İş var elaman yok!

İş var elaman yok!
Diyarbakır’da nitelikli işgücü ihtiyacı Mesleki Eğitim Kursları ile karşılanacak.

Küçük sanayide kalifiye elaman sıkıntısı

Ali Abbas Yılmaz / Özel

Diyarbakır küçük sanayisinde imalathanelerdeki kalifiye eleman sıkıntısına dikkat çeken Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, Mesleki Eğitim Kurslarının ihtiyaca göre düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, Diyarbakır küçük sanayisinde nitelikli işgücü yetersizliğine dikkat çekerek, Mesleki Eğitim Kurslarının önemine değindi.

“İmalathanelerde kalifiye eleman sıkıntısı var”

Mesleki eğitim kursları üzerine konuşan Ebedinoğlu, “Bazı sektörlerde ciddi kalifiye eleman sıkıntısı var. Demirci kaynakçı bulamıyor. Oto sanayide kalfa çırak bulmak sıkıntı. Bizim en büyük sorunumuz Milli Eğitim Müdürlüğü işe koordineli bir şekilde çalışamamaktır. Bir taraftan kurslar açılıyor, Meslek Liselerinde eğitimler veriliyor ama hala daha kalifiye eleman sıkıntısı çekiliyor. Bunu hem sözlü olarak toplantılarda hem de yazılı olarak Milli Eğitime bildirdik. Diyarbakır’da genelde teknoloji ile ilgili kurslar açılıyor ama bu alanda istihdam yaratacak girişimci, esnaf, imalathane yok denecek kadar az. Yani bir yanda küçük sanayide, imalathanelerde kalifiye eleman sıkıntısı var ama bir yanda da teknoloji kursları var. Yeni Milli Eğitim Müdürü ile diyalog halindeyiz ve hangi alanlarda kalifiye elaman sıkıntısı olduğunu ve buna göre mesleki eğitim kursları açılması noktasında istişare içindeyiz. Yeni eğitim öğretim döneminde inşallah bu konuda adımlar atılmasını bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.

 İhtiyaca göre kurs

Meslek liselerindeki eğitimin niteliğine dair konuşan Ebedinoğlu şunları söyledi: “Bir Meslek Lisesi öğrencisine diyor ki, eğitim göreceğin konuyla ilgili materyali kendi paranla al getir sana eğitim vereyim. Devlet kendi yapması gereken işi öğrencinin sırtına yıkamaz. Atölyelerde öğrencinin eğitim göreceği konu ile ilgili her türlü materyal hazır bulunmalıdır. Devlet sadece teorik eğitimden sorumlu değildir. Pratik eğitim materyalinin sağlanması da devletin sorumluluğundadır. Teorik eğitim pratik eğitimle iç içe olmazsa siz kalifiye bir eleman yetiştiremezsiniz. Mesela bir kaynakçı şuan 3 bin TL’nin üzerinde bir maaş alabilir ama hâlihazırda yetişmiş kaynakçık bulmak bir sorun. Bugün demirciler sitesine hangi dükkâna giderseniz gidin mutlaka kaynakçı eksiği vardır. Mobilya sektörü, oto tamiri, boya vs. birçok alanda kalifiye elaman sıkıntısı var. Bu konuyla ilgili bütün oda yöneticisi ve başkanları ile bir araya geleceğiz. Hangi alanlarda kalifiye elaman ihtiyacı olduğunu raporlaştırıp Milli Eğitime sunacağız. Milli Eğitim de bu eksiklikleri göz önünde bulundurarak kursları düzenleyecektir diye bekliyoruz. Bunun yanında üniversitenin de kapılarını açması bu işin içine dahil olması gerekiyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum