Kadın eşbaşkanlıkla güç kazanıyor

Kadın eşbaşkanlıkla güç kazanıyor
Kadın eşbaşkanlıkla güç kazanıyor

Kadınların siyasal, sosyal yaşamın dışında kalmalarının üzerinden  binlerce yıl  geçti. Bu tarihsel durum genel olarak değişmedi. Hatta özgürlük ve eşitlik şiarıyla iktidara gelen Sovyet Ekim devriminde dahi sembolik katılımların ötesine geçemedi. İktidarda temsil edilmesi sorunu çözülemedi. Devrim sürecinde birlikte her türlü zorluğu birlikte göğüslediği erkek yoldaşları  tarafından yarı yolda bırakıldı. Erkek egemenlikli düşünce mevzilerini kadınla paylaşmaya gelemedi. Kadını ev kölesi olmaktan kurtaramadı. Kadın evde kalmaya devam etti.

12 Eylül sonrası baskı dalgası yaş ve cins  ayırımı yapmadan bütün toplumu kapsaması kadını  alanlara taşırdı. Demokrasi mücadelesinde aktif ve önemli bir güç durumuna getirdi. HEP’le başlayan;  BDP’de  devam eden demokrasi mücadelesinde  alanların en aktif unsuru oldu. Kadın siyasal yaşama katılarak ben de varım dedi. Kurumlaştı.

 BDP eşbaşkanlık sistemini yerel yönetimlerde de uygulama kararı tarihsel bir adımdır. Hiçbir partinin cesaret edemediğini yapıyor. Sadece Türkiye’de değil dünyada bir ilki de gerçekleştiriyor. Sadece eşbaşkanlık değil başda Diyarbakır olmak üzere birçok yerde kota uygulaması ve geri kalan yerlerde eşbaşkanlıkla temsil edilecek olması dünyada  ve Türkiye’de  yankıları olacak bir adımdır. Şimdiye kadar hiçbir ülkede her hangi bir partinin cesaret edemediğini  BDP gerçekleştiriyor. Kadınların yönetim ve siyasal yaşama özne olarak katılımı ; erkekler açısından da tarihi bir adımdır. Çünkü; binlerce yıldır kendi cinsi dışında kaptırmadığı egemenlik ve yönetim gücü  olma rolünü  paylaşmaya razı oluyor.

Feodalliğinden  ödün vermeyen Kürt erkeği kadın tarafından yönetilmeyi nasıl kabul etti? Elbette bu kendiliğinden olmadı. Bu aşamaya; kadın ve erkeğin özgürleşme mücadelesinde, sayısız dram ve trajedi öykülerini barındıran, uzun bir mücadelesi sonucunda ulaşıldı. Ağır bir bedel ödendi. Bunu başaran Kürt kadın ve erkeğinin birlikte, omuz omuza olduğu sürece barış ve demokratikleşme sorunlarının da üstesinden gelecektir.

Böylelikle  erkeğin başaramadığını kadınla birlikte hayata geçirilmesine tanık oluruz. Geleneneksel belediyecilik uygulamalarını aşarak; ana nehir olma tarihselliğine özgü yerel yönetim modellerini hayata geçirme pratiğine şahit olabiliriz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.