İstanbul’da Hevsel Dayanışması kuruldu

İstanbul’da Hevsel Dayanışması kuruldu
Diyarbakır'da bulunan Hevsel Bahçeleri'nde gerçekleştirilen ağaç katliamına karşı günlerdir direnenlere destek vermek için İstanbul'da Hevsel Dayanışması kuruldu.

Hevsel Dayanışması başlatılan çalışmalar kapsamında da ilk olarak Diyarbakır'dan yükselen sese, 7 Mart Cuma günü Beşiktaş'ta yapılacak miting ile ses katacak.

İSTANBUL - Diyarbakır Hevsel Bahçeleri'nde gerçekleştirilen ağaç katliamına destek vermek için İstanbul'da kurulan Hevsel Dayanışması, Cezayir Restaurant'ta düzenlediği basın toplantısı ile çalışmalarının startını verdi. "Gezi Parkı'ndan Hevsel Bahçeleri'ne. Bu daha başlangıç mücadeleye devam" pankartının asıldığı basın toplantısına HDP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Sırrı Süreyya Önder, Yıldız Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Beyza Üstün ile yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

“Hevsel Bahçeleri talan ediliyor”

Yapılan ağaç katliamına karşı verilen mücadele ile dayanışma amacıyla kurulan Hevsel Dayanışması'ndan Emre Yalçın, eko-sisteminin önemli bir parçası olmasının yanı sıra Diyarbakır surları ile birlikte 700 hektarlık Hevsel Bahçeleri'nin, kentin kültürel simgesi haline geldiğinin ve Unesco'ya aday gösterildiğine dikkat çekti.  Yalçın, "Şu anda bu doğal tarih ve kültürel miras, HES suları ile doğal akışından koparılıp, şirket kullanımına ve konut yapılaşmasına açılarak yok olma tehdidi altına giriyor" dedi. Son yapılan doğa katliamı ile 10 binin üzerinden ağacın kesilmesinin söz konusu olduğuna dikkat çeken Yalçın, "Pek çok canlı türünün yaşam alanı ve aynı zamanda Amed'in hem akciğeri hem de besin kaynağı olan Hevsel Bahçeleri talan ediliyor. Bizler kalkınma hırsına bürünmüş büyüme yanlısı kesimlerin, sermaye iktidar ortaklığının doğaya karşı rant ve kar amaçlı saldırılarına Gezi parkında, Anadolu'nun her yerinde, derelerin, dağların, yeraltının şirketlerinin kullanımına sokulmasına da tanık olduk" dedi.

Yalçın, Gezi için birlikte direndiklerini doğayı birlikte savunduklarını belirterek, "Gezi'den kepçeyi kovduğumuz gibi Amed'in ağaçlarını da Kuzey Ormanları'nı da koruyabiliriz" çağrısında bulundu.

Yalçın son olarak, Hevsel bahçelerine yönelik yapılan katliam projelerine karşı Hevsel Dayanışması olarak Diyarbakır'dan yükselen sesi, 7 Mart Cuma günü Beşiktaş'ta yapacakları miting ile selamlayacaklarını söyledi.

“Onların mücadelesi bizim mücadelemiz”

HDP İstanbul Büyükşehir Eş Başkan Adayı Sırrı Süreyya Önder ise, Gezi'de başlayan direniş ve itiraz ruhu ile Hevsel için direnenlere "Onların mücadelesi bizim mücadelemizdir" seslendi. Önder, hemen ardından da sistemin HES, su ve çevre talanı meselesine, salt paraya indirgeyerek yaklaştığını söyledi. Sistemin "Neyse cezası parasını veririz" yaklaşımının bir tüccar mantığı olduğunu ve bunu kabul etmeyeceklerinin altını çizen Önder, "Bizim çocukların hayatı söz konusu olduğundan bu çevre sorunlarına tüccar mantığı ile yaklaşımı kabul etmeyeceğiz" dedi.

Ekoloji karşısında ilk duyarlılığın Kürt siyasal kurumları tarafından telaffuz edildiğinde herkesin alay ederek küçümseme ile baktığını da söyleyen Önder, gelinen aşamada yapılan değerlendirmelerin ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığına işaret etti.

Azgın neo-liberal sistemin, hiçbir ahlakı norma kendisini bağlı saymadığının dile getiren Önder, "Onun için bunlar bugün engellenmese, önümüzdeki günlerde ekoloji meselesi herkes için hayati mesele haline gelecektir" uyarısında bulundu.

“Bu ülke kimsenin babasının bağı bostanı değildir”

Hevsel Bahçeleri'ndeki ağaç katliamı meselesinin ilkin Dicle Üniversitesi'nin sözde artıma tesisinin Dicle nehrine akıtılması ile başladığını ifade eden Önder, "Atıkları fütursuzca Hevsel'e atarak orayı bataklık yapmak istediler. Sonra bataklığı gerekçe sayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Dicle Üniversitesi el ele vererek burayı imha etmeye çalışıyor" dedi. Sözlerine bir tarihin üzerine beton dökülmeye çalışıldığını ifade ederek devam eden Önder, "Burası 12 Eylül dönemlerinde faili meçhullerin merkeziydi. Analar, sabah evlatlarının cesetlerini oradan toplar, Mardinkapı Mezarlığı'na defnederdi. Burada birçok basın emekçisi de katledildi. Sistem bu hakikatler ile yüzleşmediği gibi, bunun üzerine betonu dökelim diyor. Sadece ağaçlarımızın değil, evlatlarımızın kemiklerinin üzerine de beton dökmek istiyorlar. Bu yüzden ona izin vermeyeceğiz" dedi.

Bu açıdan, Hevsel Bahçeleri'nde direnen yurttaşları Gezi ruhu ile selamladığını söyleyen Önder, sözlerini "Bu ülke kimsenin babasının bağı bostanı değildir. İnsanlar kendi barınma haklarına kendisi karar verecek" diyerek noktaladı. 

istanbulda-hevsel-dayanismasi-kuruldu----(4).jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.