Karpuzun tadını "kabak" kaçırdı

Karpuzun tadını "kabak" kaçırdı
Yaz aylarının "serinleten meyvesi" karpuzun rekoltesini arttırmak için kabak köküne aşılanması kaliteyi etkiliyor.

İZMİR -İzmir Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Orhan Doğan, aşılama nedeniyle karpuzda gerek renk gerekse tat ve aroma olarak değişiklik yaşandığını, eski lezzeti bulamayan tüketicilerin hayal kırıklığı yaşadığını söyledi. Karpuzda "kabak aşı" sorununun giderek büyüdüğünü anlatan Doğan, turfanda olarak Çukurova ve Antalya yöresinde üretilen ürünün tüketiminin düştüğünü dile getirdi. Tüketicinin karpuzda eski tat ve aromayı aradığını ifade eden Doğan, "Üretilen karpuzların yüzde 60'ı kabak aşılıdır. Bu işten üretici de tüketici de tüccar da zarar ediyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kabak aşısı karpuzu yasaklasın" dedi.

Karpuzun kabak aşılı olmasından dolayı satılmadığını, üretim bölgelerinden İzmir Sebze Meyve Hali'ne gelen kamyon ve tırların, tüketimin az olması sebebiyle yükünü boşaltmak için beklemek zorunda kaldığını ifade eden Doğan, "Adana'da ve Antalya'da sera ve naylon altı, turfanda dediğimiz karpuz piyasaya sürülüyor. Karpuz fidelerinin kabağa aşılanmasıyla üretiliyor. Üretici daha fazla tonajda üretim yapmak için kabak aşılı karpuzu tercih ediyor. Doğal karpuz üretiminde bir dönüm arazide 5-6 ton karpuz üretilebiliyorsa, kabak aşılı karpuzda üretim 11-12 tona kadar çıkıyor" diye konuştu.

"Kar edeyim derken zarar ediyor"

Üreticinin "daha fazla tonaj alayım, kar edeyim" düşüncesiyle kabak aşılı karpuzla yöneldiğini, buna karşı tat, aroma ve rengi beğenmeyen tüketicinin tüketimi azalttığını ifade eden Doğan, bu durumun daha fazla kar hedefindeki üreticiye zarar olarak geri döndüğünü savunarak şunları söyledi:

"Kabak köküne aşılanan karpuzun damak tadı yok, yerken kabak tadı bırakıyor. Dadı doğal karpuzdan çok farklı, içi sert ve lifli. Böyle olunca fazya tüketilmiyor. Buzdolabına konulduğunda 1 gün içinde bozuluyor. Erken bozulması nedeniyle tüketimin fazla olduğu restoran gibi yerler de alımlarını azalttı. Bu da tüketimle birlikte fiyatında düşmesine yol açıyor." (aa)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.