İlk transgenik kuzu Çimen yeşil yeşil parlıyor!

İlk transgenik kuzu Çimen yeşil yeşil parlıyor!
İÜ Veteriner Fakültesi, Türkiye'nin ilk transgenetik kuzusunu ürettiklerini açıkladı. Hedef, sütünden ilaç üretilen 'transgenetik' sürüler oluşturmak. Ağzı ve tırnakları florasan ışık altında yeşil yeşil parlayan kuzuya Çimen adı verildi.

Haber Merkezi

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Birler başkanlığındaki ekip, ilk transgenik çiftlik hayvanını üretti.Türkiye'nin ilk transgenik kuzuya ‘Çimen’ adı verildi. 
İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen projede üç anneden elde edilen beş yavrudan bir tanesi transgenik olarak dünyaya geldi. Prof. Dr. Sema Birler, 'yakın bir gelecekte de sütünden biyofarmasötik üreten hayvanları elde edebileceklerini' söyledi.

Tavşan ilaç oldu
Hayvan ve bitkilerin genlerine müdahale edilmesiyle ilgili itirazlar sürerken araştırmalar ve bu tür canlıların üretimi de sürüyor. Hayvanlardaki gen temelli çalışmaların iki kolu var. Birincisinde bu tür çalışmalar aracılığıyla diyabet, kanser, Alzheimer gibi çok sayıda hastalığın oluşma nedenleri ve tedavileri konusunda bilgi üretiliyor.
Transgenik çalışmaların önemli bir diğer kullanım alanı ise sentetik olarak üretilemeyen ‘biyofarmasötiklerin’ yani ilaç veya ilaç benzeri maddelerin, transgenik canlılar aracılığıyla üretilmesi. 
Gelecekte biyolojik ilaç fabrikalarının oluşturulması yolunu açacak bu çalışmalar ile hayvan sütü gibi kolay elde edilebilen hayvansal ürünlerden değerli ilaç ve ilaç benzeri maddelerin üretileceği savunuluyor. 
Avrupa İlaç Dairesi, 2006 yılında transgenik keçilerin sütünden, 2009 yılında ise transgenik tavşanların sütünden elde edilen ilaçların insanlar tarafından kullanılmasına onay vermişti.

Neden parlıyor?

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Sema Birler “Çalışmamız sonucu doğan transgenik kuzu bir sonraki aşamada sütünden ilaç elde edebileceğimiz yeni transgenik kuzular üretebilmemiz için önemli bir basamak. Değerli biyofarmasötik ilaçları transgenik koyunlardan üretmek düşüncesindeyiz. Ülkemizde üretilmeyen bu ilaçları yurt dışından ithal ediyoruz. Bu da ülke ekonomisinde büyük kayba sebep oluyor. Çalışmalarımızda ülke önceliklerini göz önünde bulunduruyoruz. Transgenik kuzumuzun özellikle tırnakları ve ağız kısmı, floresan ışık altında yeşil parlama gösteriyor. Koyun embriyolarına özel bir belirteç gen verdik ve bu gen transgenik kuzumuzun genomuna yerleşerek mukozalarda yeşil parlama yapan bir proteinin üretimine neden oluyor. Bu bizim için büyük bir aşama. Çalışmada kullanılan yöntemin, uygulama kolaylığı ve başarı yüzdesiyle benzer çalışmaların kolaylaşması konusunda katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Yakın bir gelecekte sütünden biyofarmasötik üreten koyunları elde etmeyi umuyoruz.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.