“IBAN mağdurları” Meclis’in radarında: Kaç kişi yargılandı?

“IBAN mağdurları” Meclis’in radarında: Kaç kişi yargılandı?
Son dönemde hızla artan siber dolandırıcılık vakaları, banka hesaplarını ve IBAN’larını başkalarına kullandıran vatandaşları da adli sürecin merkezine taşıdı.

TİGRİS HABER - Yeni Yol Grup Başkanvekili ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, bu kapsamda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.

Özdağ, dolandırıcılık soruşturmalarında hesaplarını iyi niyetle kullandıran kişilerin de “nitelikli dolandırıcılık” suçlamasıyla karşı karşıya kaldığını belirterek, kamuoyunda “IBAN mağdurları” olarak anılan bu kişilere ilişkin verilerin açıklanmasını talep etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı uyarıda bulunmuştu

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, daha önce yaptığı açıklamada, banka hesaplarını veya IBAN bilgilerini üçüncü kişilere veren vatandaşlar hakkında da adli işlem yapılabildiğini duyurarak kamuoyunu uyarmıştı. Bu uyarı, benzer dosyalarda yargılanan kişi sayısının artabileceğine işaret etmişti.

“İyi niyetli vatandaşlar cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalıyor”

Özdağ, soru önergesinde; iş bulma vaadi, ticari ortaklık ya da güven ilişkisine dayalı nedenlerle hesaplarını başkalarına açan birçok vatandaşın, çoğu zaman suç kastı olmadan ve ekonomik zorunluluklarla hareket ettiğini vurguladı. Buna rağmen, dolandırıcılıkta kullanılan hesaplar nedeniyle bu kişilerin TCK 158. madde kapsamında soruşturma ve kovuşturmalara maruz kaldığını ifade etti.

“Asıl faillerle mağdur hesap sahiplerini ayırt etmek zorlaşıyor”

Dijital dolandırıcılıkta banka hesaplarının “taşıyıcı” olarak kullanılmasının yaygınlaştığını belirten Özdağ, bu durumun asıl failler ile fiilen mağdur olan hesap sahiplerinin ayrımını zorlaştırdığını dile getirdi. Soruşturmalarda kast, kusur ve organizasyon ilişkilerinin yeterince netleştirilememesinin, mağduriyetleri artırdığına dikkat çekti.

Bakan Tunç’a yöneltilen sorular

Özdağ, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a şu soruları yöneltti:

  • Kamuoyunda “IBAN mağdurları” olarak bilinen ve hesapları dolandırıcılıkta kullanıldığı gerekçesiyle TCK 158 kapsamında adli işlem yapılan kişi sayısı kaç?
  • Bu kişilerden kaçı hakkında soruşturma, kaçı hakkında kovuşturma yürütüldü, kaçı mahkûmiyet aldı?
  • Hakkında işlem yapılan kişilerin yaş, eğitim durumu, gelir seviyesi ve işsizlik oranlarına dair Bakanlık bünyesinde istatistikî veri bulunuyor mu?
  • IBAN mağduru olduğu ileri sürülen kişilerle örgütlü dolandırıcılık faillerini ayırt etmeye yönelik savcılıklarca uygulanan özel bir değerlendirme kriteri veya rehber var mı?

Özdağ, konunun tüm yönleriyle aydınlatılmasının hem adalet duygusunun korunması hem de iyi niyetli vatandaşların ikinci kez mağdur edilmemesi açısından kritik olduğunu vurguladı. (ANKA)

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.