İleri sürüş teknikleri uzmanı Çetintaş: TIR kalabalığın içine frensiz giriyor

İleri sürüş teknikleri uzmanı Çetintaş: TIR kalabalığın içine frensiz giriyor
İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Ferami Caner Çetintaş, Mardin’in Derik İlçesi’ndeki kazayla ilgili, “Kesinlikle sürücü olay yerine frensiz giriyor. Ya fren tutmadı ya da kalabalığı son anda fark etti. Frene basamadı” dedi.

HABER - GÖNÜL MORKOÇ

TİGRİS HABER - Gaziantep-Nizip Karayolu ile Mardin’in Derik İlçesi’nde meydana gelen kazada onlarca kişi hayatını kaybetti, 47 kişi de yaralandı. Kazada ağır yaralılardan dolayı, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Her iki kazayla ilgili Tigris Haber’e konuşan İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Ferami Caner Çetintaş, “fren tutmadı” gerekçesinin büyük araç kazalarında sıkça duymaya başladığımızı söyledi. Yeni nesil araçlarda ikinci fren sisteminin devreye girdiğine dikkat çeken Çetintaş, “Yeni nesil araçlarda ikinci fren devreye girdiği için, fren patlaması olayı daha az yaşanıyor. Burada fren patlamamıştır. Eskimiş ya da bakımı yapılmamıştır. Ankara’da da bir dönem olmuştu. Otobüs durağa dalmıştı” dedi.

‘Düzenli bakım şart’

Sıcak havalarda hortum, balata ve disklerde gevşeme olduğunu belirten Çetintaş, şunları söyledi: “Düzenli bakımının yapılması gerekiyor. Sıcak havalarda hortumlarda gevşeme oluyor. Isınan fren daha geç tutar. Diskler, balatalar, kampanalar ısındıkça fren mesafesi uzar. Nasıl ki kaygan zeminde fren zor tutarsa, sıcakta da aynı şey olabiliyor. Jantların üzerinde delikler vardır, diskler, kampanalar hava alsın diye. Bazen, jant kapağı takılıp o delikler kapatılıyor. TIR’ları kullananlar bunu yapmaz kolay kolay. Teknik bir araştırmadan sonra bu da netleşir.”

‘30-40 metre önceden önlem almak lazım’

Kaza yerinde, önlemlerin yolun durumuna göre alınması gerektiğine işaret eden Çetintaş, “100 metre ile giden bir aracın, en az hızı kadar mesafeden önlem almak gerekir. Mesafeyi yetkililerin belirlemesi gerekiyor. Yol görünüyorsa, 30-40 metre önceden önlem alınması gerekiyor. İnsanların kaza yerinde toplanması gibi bir huyumuz var ülkece. Bu da oldukça tehlikeli, şerit çekilip, insanların olay yerinden uzaklaştırılması gerekiyor” dedi.

Mardin’de fren yok

Mardin’in Derik İlçesi’nde 20 kişinin hayatına mal olan olayla ilgili konuşan İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Çetintaş, şunları söyledi: “Mardin’de frene son anda da basmış olabilir. Uzun yolda dalgınlık olayı çok oluyor. Boş yolda aynı hızla devam eder. Son anda mı fark etti, gerçekten fren mi tutmadı, bilemiyoruz. Ama görüntülerden anladığımız kadarıyla, Tır olay yerine frensiz giriyor. 50 kilometre hızla giden bir sürücünün ayağını frenden gaza götürmesi, bir saniye sürer. Bir saniyede 14 metre yol gitmiş olur. Bu olayda, kesinlikle sürücü olay yerine frensiz giriyor. Ya freni tutmadı ya da kalabalığı son anda fark etti, frene basamadı. Tüm bunlar teknik incelemede netleşir.”

İlkokulda trafik eğitimi sıkılaştırılmalı

Çetintaş, ilkokul müfredatındaki trafik eğitiminin daha sıkılaştırılması gerektiğine işaret ederek, “30- 40 yaşında insanlar bize eğitim için geliyor, 20 yıllık şoför ama trafik levhalarını bilmiyor. Trafik levhalarında değişiklik oluyor, sürücülerin haberi yok. Sadece cezalarla olmuyor. Çocukları eğitmemiz lazım. Ayrıca, mevzuatta uzun yola çıkan yolcuların, otobüste kemer takma zorunluluğu var, ama insanlar üşeniyor. Muavin ve kaptan denetleyemiyor. Sıkmak istemiyor. Bunun denetimi için ya iç kameranın emniyete bağlanması ya da, firma kayıtlarının daha net incelenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.