Kayyum, mahalle ve park isimlerini değiştirdi

Kayyum, mahalle ve park isimlerini değiştirdi
Diyarbakır’ın Dicle İlçe Belediyesi’ne atanan kayyum, mahalle ve parklara verilen isimleri değiştirdi.

 

Kayyum, 43 yıl önce diktatör Saddam Hüseyin tarafından idam edilen Kürt peşmerge Leyla Kasım’ın isminin verildiği parkın adını değiştirerek, yerine şehit er Hacı Osman Ayyıldız adını verdi. 1960 yılında yaşanan darbe sonrası 27 Mayıs ismi verilen mahallenin adı ise, 15 Temmuz Şehitleri mahallesi olarak değiştirildi. Kayyum ayrıca, 1993 yılında Diyarbakır’da öldürülen öğretmen Zübeyyir Akkoç’un isminin verildiği parkın adını da Dicle İlçesi’nde yaşanan çatışmada hayatını kaybeden güvenlik korucusu Ferit Kaçar’ın ismini verdi.

Bölgedeki birçok DBP’li Belediye Başkanının tutuklanmasından sonra belediyelere kayyum atandı. Göreve başlayan kayyumlar, birçok İl ve İlçede DBP’li belediyeler tarafından mahalle, park ve önemli şahsiyetlere verilen isimleri değiştirerek, yerlerine 15 Temmuz ve bölgede yaşanan çatışmalarda şehit olan asker ve polis isimlerini verdi.

Diyarbakır Dicle İlçe Belediyesine atanan kayyum Alparslan Kılıç, bir mahalle ve 4 parka verilen isimleri değiştirdi.

İşte isimleri değişen mahalle ve parklara verilen yeni isimler;

27 Mayıs 1960 yılında Türkiye Cumhuriyetinin ilk darbesi yaşandı. Yaşanan darbe sonrası İlçede bulunan bir mahalleye 27 Mayıs ismi verildi. Kayyum, 27 Mayıs ismi verilen mahallenin adını 15 Temmuz şehitleri olarak değiştirdi.

İsmi değişen parklar:

Dicle nüfusuna kayıtlı olan ve uzun süre öğretmen olarak görev yapan Zübeyir Akkoç, 1993 yılında Diyarbakır’da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. DBP’li Belediye öldürülen Akkoç’un ismini yeni yapılan bir parka verdi. Kayyum, Akkoç isminin verildiği parka, geçtiğimiz yıl Dicle İlçesi’nde yaşanan çatışmada hayatını kaybeden güvenlik korucusu Ferti Kaçar’ın ismini verdi.

 

 

Leyla Kasım parkı

12 Mayıs 1974 yılında diktatör Saddam Hüseyin’in kararıyla Peşmerge olan Leyla Kasım Bağdat’ta idam edildi. DBP’li Belediye başkanı idam edilen Kürt kadını Kasım’ın ismini yeni yapılan bir parka verdi.  Kayyum, Leyla Kasım ismini kaldırarak yerine, şehit er Ekrem Dinç’in ismini verdi.

Devlet Hastanesi önünde yapılan parka ise Zilan Parkı adı verildi. Kayyum, bu parkın adını ise şehit polis Mustafa Yıldırım ismini verdi. Dicle İlköğretim Okulu yanında bulunan 3 fidan parkının ismi de şehit uzman çavuş Hacı Osman Ayyıldız ismi verildi.

Kayyumun yaptığı isim değişikliğine ilişkin gazetemize konuşan görevden alınan Dicle Belediye Başkanı Samet Bilgin, “Bir yandan demokrasi ve kardeşlikten söz edeceğiz, diğer yandan ise bu kentin değerlerine tahammül edilmeyecek. Bu uygulamaların demokrasi ve hukukla izahı yok. Paklardaki isim değişikliği ile ilgili bir örnek vermek istiyorum. Zübeyyir Akkoç öğretmenlik yaparken faili meçhul bir cinayete kurban gitti. Devlet Akkoç’un şahadetini kabul ederek onun bir yakınına kadro verdiler. Böyle bir şey olabilir mi. Yani ismini verdiğimiz kişilerin kentte ve ülkede bilinen şahsiyetlerdir. Yine Kürtlerin birçoğu çocuklarına Zilan ismini veriyor. Bizde bir parka verdik. Ayrıca geçmişte bazı idamlar oldu, hala bunlar eleştiriliyor. Biz Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının ismini parka verdik. Buna bile tahammül edilmiyor. Meclisin iradesi olmadan bir kayyum ve bir memur kafasına göre isimleri değiştiriyor. Yine önemli bir hususa dikkat çekmek istiyorum, biz parklara bu isimleri verirken, Ak partili üyelerin tamamının da onayı ile bu kararı aldık. Bu uygulamalar yanlıştır, bunların bir getirisi olmaz” şeklinde konuştu.

 

 

Elçi ismi de değişmişti

Van’ın Çatak Belediyesi’ne kayyum olarak atanan İlçe Kaymakamı Hacı Asım Akgül, 28 Kasım 2015’te Diyarbakır’ın Sur ilçesinde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Baro Başkanı Tahir Elçi’nin isminin verildiği parkın adını değiştirdi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tarafından Adnan Menderes Mahallesi’nde yapılan ve “Westaniya Parezer Tahir Elçi” isminin meclis kararıyla verildiği parkın adı, 2016 yılında ilçede yaşamını yitiren korucu Ali Oğün’ün adının verildiği “Şehit GK Ali Ogün Parkı” olarak değiştirildi. Parkın tabelası ise Nisan ayı içinde değiştirilmişti.

 

Dilek AKIN/ÖZEL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.