Kadıköy'de onbinlerden 'Asimilasyon gömleğini' giymeyeceğiz mesajı

Kadıköy'de onbinlerden 'Asimilasyon gömleğini' giymeyeceğiz mesajı
"İnkara, asimilasyona karşı, eşit yurttaşlık ve inanç özgürlüğü" için Kadıköy'ü dolduran onbinlerce Alevi yurttaş, kendilerine biçilen "asimilasyon gömleğini" giymeyeceklerini haykırdı. Yazar Yaşar Kemal'in de mesaj gönderdiği mitingde Pir Sultan Abdal Kü

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Özgür Demokratik Alevi Derneği gibi bir çok kurumun aralarında bulunduğu 50'ye yakın Alevi örgüt ve kurumunun "İnkara, asimilasyona karşı, eşit yurttaşlık ve inanç özgürlüğü" sloganı ile Kadıköy Meydanı'nda düzenlediği miting, onbinlere sahne oldu. Mitinge katılan kurum başkanlarının yanı sıra HDP eş genel başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in yanı sıra birçok siyasi parti, kuruluş ve dernek başkanları da mitinge katıldı. Saygı duruşuyla başlayan mitingde Sivas Madımak'ta yakılanların, Gezi'de katledilenlerin, Mazlum Doğan'ın Deniz Gezmiş'in ve Mahir Çayan'ın isimleri okunarak "burada" denildi. 

kadikoy.jpg

Saygı duruşunun ardından açılış konuşmasını yapan Garip Dede Cemevi Dedesi Celal Fırat, dualar da okudu. Bu mitingi bizleri ötekileştirmek isteyenlere dur demek için yaptıklarını ifade eden Fırat, "Biz haksızlığa boyun eğmeyeceğiz. Bizim mücadelemiz, Hz Hüseyin'in mücadelesi, Pir Sultan'ın mücadelesi olmalı. Bizi 3-5 kişi olarak lanse edenlere söylüyoruz. Bütün alevi kurumları buradalar buraya gelemeyenlerde bizimledir" dedi. Fırat'ın konuşmasının Yazar Yaşar Kemal ile Bektaşi Veli Dergahı Postnişni Veliyettin Ulusoy'ın mesajları okundu. Yaşar Kemal mesajında "Eşit yurttaşlık hakkı için verdiğiniz mücadeleyi destekliyorum" dedi. 

kemal-bulbul.jpg

Bülbül: Yerel seçimlerde AKP'yi paketleyelim

Fırat'ın açılış konuşmasının ardından söz alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, "Muaviye soyluları, bunu duyacak. Bizim ibadethanemiz Cemevi'dir. Diyanet, hükümet, Fethullah ve İzzettin dörtlüsü bizi boğmak istiyorlar. Bunların ecdadı, bin 400 yıl önce bizi yok etmek istedi. Bugün torunları ise, 3. İstanbul Köprüsü'ne Alevileri katledenlerin ismini veriyorlar. Biz Pir Sultan'ların torunları buna izin vermeyeceğiz" dedi. AKP Milletvekili Mehmet Metiner'in sarf ettiği 'Cemevleri terör yuvasıdır' sözünü de hatırlatan Bülbül, "Bre devşirme, akıl fukarası, gel de meydanı gör. Biz Türkiye'nin gerçekliğiyiz. Kürtler, Türkler, Aleviler, Ermeniler, Gezi Meydanı'nı inletenler, Antikapitalistler gerçekliktir" diye konuştu. Nusaybin'de AKP Hükümeti tarafından örülmeye çalışılan "utanç duvarı"na değinen Bülbül, "'Cemevi'ni tanımayacağız' diyorlar. Sen kimsin ki tanımayacaksın. Rojava'ya utanç duvarı örüyorlar, yazıklar olsun sizlere. Biz Aleviler, demokratlarla sosyalistlerle, komünistlerle, Kürtlerle birlikteyiz. Ey Muaviye soylu, sen 11 yıl önce iktidara geldin ama senin kökün derindedir. Muaviye'dedir, Amerika'dadır defol oraya git. Biz Dersimleri, Sivasları, madımakları yapanlardan and olsun ki hesap soracağız" dedi. Siyasetçilere de seslenen Bülbül, "Yerel seçimlerde biraraya gelin. Gelin AKP'yi paketleyin" dedi. Zulme sessiz kalmayacaklarını ifade eden Bülbül, halka seslenerek, "Biz 72 millete bir nazarla bakıyoruz. Biz ilim ile irfan ile edep ile mücadele edeceğiz. Biz bu zulme sessiz kalırsak Kerbela bizden davacı olur. Ey canlar, kaldırın ellerinizi kaldırın başlarınızı haykırın, cumhuriyet boyunca bizi yasaklayanlar sizden hesap soracağız deyin" diye konuştu. 

Geçmez: Bugün herkes Alevi olduysa, yarın herkes Çerkez, Kürt olacak

Bülbül'ün ardından söz alan Hacı Bektaşi Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez de, "Bugün alanlara sığmıyoruz. Hz. Hüseyin'in yoldaşları burada. 'Aleviler ne istiyor' diye soruyorlar. Biz eşit yurttaşlık istiyoruz" dedi. Geçmez, "Ey Aleviler, birlikte mücadele etmeye var mıyız? İktidarlara inat, Tayyip'lere inat birlikte mücadele diyor muyuz?" ifadelerini kullandı. Diyanet ve zorunlu din derslerinin kaldırılmasını istediklerini kaydeden Geçmez, "Ey kulakları olup ta duymayanlar, gözleri olup ta görmeyenler Aleviler vardır. Biz demokratik Türkiye için mücadele edeceğiz. Özgürleşene kadar, mücadele edeceğiz. Kamuda ayrımcılığa artık tabi tutulmak istemiyoruz. Zorunlu din derslerinin, Diyanet'in kaldırılmasını istiyoruz. Bugün herkes Alevi olduysa, yarın herkes Çerkez, Kürt olacak. 72 milletle bir olmaya devam edelim. Demokratik Alevi örgütlerini marjinal diye nitelendirenler, evet biz marjinaliz" dedi. Hz

Konuşmasının devamında Ali'nin "Haksızlık önünde eğilmeyin" sözünü de hatırlatan Geçmez, "Biz onun için haksızlık önünde eğilmeyeceğiz ki Türkiye'de bir daha kardeş kardeşi öldürmesin. İzmir'de olacağız. Adıyaman'da olacağız, her yerde olacağız Mehmet Metiner'e karşı" ifadelerini kullandı. 

Tahmaz: Asimilasyon gömleğine karşı duracağız

Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hüsniye Tahmaz ise, "Bizim amacımız, her türlü asimilasyona, bize giydirilmeye çalışılan gömleğe karşı durmaktır. Biz hiç kimsenin bizim inancımıza şekil vermesine izin vermeyeceğiz. Siz de inancınızın ötekileştirilmesine izin vermeyeceksiniz. Bizler çok bedel verdik, Şahı Merdan olduk, Ehl-i Beyti sardık sarmaladık, Nesimi olduk. Pir Sultan Abdal olduk, Hızır'lara karşı. İsmail olduk, Ethem olduk Gezi'de öldürüldük ama artık buradayız. Öldürülmek istemiyoruz" diye konuştu. AKP Hükümetini eleştiren Tahmaz, "Türkiye maalesef tüm komşularla savaş halinde. Diri diri insanları topraklara gömen ve satan insanları bu ülke, Özgür Savaş Ordusu olarak ilan etti. Yazıklar olsun. 'Açılım, açılım' diyen hükümet, ne yazık ki bu paket bu ülkede insanların ciğerlerini yiyen radikal İslamcıların yolunu açtı" ifadelerini kullandı. Türban meselesine de değinen Tahmaz, "Türbana saygımız var ama ne yazık ki hükümet, kapalı olanları temiz ve namuslu açık olanları ise kirli ve namussuz olarak görüyor" diye konuştu. 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.