismasi-1.jpg

‘Canlıların yaşamı etkileniyor’

Temizlik çalışmasının ardından programa ilişkin bilgi veren ekoloji aktivisti Zeki Kanay, Birleşmiş Milletler (BM)tarafından 22 Mayıs’ın Dünya Biyo Çeşitlilik Günü olarak belirlendiğini ifade ederek, yeryüzü türlerinin gittikçe yok olduğunu, bunun da insan ve diğer tüm canlıların yaşamını olumsuz etkilediğini söyledi. Biyo çeşitliliğinin geri döndürülebilmesi için BM’nin 2030 yılına kadar önüne bir hedef koyduğunu belirten Kanay, doğadaki tahribatların bu hedefin tutturulamayacağını gösterdiğini kaydetti. Kanay, “Bugün Dicle Vadisi’ne temizlik için geldik. Burada insanlarla diyaloğa geçtik, çevrenin kirletilmemesi ve doğal güzelliklerin korunmasına yönelik bazı uyarılarda bulunduk” dedi.

hevselde-bahcelerinde-temizlik-calismasi-2.jpg

‘Biyolojik çeşitlilik açısından zengin bir bölge’

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı Evin Dindar ise Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçelerinin, biyolojik çeşitlilik açısından zengin ve önemli ekosistemlere sahip alanlar olduğuna dikkat çekerek, bu bölgelerin, çeşitli bitki ve hayvan türlerinin yaşam alanı olmakla birlikte birçok endemik türe ev sahipliği yaptığını belirtti. Dindar, 7’si endemik 400 çiçekli bitki türünün yetiştiği Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçelerinin, 215 kuş türü için hem yaşam hem de göç koridoru olduğunu, Fırat Kaplumbağası dahil 15 sürüngen ve 3 kurbağa türüne ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, 28’i Dicle Nehri’ne özgü endemik olmak üzere 51 balık türünün Dicle Nehri’nde yaşadığının bilindiğini söyledi.

Dicle Vadisindeki tehditler

Son yıllarda bölgede hızla artan insan faaliyetlerinin, bu değerli ekosistemlerin tehlike altında olmasına neden olduğunu ifade eden Dindar, şöyle konuştu: “Özellikle kum ocakları, tarımsal faaliyetler, ağaç kesimi, kentleşme ve Dicle Nehri Islah Projesi gibi insan etkileri, bölgedeki ekosistemler üzerinde ciddi tehditler oluşturmaktadır. Bu etkiler habitat kaybına, bitki ve hayvan türlerinin yok olmasına, vejetasyonunun zarar görmesine ve su kirliliğine neden olmaktadır. Dolayısıyla bölgedeki doğal yaşamı yok olma riski ile yüz yüze bırakmaktadır.”

hevselde-bahcelerinde-temizlik-calismasi-3.jpg

‘Aksi taktirde biyolojik miras risk altında kalacak’

“Habitatı koruma, tarımsal faaliyetlerin sürdürebilir hale getirilmesi, ağaç kesiminin kontrol altına alınması ve nehirlerin doğal yapısının korunması” gibi adımların, bölgedeki ekosistemlerin sağlığını ve biyo çeşitliliğinin devamını sağlayacağına dikkat çeken Dindar, “Aksi takdirde bölgedeki benzersiz biyolojik miras büyük bir risk altında kalacaktır. Doğal mirasımızı korumak ve biyo çeşitliliği desteklemek için hep birlikte çaba göstermeye devam edeceğiz” diye konuştu. (Haber merkezi)

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum