Hoşgörü kentinin yeni bitkisi "Barış"

Hoşgörü kentinin yeni bitkisi "Barış"
'Barış' adını verdiğimiz bitki türünün gıda değerinin bulunup, bulunmadığıyla ilgili araştırmalarımız devam ediyor"

MKÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güzel: "Arazi gezisi sırasında rastlantı sonucu bulduğumuz ve kentimizi çağrıştırması için 'Barış' adını verdiğimiz bitki türünün gıda değerinin bulunup, bulunmadığıyla ilgili araştırmalarımız devam ediyor"

HATAY - İklimi ve endemik bitki türü zenginliğiyle öne çıkan Hatay'da, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından bulunan bitki türüne, kentteki farklı dine inananların bir arada kardeşlik ve huzur içerisinde yaşamasının simgesi olarak Latince barış anlamına gelen "Pacis" adı verildi. MKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yelda Güzel, yaptığı açıklamada, endemik bitki türü bakımından zengin Hatay'da, bu gruba yenisinin eklendiğini söyledi.

Öğrencileriyle sürekli arazi gezisi yaptıklarını ifade eden Güzel, merkeze bağlı Serinyol beldesindeki çalışmada, öğrenciler Samim Kayıkçı ve Serhat Yıldız'ın rastlantı sonucu yeni bitki türüyle karşılaştığını kaydetti.

Havucu andıran kalın kökleriyle bu bitkiye benzeyen başka türlerin Avrupa ülkelerinde tarımının yapıldığını belirten Güzel, laboratuvar ortamındaki incelemede, bu bitkinin benzerine daha önce hiç rastlamadıklarını söyledi.

Rastlantı sonucu buldukları yeni bitkinin sadece Antakya'ya ait tür olması açısından ona yakışacak en güzel ismin, Hatay'ı simgeleyen ve Latince barış anlamına gelen "Pacis" adını uygun gördüklerini vurgulayan Güzel, şöyle devam etti:

"İlkbaharda çiçek açan bitkiyle ilgili incelemelerimiz sürüyor. Arazi gezisi sırasında rastlantı sonucu bulduğumuz ve kentimizi çağrıştırması için 'Barış' adını verdiğimiz bitki türünün gıda değerinin bulunup, bulunmadığıyla ilgili araştırmalarımız devam ediyor. Türe isim bulma konusunda hiç zorluk çekmedik. Bitkiye, Hatay'ı simgeleyen ve Latince'de barış anlamına gelen 'Pacis' isminin uygun olacağına karar verdik. İsim konusunda aynı zamanda üniversitesinin ismi olan Mustafa Kemal'in de "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözünden de esinlendik. Antakya, barış ve hoşgörü kenti olarak bilinir çünkü kentimizde çok farklı dine, etnik kökene sahip insanlar yüzyıllardır barış içerisinde yaşıyor. İsmi verirken kentimizin bu özelliğine vurgu yapmak istedik."

Güzel, Antakyalı bitkiye bu ismi vererek barış kavramını bilimsel platformda da dile getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

bitki-2.jpg

bitki-4.jpg

bitki-5.jpg

bitki-1.jpg

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.