İHD Dünya Romanlar/Çingeneler Günü'nü kutladı

İHD Dünya Romanlar/Çingeneler Günü'nü kutladı
İHD Genel Merkezi, 8 Nisan Dünya Romanlar/Çingeneler Günü vesilesiyle yayınladığı mesajda, Çingene yada Romanların kimliklerinin reddedilip, egemen kimlikle özdeşleşmeye zorlandığını ifade edilerek "Ulus devletlerce paylaşılan bir dünyada çekilen sınırlar

ANKARA - İHD Genel Merkezi, 8 Nisan Dünya Romanlar/Çingeneler Günü dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı. Mesajda, 8 Nisan 1971 günü İngiltere' de düzenlenen I. Uluslararası Roman Kongresi'nde, 8 Nisan'ın Dünya Romanlar/Çingeneler Günü olarak kabul edildiği hatırlatılarak, Roman yada Çingenelerin yaşadıkları tüm ülkelerde hala ırkçı şiddete ve ayrımcılığa maruz kaldığı belirtildi. Çingene yada Romanların kimliklerinin reddedilip, egemen kimlikle özdeşleşmeye zorlandığının ifade edildiği mesajda, "Ulus devletlerce paylaşılan bir dünyada çekilen sınırlar Çingeneleri yurtsuz hale getirmiştir. Bütün toprakların özel mülk haline gelmesi Çingeneleri yersiz yapmıştır. Kamu yararına yaşadıkları topraklara el konurken kamudan dışlanmışlardır. O Romanların/Çingenelerin dahil edemediği bir kamunun yararı gözetilmektedir" denildi. 


Mesajda, Romanlar/Çingeneler hakkında olumsuz ön yargıların olduğuna da dikkat çekildi. Yine bunun yanı sıra bu önyargıların, onların saldırılara, ayrımcılığa uğramasına yol açmakta olduğu üzerinde durularak, şunlar ifade edildi: "Ayrımcılığın yarattığı sonuçlar da ön yargıları pekiştirmektedir. Romanlar kolay iş bulamamaktadırlar, iş bulduklarında da sigortasız çalıştırıldıkları için sosyal güvenlik hizmetlerinden yararlanamamaktadır. Kamu alanında istihdam ve memur olmak daha zordur. Roman kimliğiyle bilinen üst düzey bir kamu görevlisi yoktur." (Diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.