Kadınlar “çete”leşmeyi düşünüyor

Kadınlar “çete”leşmeyi düşünüyor
Diyarbakır’da kadınlar, hemcinslerine yönelik artan cinayet ve şiddet olayları nedeniyle “öz savunmayı” tartışmaya başladı.

Diyarbakır Kadın Akademisi Yönetim Kurulu üyesi Figen Aras, Hindistan’daki “Pembe giyen kadınlar” yanı Gulabi çetesinin örnek alınarak, mahalle ve köylerde birimler oluşturmayı düşündüklerini kaydetti.

 

DİYARBAKIR - Kadın katliamları ve kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz boyutlanarak devam ediyor. Toplumsal algıda normalleştirilmeye çalışılan katliamlara karşı kadınlar, "Nasıl bir mücadele verilmeli?" tartışması yürütüyor. Bu yönlü tartışmaların yoğunlaştığı kurumlardan biride Diyarbakır Kadın Akademisi. Kadına yönelik her türlü şiddet ve katliamı "Sistemli devlet politikası" olarak değerlendiren Akademi'de kadınlar, farklı yöntem ve deneyimleri inceliyor.

“Bir haftada 3 cinayet”

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Diyarbakır Kadın Akademisi Yönetim Kurulu üyesi Figen Aras, sadece Diyarbakır'da bir hafta içerisinde basına yansıyan 3 kadın katliamının yaşandığını vurgulayarak, sayıların önemli olduğunu ancak eril zihniyetin bu katliamlar üzerinden toplumda bir algı yarattığına dikkat çekti. "AKP'nin dili AKP'nin politikası kadına yönelik şiddeti meşrulaştırıyor” diyen Aras, “Şimdi AKP direk 'kadınları öldürün' demiyor ama dilindeki söylem, kadına biçtiği statü, kadını evde oturması gereken, uslu olması, kapanması gereken siyasetle ilgilenmemesi gereken bir konuma sokuyor” diye konuştu.

 “Gulabi çetesi örnek alınabilir”

Kadınlar olarak özellikle "Nasıl bir mücadele?" sorusu üzerinde durduklarını belirten Aras, bu konuda öz savunma ve teşhirin oldukça önemli olduğunu söyledi. Aras, "Biz kadınlar her türlü taciz, tecavüz ve cinayete karşı kendi öz gücümüzle karşı durabilmeliyiz. Buna meşru savunma denir. Başta tacizler olmak üzere tüm şahsımıza kimliğimize dönük saldırılarda ortak örgütlü mücadele etmek zorundayız" dedi.

Öz savunma konusunda deneyimleri incelediklerini kaydeden Aras, en çarpıcı örnek olarak Hindistan'ı bulduklarını söyledi. Hindistan'da neredeyse 18 saatte bir kadının tecavüze uğradığı yönünde verilerin olduğunu belirten Aras, bu ülkede kadına dönük taciz, tecavüz ve şiddete karşı Pembe giyen kadınlar yani Gulabi çetesi olarak bilinen bir kadın öz savunma gücü oluşturulduğunu hatırlattı. Aras, "Bu örnek üzerinden kendi mahallelerimizde ve sokaklarımızda kadınlar olarak taciz, tecavüz ve cinayetlere karşı anında refleks geliştirebilmeliyiz" dedi. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.